Sorra olvashatók a felhívások, hogy vásároljunk helyi termelőktől. Sosem volt még ennyire fontos és égető a tanács, mint most, a koronajárvány idején. A piac bezárta a kapuit, a standokon lakat. A kistermelők a világháló segítségével tudnak csak talpon maradni. Mi lesz veled, piac?

A helyi az igazi, az egészséges! A környezetünkben megtermelt zöldség, gyümölcs vagy a közelben legyártott élelmiszer nem utazott sok tízezer kilométert, nem szennyezte a környezetet. Egészségesebb is, hiszen szervezetünk évszázadok óta a hazai élelmiszerekhez szokott hozzá, a helyi alapanyagokat tudja a legjobban feldolgozni. Nem véletlen, hogy ma a nagyvárosokban közösségi piacokat szerveznek, ahova meghívják a kistermelőket. Egyre sürgetőbb a kérés az illetékesekhez: Hagyjátok működni a helyi kispiacokat!

vasarolj-lokalisan-honlaprol-kezdo.jpg

A „Pomôžme si NZ, KN, NR” (Segítsünk egymásnak NZ, KN, NR) Facebook-csoport az őstermelőknek és kertészeknek nyújt lehetőséget, hogy eladásra kínálhassák termékeiket. A csoporttagok itt bemutatkozhatnak az áruikkal, illetve a vásárló azonnal felveheti a kapcsolatot az eladóval. A kezdeményezők abból indultak ki, hogy a helyi piacok zárva vannak, de szervezetüket nem lehet lelakatolni: mindenki áhítozik a friss tavaszi zöldségekre. S lassan indul a szezon! A Facebook-csoportokban érdemes gyakran posztolni, hogy a portéka ne kerülje el a vásárlók figyelmét.

Multi helyett a helyit válaszd!

Mit találtak ki a gútaiak? Egy még átláthatóbb gyűjtőoldalt. A gazdasági recesszió enyhítésére meghirdették a „Vásárolj helyben, Gútán” kezdeményezést. Céljuk ugyanaz, mint a kisvárosi vagy közösségi piacoknak: a vásárló ne a multit, hanem a helyit válassza! A Facebook-csoport kezdeményezője a tősgyökeres gútai Molnár Róbert. Minden elismerésünk az övé, mert egy nagyon komoly honlapot álmodott meg.

Szembe akart menni a helyi gazdasági stagnálással, és mivel tíz éve dolgozik webfejlesztőként, a megoldást egy interaktív helyi gyűjtőoldal létrehozásában látja. A honlap lehetőséget nyújt, hogy a helyi kisüzletek kontaktusban maradjanak a vásárlókkal.

– Látom, hogy a gazdák szenvednek! Az egyik este a híradót követően a feleségemmel arról tanakodtunk, hogy mi lehetne a megoldás. Úgy gondoltam, ha már itthon vagyok, s van szabad kapacitásom, akkor a köz számára is tehetnék valami hasznosat – kezdi Róbert a bemutatkozást. Magát szerencsésnek tartja, mert az ő szakmája nem sínylette meg a válságot. Ezért is szeretne segíteni: munkahelyétől, a somorjai székhelyű Zanet vállalattól pedig szabad kezet kapott egy (korábban általa fejlesztett) keretrendszer felhasználásához.

– Egy honlap elkészítése a beadványtól a leadásig két hétig szokott tartani. Ez a gyűjtőoldal a meglévő alapokkal két nap alatt elkészült – magyarázza. – A honlap minőségi, átlátható, könnyen kezelhető, plusz könnyen változtatható adatokkal operál. Ehhez viszont minél több jelentkezőre van szükség. Várjuk a helyi őstermelők, kertészek, kiskereskedők, szolgáltatók, szakemberek, üzletek jelentkezését. A gazdasági szektor legkisebbjei számára ma életbevágóan fontos, hogy terményeiket vagy termékeiket értékesíteni tudják, különben tönkremennek.

vasarolj-lokalisan-honlaprol-guta-plakat.jpg

Várják a jelentkezőket!

– Vesztegzár idején az őstermelők és kiskereskedők könnyen elvesztik a kapcsolatot a vásárlói körrel. A honlap közvetítői szerepet tölthet be, információs felület a vásárló és az eladó számára egyaránt. Ma a világháló az egyetlen megoldás, fontos nyitni ebbe az irányba. Azt is biztosítani tudjuk, hogy a vevő és az eladó közvetlenül tudjon kommunikálni az oldalon. Erre külön applikációk léteznek – mutat rá Róbert, aki azt is hozzáteszi, hogy a feladat számára is új, hiszen még sosem került krízishelyzetbe. A honlap létrehozása nem nehéz, viszont jövője már a helyi lakosoktól függ, vagyis rugalmasságot kíván. Működtetésére nincs konkrét recept, a siker a közösségen múlik. A határ pedig a csillagos ég!

– Most hirdettük meg az oldalt, de már vannak jelentkezők. Viszont úgy érzem, a többség, főként az őstermelők, még kivárnak – válaszolja arra a kérdésre, hogy a gazdák hogyan fogadták a felhívást. Várják a szakboltok jelentkezését is. A tavasz közeledtével bizonyára többen felújításra, festetésre is gondolnak, viszont a festéket és a hozzávalókat valahonnét be kell szerezni.

A multik helyett válasszuk a helyi kistermelőket! A gútaiak a helyi gazdákat tömörítő honlap know-howját elérhetővé teszik minden település számára! Várják a jelentkezőket!

Szóval a honlapot tovább már az élet írja, éljen vele minden gútai! Ám ahhoz, hogy a példa ragadós legyen, és széleskörűen tudják használni, terjeszkedésre van szükség.

– Amint elkészültünk a honlappal, ingyen és bérmentve átadjuk más településeknek is. Így minden község létrehozhatja a saját honlapját, amire feltölthetik a helyi termelők, kereskedők, szolgáltatók listáját és elérhetőségét. A működtetést viszont már minden önkormányzatnak magának kell biztosítania, természetesen megkapják hozzá tőlünk a szükséges információkat és segítséget.

– Én nem tudok szájmaszkot varrni, mint a szorgos gútai hölgyek, ezért így próbálok segíteni a városomnak! – mondja búcsúzóul Molnár Róbert.

hirlevel_web_banner_2_390.jpg

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies