A gyümölcsök királynője az eper. Ne is csodálkozzunk ezen, hiszen a rózsafélék családjába tartozik. Szív alakja csábító és hamvas, mint a májusi szerelem. Igazán nőies gyümölcs (az asztrológiában a Vénusz bolygóhoz rendelték), fényes-piros külseje mézédes, zamatos belsőt takar.

Minden évben nagyon várom a májust, lesem az epret, mikor kezd beérni a kertben Kíváncsian böngészem a frisszöld leveleket, hol bujkál a pirosló termés. Nini, ott van egy! Figyelem, ahogy kinyúlik belőle egy kis indanövény, amiből később egy újabb bokrocska nő... Amikor színültig megtelik a nagy tál eperrel, dzsemet főzök belőle. Áldott földieper.

eper_indito.jpg
A növény levele az eper „konyhája”! Nagy hiba, ha felszedik a levelét, mert nem lesz olyan ízletes.

A mai eper

A mai palánták mind nemesített fajták. Ez azt jelenti, hogy jobban ellenállnak a betegségeknek és a téli fagyoknak. Egykor az epret hajtásokkal és tőszaporítással termesztették, ami a kiskertekben ma is elterjedt szokás.

Mi a titka az édes epernek?

A csallóközaranyosi Varjú Péter őstermelővel és a zsigárdi Poló Sándor kertészmérnökkel és szaktanácsadóval beszélgetünk az epertermesztés fortélyairól. A két jó barát egy időben kezdett bele az epertermesztésbe.
– Egy kis odafigyeléssel, rendszeres törődéssel az otthoni kiskertben is lehet szép epertermés, nem csak az eperfarmokon – mondja Péter, aki harminc éve őstermelő, és négy éve foglalkozik eperrel.

nevtelen_terv_11.png
Poló Sándor Zsigárdról és Varjú Péter Csallóközaranyosról. Olasz frigó palántáról termesztik az epret...

Az édes eper titka

– Én félig homokos földben termelem az epret – mondja Péter. – Magyarországon néhol szinte futóhomokban termesztik, ám ilyenkor fontos az állandó tápoldatozás. A homokos föld előnye, hogy nem lesz pangó víz, viszont a növény csak öntözéssel jut tápanyaghoz.
Poló Sándor szerint a homok jobb megoldás, de a termés nem lesz olyan, mint egy kötött talajban.
– A tiszta homokos talaj valójában egy inert közeg, közömbös, a víz csak átcsorog rajta. Ha nem kap tápot, akkor vége a növénynek – mondja. Majd hozzáteszi, hogy a kötöttebb talajban a gyökér megtalálja a neki szükséges tápot. Az arany középút a középkötött föld. Lényeges, hogy a talaj levegős legyen a gyökérzet miatt. A bakhátra való ültetés pont ezt a célt szolgálja. A magasabban lévő növényen véletlenül sem áll pangó víz, a termése pedig nem ér a földhöz.

Bakhátra!

A bakhát talajtakaró, de letakarják vízáteresztő fekete fóliával, hogy megelőzzék a gyomosodást. A bakhát közepén pedig csöpögtető öntözőrendszerrel juttatják el a vizet és a vízben feloldott tápanyagot.
– A nagyobb eperültetvényeken senki se öntöz felülről, nehogy a növény elkapja a botritiszt. Ez a szamóca szürkepenészes rothadását jelenti – magyarázza Péter. Érdemes a sorközökről is gondoskodni. Vagy vízáteresztő fóliával takarják le, vagy virágzáskor a sorközöket szalmával bélelik ki, hogy a növény alá szépen be tudják húzni a szalmát. Ezzel védik a termés tisztaságát, illetve nehogy betegség érje.

talicska.jpg
Az első évben egy tő 30-50 deka epret ad. Volt, hogy tanácsadónk meghagyta a tavalyi palántákat, a terméshozam ilyenkor elérte tövenként a 70 dekagrammot is, viszont jóval kisebb szemeket kapott.

Évente új palánta

Az epret szabadföldön vagy fóliasátorban termesztik. A szabadföldi termesztés nagy rizikó, ugyanis az áprilisi fagyok megtizedelhetik a növény virágait, a májusi eső pedig a szürkepenészes rothadást hozza magával. Ilyenkor a termés felétől elbúcsúzhatunk. A fóliasátor ezeket mind kivédi, ráadásul a termés két héttel korábban kezd érni. Az eperfarmokon minden évben új eperpalántát kell kiültetni, ha szép, első osztályú epret akarnak termeszteni. A májusi–júniusi szüret után a letermett töveket kiszedik, és július második felében és augusztusban új palántákat ültetnek. A hobbikertészek is ekkor veszik meg a palántákat.

A nagy szemű eper igézete!

A növényt meg lehet hagyni a következő évre is. Az íze ugyanolyan, ámde kisebb méretű lesz, jóval nagyobb hozammal. Ez lenne az igazi, ám a mai – vizuálisan elkényeztetett – vásárló az eperből is a nagyot keresi, mert megalomániában szenved. Ezért például a Szedd magad! eperfarmok a nagy szemű epret favorizálják. No meg más miatt... Mert mi történik, ha mégis meghagyják a régi töveket?
– Sok vele a zöldmunka, mert a kártevőket irtani kell. Aki az epret nagyban termeli, annak jobban megéri az új tő ültetése. Az ültetés előtt viszont fertőtleníteni kell a földet, vagy új helyre telepíteni, és négyéves vetésforgóval számolni – mondja tanácsadónk.
Az eperfarmokon zöldpalántát vagy frigópalántát ültetnek. Ez utóbbi fagyasztott gyökér zöld nélkül. Péter és Sándor is olasz frigópalántáról termeszti az epret.
– Ez egy gyökérnyak 20-30 cm-es gyökérzettel, és július második felében ültethető. Ahhoz, hogy a következő évben szép termést adjon, a gyökerének meg kell erősödni. A jövő évi termés már a tőben iniciálódik, s az a jó, ha még a fagyok előtt bebokrosodik.
– Minél később ültetjük, annál kisebb lesz a terméshozam – veszi át a szót Péter. – Én például februárban fóliasátrat húzok az eper fölé. Az első évben egy tő 30-50 deka epret ad. Mikor meghagytam a palántákat, a terméshozam elérte a tövenkénti 70 dekagrammot. Viszont jóval kisebb szemeket kaptam...

A nagy szemű eper igézete! A növényt meg lehet hagyni a következő évre is. Az íze ugyanolyan, ámde kisebb méretű lesz, jóval nagyobb hozammal. Ez lenne az igazi, ám a mai – vizuálisan elkényeztetett – vásárló az eperből is a nagyot keresi, mert megalomániában szenved. Ezért az eperfarmok minden évben új palántákat ültetnek, no meg azért is, mert a régivel sok lenne a zöldmunka... (S ki akar ma a földeken dolgozni?)

Az olaszt szeretjük?

Az eper alkalmazkodóképes növény, ezért a világ szinte minden táján termesztik. A mi éghajlatunkon az olasz fajták teremnek a legjobbak. Az egyik legelterjedtebb a Clery: ez  megtalálható a legtöbb szlovákiai és magyarországi termelő farmján. A Joly egy nagy testű eper. Érésben nincs nagy eltérés a két fajta között, de ízben igencsak különböznek. A Clery savasabb, kimondottan hagyományos epernek számít: a régi paraszteperhez hasonlítható. Alakja klasszikus szív alakú, az egyik legkorábbi és legszebb eperfajta! Piros külseje csak úgy fénylik. Mivel magasabb a víztartalma és kevesebb a szárazanyag-tartalma, lekvárnak sokkal tovább kell főzni. A Jolynak  magasabb a cukor- és a szárazanyag-tartalma. Egy igazi, mézédes cukorbomba. Sokkal hamarabb elkészül belőle a lekvár, és jóval sűrűbb is lesz. Sándor elárulta, hogy már sok fajtát kipróbált. A Roxana, a folyton termő El Signo, az Asia nagy testű, formátlan eper. Van folyton termő eper is, de az csalóka! Tavasszal nem ad olyan nagy termést, nyáron csak mutatóba pár szem érik rajta, és ősszel terem újra, de fóliasátor híján nem biztos, hogy beérik. A Marmolada fajta pedig kifejezetten ipari feldolgozásra nemesített fajta, amelyik jól tűri a gépi szedést. Termése igen kemény, nyersen nem szokták fogyasztani, nem nyújt kulináris élményt.

templom.jpg

Mit kíván az eper otthon?

Otthoni kertben nem szoktak bakhátra ültetni, csöpögtető öntözéses rendszert se telepítenek. A gyomosodás ellen rakjunk a bokrok alá vízáteresztő textilfóliát, és a sorokban 30 cm-es közre ültessük, a sortávolság pedig 60 cm legyen. A tápoldatos vizet kannás öntözéssel adagoljuk. Mindenképpen érdemes több eperfajtát kipróbálni!

1. Ültetéskor érdemes organikus trágyát használni. (Ma már kiváló trágyát lehet vásárolni granulátum formájában.) Tavasszal, miután a növény felébredt, és az elszáradt levelek között megjelennek az új hajtások, a vízben oldódó kálium-nitráttól lesznek szépek és erősek. Néha egy kis kalcium-nitráttal is megöntözhetjük...

2. Ha a levelei sárgulni kezdenek, akkor az eper vasat igényel. Érés idején is fontos öntözni, hogy a termés szépen fejlődjön. Az eper extrán vízigényes, ám sose álljon körülötte víz. Este se maradjanak a leveleken vízcseppek, mert elkapja a penész. Inkább reggel öntözzünk! 

M. Ando Krisztina

 

Fotó: Cséfalvay Á. András

Kapcsolódó írásunk: Eper, a megunhatatlan!

web-bannerek-hirlevel-01_0.jpg

Új Nő csapata
Végre eper!
Közel 15 éves tapasztalattal rendelkeznek az epertermesztésben, másfél hektáron termelnek. Kétévente ültetnek új palántákat. Május közepétől egészen június végéig Szedd magad! napokat is rendeznek a farmon: ilyenkor gyönyörű pillanatokat tölthetünk itt a családdal.
Végre eper!
A szalma a sár ellen véd.
Végre eper!
Nagyabonyban, az Abony Fruit híres-neves eperfarmján készültek a képeink. Már maga a látvány is megejtő, háttérben a nagyabonyi templomtoronnyal.
Végre eper!
Az ágyásokat, ha fagyos az éjszaka, leterítik fóliával.
Végre eper!
A nagy fehér fóliatakarókat a földdel teli zsákokkal rögzítik, hogy a szél el ne fújja őket.
Cookies