Nagyon szép adventi és kopogtatókoszorúkat készít a feketenyéki Gál Mislay Enikő (26). Mi a trend a karácsonyi dizájnban? – kérdeztük tőle. 
 
Enikő három éve indította em.design nevű vállalkozását. A bűbájos feketenyéki fiatal lány imád alkotni. A letisztultat szereti – és egyszerűen imádja a karácsonyt. 
 
enci03.jpg
Enikő tájépítészetet tanult a nyitrai egyetemen. Igazából a kerttervezést hagyta oda a virágokért. Egy kertvizualizáció mindig az ideális állapotot mutatja, a rajzon az évelő növények mind egyszerre virágoznak (ami a valóságban nem igaz). A növényeknek is idő kell, hogy megnőjenek – ám a megrendelő ezt nem nagyon érti. Ezért váltott Enikő, és valami olyat akart, ahol azonnal láthatja munkája eredményét. A csokrokkal, koszorúkkal és esküvői dekorációval azonnali élményt ad!
 
 
– Mi a trend nálunk? Igazából nem is kell kérdezni, hisz műkoszorút hoztál.
 
– A világban a natúr a divat, a „kézimunkás” megjelenésű fenyőfa vagy natúrkoszorú. Szizálanyag, tobozok díszítik, szárított narancskarikák, fakéreg, alma. Ám mi itthon fáziskésésben vagyunk, a vevő még mindig a műkoszorút keresi. Pedig jelen van egy erős visszavágyódás falura, a földhöz, a lassúbb élettempóhoz, az alacsonyabb szintű fogyasztáshoz. 
 
– Mi a te kedvenced?
 
– Én is a természeteset szeretem, ezért használok természetes anyagokat. Szeretem a vevőimet, kedvezek nekik, de pallérozni is próbálom az ízlést. Két világ mezsgyéjén mozgok. Idén tarol nálam a sok-sok zöld, s visszajött a retró a kis figurális díszekkel.
 
 – Miért nincs nálunk igény az élőre?
 
– Sokan költségesnek tartják minden évben újat vásárolni. Ezért készítek félig élő koszorúkat is. A vevő meglátja és megszereti. Mindenkit figyelmeztetek, hogy a koszorú tartalmaz élő elemeket. Ilyenkor ugyanazt kérik műben, de annak már más a hatása. 
 
web-bannerek-hirlevel-02_1.jpg
 
– Mennyi idő alatt készül el egy koszorú?
 
– A kötött technikával, drótozással készült nagyobb ajtókoszorú 5-6 óra alatt. A dekorokkal telepakolt koszorú is hosszú menet, mert minden egyes tobozt, makkot külön ragasztok fel. Egy nagy koszorú szintén hat óra. Egy napon három koszorúnál többet nem csinálok. Nem jó, ha minden nap csak koszorúkat kötök. Kell kis szünet, hogy új ötletek szülessenek. Második éve már nem megrendelésre dolgozom: elkészítem a koszorút, a párom lefotózza, én meg felteszem az internetre. Az viszi, akinek megtetszik.
 
– A technikát hol sajátítottad el?
 
– Már az egyetem alatt is kötöttem otthon a családnak, az alapjaim megvoltak. Mario Maška díjnyertes virágkötő tanfolyama adta a legtöbbet – és a pozsonyi Atelier Papaver is nagy példaképem. Ők csak élő virággal dolgoznak. Maškától megtanultam a kötészeti technikákat. 
 
– Hol dolgozol, van saját üzleted? 
 
– Kialakítottam egy műtermet a családi házunkban, ott fogadom a megrendelőket. Karácsonyig ki sem látszom a munkából, fenyőágakkal álmodom… Aztán januárban kezdődnek az esküvős megbeszélések. Tavasztól egészen őszig majd minden hétre jut egy esküvő, amit én dekorálok.
 
– Honnét szerzed be a virágokat? 
 
– Tudom, hogy a hazai termelőket kell támogatni, de én nem tudok nagyban vásárolni. Taksonyba vagy Pozsonyba járok áruért. Az én vasárnap esti szórakozásom az online shopping a virágbörzén! Amit vasárnap megrendelek a nagy holland börzéről, az kedd estére megérkezik a nagyraktárba, szerdán reggel megyek érte. Minden virágkötőnek van egy kódja, amire kiadják az árut. Európa központi virágelosztója a logisztika csúcsa. A holland Aalsmeerbe Afrikából, Ázsiából érkeznek a legszebb virágok, sőt, a híres holland tulipán is már Afrikából jön. 
 
– Mára ügyesen befutottál. Ki vagy mi segített?
 
– A saját esküvőm. Másfél éve volt májusban: utána indult be a szekér. A termet bazsarózsával, eukaliptusszal dekoráltam, és királykék kiegészítőkkel. A fotósunk pedig szépen lefotózta, és végre meglátta a nagyközönség, hogy mit tudok. Bár ma sem értem igazán, hogy miért tetszett nekik annyira. A képek helyettünk beszéltek. Hiába vázolom fel a koncepciót, nem minden embernek van képzelőereje. 
Így néz ki nála egy esküvő! Enikő felméri a helyszínt, majd szerződést köt. A díszítés négy-öt nap alatt készül el. Kezdi a szalagokkal, csatokkal, a mosható szalvéták tisztításával, vasalásával és hajtogatásával. Kifényesíti a vázákat és a gyertyatartókat. A virágdíszeket és csokrokat készíti el utoljára, hogy frissek legyenek – szombaton pedig dekorál. Itt már a férj is besegít. Nem tud nemet mondani, de legfeljebb két esküvőt vállal el egy hétvégére.
– Mi a jobb: ha a menyasszony pontosan tudja, mit akar, vagy az, ha rád hagyatkozik? 
 
– Jobban örülök, ha kiélhetem a kreativitásomat. Megbízóimnak mindig azt tanácsolom, hogy keressenek inspirációs képeket. Itt már „belövik” a stílust, de azért a portfóliómat is átlapozzuk. Az egyetemen grafikát is tanultunk, így meghívókat, ültető- és menükártyákat is tudok készíteni. Mielőtt találkozom a menyasszonnyal, küldök neki egy kérdőívet. Főként pasztellszíneket használok, és a virágok közül még mindig sokan kérik a bazsarózsát, bár szezonon túl már nem kivitelezhető. Igaz, hogy egész évben beszerezhető, de csak pár hónapig szép nagy fejű. Újabban sláger az eukaliptusz is. 
 
– Te honnét inspirálódsz, van példaképed?
 
– Szeretem a Pinterestet és az instát böngészni. Ott főként az angol és orosz virágkötőket figyelem, itthon a Papaverrel és az Atelier Jarabinával rokonszenvezek. Magyarországon a Laura virág vállalkozói szemlélete nyűgöz le. Szerintem nem az a jó virágkötő, aki másol, hanem aki kreatív. Az én kedvenc csokromnak például olyan a hatása, mint egy szépen stilizált mezei csokornak. Kedvencem a lágy kinézetű pillangóvirág, a szellőrózsa, a dália és a perzsa boglárka. Remekül kombinálhatóak. 
 
– Milyen lesz nálatok a karácsonyi dekoráció? 
 
– Harmadik éve a natúr a sláger, zöld koszorúk és asztali díszek. A karácsonyfa és az adventi koszorú mindig élő. 
 
enci01.jpg
 
  1. A karácsonyi koszorú német területről terjedt el hozzánk. 1823-ban egy evangélikus lelkész díszített fel fenyőágakkal egy szekérkereket, 24 gyertyát helyezett el rajta – majd felakasztotta a mestergerendára.
     
  2. A gyertyák az advent 24 napját jelképezték, a Jézuska születésére való várakozás napjait. A hamburgi lelkész szerint minden gyertyagyújtással növekedik a fény...
     
  3. Nem sok változott azóta, hisz decemberben mi is alig várjuk, hogy megszülessen a fény, és legyen végre vége a sötét délutánoknak...

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk: Véd a gonosz ellen

 
web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

 

Új Nő csapata
Cookies