koronavirus_felirat.png

Tavasszal a piac megtelik élettel, egyre több az árus és a vásárló. Zsong a tér, kibeszélik az időjárást, az idei termést, ki mit főz, alkudoznak. Mindenki a helyi termékeket keresi. Pontosabban: keresné, mert idén a járvány derékba törte a piaci életet. A palánták meg ebek harmincadjára kerülnek...

Rekviem a piacért! Dél-Szlovákia mindig is az ország éléskamrája volt, a vidék kedvez a zöldségtermesztésnek. Ám a termelők most tanácstalanok, nem igazán tudják, hogy karantén idején mit kezdjenek a kitermelt zöldséggel és palántákkal. Ha továbbra is zárva maradnak a piacok, az őstermelők bizony lehúzhatják a rolót!

b5v-_i3a_1.jpeg

Március 20-a után vagyunk, az érsekújvári piactéren csak a pékség, az újságárus, a tojásos, a lángosos és a hentes nyitott ki: ők ablakon keresztül árulnak, nincsenek közvetlen kontaktusban a vevővel. A kistermelőkre viszont két hete szilenciumot rendeltek el. A piac kong az ürességtől. A fiatalabb generáció a piac közösségi oldalán hirdeti az áruját, az idősebbek meg kivárnak. A vesztegzáras szigor persze régiónként változik, Komáromban szerda és szombat délelőtt még nyitva tart a piac, mert a működtető magánszemély, aki egyeztetett a közegészségügyi hivatallal (persze azért még bármelyik pillanatban becsukhatják). Belépés csak szájmaszkban, az eladóknak kötelező a kesztyű. Az árusok között egy üres pulthelynyi megarés van, hogy tartsák a távolságot egymástól, zárás után pedig a tulajdonos védőruhában fertőtleníteni a terepet.

 

A multikhoz a zöldségek nagy része épp Olaszországból és Spanyolországból érkezik, ahol a fertőzés gócpontja van. A helyi friss zöldségnek meg nem ad senki se teret! Pedig aki a piacon vásárol, az a hazait, a honfitársát támogatja – és tudja, hogy mit eszik. Én nagyon régóta csak hazai terméket vásárolok. A húst szintén kitermelem, és ami nekem nincs, azt megveszem a többi termelő kollégától. Tudom, mit eszek, mit fogyaszt a családom...

 

Az őstermelők beszélnek!

A naszvadi Slávik Gáspár (68) vérbeli őstermelő, aki széles körű törzsvásárlói réteggel rendelkezik az érsekújvári városi piacon: kitermelt zöldségeit és palántáit elsősorban itt értékesíti. Szomorúan meséli, hogy télen, amikor a magokat csíráztatták, nem hitte volna, hogy tavasszal halálos járvány dúl majd...

e8v73pja.jpeg

Slávik Gáspár standja lakat alatt van, nincs bevétel, a két kisegítő munkaerőt ezért nem tudja tovább foglalkoztatni. Ketten a feleségével dolgoznak naphosszat. A gyerekei meg hétvégén besegítenek.

–  A zöldség ugyanúgy élelem, mint az üzleti konzerv, és mi, őstermelők csak a piacon tudjuk értékesíteni a portékánkat. Velünk a multi szóba sem áll, pedig a mi árunk az igazi, a hazai! Most halomra áll otthon a sok retek, újhagyma, tavaszi saláta és a palánta. Télen fűtöttünk a zöldségnek, gondoztuk a palántát, most meg nem tudom, mi lesz vele... Jövő héten ki kell már ültetni a karalábé-, a saláta- és a zellerpalántát: ám nem jut el az emberekhez. Most mindenki otthon van, több idő jutna a kertészkedésre, viszont nincs palánta. Persze a multik, hogy betömjék a piaci rést, palántát kezdtek árulni. Nem tudom, honnan származik az áru, de nem a környékbeli fóliákból. A piacok lelakatolásával megint csak a kisember járt rosszul. A piac nyitott légtérben van, ahol óvintézkedéssekkel meg lehet oldani a biztonságos árusítást. Hiszen a zárt légterű szupermarketekben vagy a kisboltokban sokkal több ember megfordul, ráadásul a zöldségek nagy része épp Olaszországból és Spanyolországból érkezik, ahol a fertőzés gócpontja van. A helybeli friss zöldségnek meg nem ad senki se teret... Beszéltem már a többi termelővel – és bizony mindenki bajban van, nincs hova leadni a friss zöldséget. A nagy üzletláncok inkább a hidropon zöldséget preferálják, ami, ugye, vegyszeres vízpárában lebegő gyökereken terem, nem talajban. Aki a piacon vásárol, az a hazait, a honfitársát támogatja – és tudja, hogy mit eszik. Én nagyon régóta csak hazai termékeket vásárolok. A húst szintén kitermelem, és ami nekem nincs, azt megveszem a többi termelő kollégától. Én tudom, hogy mit eszek, mit fogyaszt a családom!

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

Otthonról árulni?
Gáspár elmondja, hogy csak pár ismerőse jelentkezett zöldségért, palántáért, többen pedig jelezték, hogy karanténban vannak, vagy egyszerűen ki sem merik dugni az orrukat otthonról, úgy félnek. Pedig aki kimerészkedik az üzletbe, az nála is megállhat.
– Fel vagyok szerelkezve védőmaszkkal és kesztyűvel. Az internethez én már idős vagyok, nem értek hozzá, így nem tudok digitálisan árulni. Meg az eladás mindig személyes ügyem volt... 

Az érsekújvári Ševčik Anikó (34) szintúgy az újvári piacon árusítja a portékáját. Ő felvásárol is, egyike azoknak az árusoknak, aki egész évben a piacon vannak. Most az interneten hirdet.
– A zöldséget otthonról is el lehet adni, arra folyamatosan van kereslet. A palántát már nehezebb! A komáromi és két pozsonyi piac – a Fresh Market és a Miletič utcai piac – ugyan nyitva van, de csak élelmiszert és zöldséget lehet értékesíteni, palántát nem. A palánta nem élelem, azt mondják. A termése viszont az lesz! Továbbra sincs egység az irányvonalakban. Virágtermesztő barátnőm a múlt héten nem árulhatott Komáromban, most szerdán már megengedték neki. Vásárló kevés volt, az emberek félnek kimenni. Engem sokan hívnak, s ha kell, házhoz szállítom az árut. Az internet nagy segítség. A városi piac közösségi oldalán is hirdetek, ott ismeretlenek is megkeresnek. 
Aki nagyban termel, azon csak a Jednota üzletlánc segíthet. Ez az egyedüli boltlánc, amelyik a helyi termelőktől is vásárol. (Itt megjegyeznénk: Magyarországon már működik a hazai termékek támogatása, vagyis az üzleteknek előnyben kell részesíteniük a hazai terményeket, a behozatal a második helyre szorul.) Nálunk ez még csak illúzió!

fcql2ouq.jpeg

U. I. Március végén döntöttek az érsekújvári piac sorsáról: egyelőre bezárják. Valószínű, hogy folytatódni fog ez a csiki-csuki, bezárjuk, ne zárjuk: mert senki nem tudja, mi a jó döntés. Az őstermelők pedig reménykednek a csodában, hogy a vész elmúlik, a vásárló pedig rájön, hogy a piacon érdemes vásárolni a zöldséget, nem a szupermarketben.

M. Ando Krisztina

Kapcsolódó írásunk: Fóliások

web-bannerek-hirlevel-01.jpg

Új Nő csapata
Cookies