Nálunk még mindig többségben vannak azok a lakodalmak, ahol vőfély irányít, az asztalon bőség van, teli lakodalmas tálak.

Aki mindent kézben tart
A hagyományos lakodalomban a legfontosabb személy a VŐFÉLY. Nála van a karmesteri pálca, ő irányítja az eseményeket, gondoskodik a jókedvről. Fontos kelléke a vőfélybot. A vőfély felkereste a rokonságot, hogy meghívja őket a lakodalomba. Amelyik család elfogadta a meghívást, az szalagot kötött a vőfélybotra. 

Mára a vőfélybotot felváltották a nyomtatott meghívók
Divatba jött a ceremóniamester: a szokás Amerikából származik. A ceremóniamester az a „vőfély”, aki nem tud verset mondani. Ő nem beszél rímben, mindössze felkonferálja a lakodalom menetét.  

Nem adjuk a menyasszonyt!
A menyasszonyt még ma is sok helyen kikérik a családtól. Ilyenkor először ÁLMENYASSZONYT, egy kislányt vagy beöltöztetett fiút küldenek ki az igazi helyett. Csak utána jön ki az igazi menyasszony. – Az utcabeli fiatalok „elköthetik” utána az utat – mondja Dobsa Tamás vőfély (Ekecs). – Nálam egyszer Ipolyfödémesen a kivezető utat zárták le, hogy ne tudják elvinni a menyasszonyt. Ilyenkor vagy meghívják őket gazsinak lagziba, vagy megegyeznek valamilyen fizetségben vagy borban. Régen külön búcsúztatták a menyasszonyt és a vőlegényt. Mára egyszerre szeretik ezt is megoldani: érzelmes búcsút mondanak a szülőknek és a testvéreknek. A násznép kitűzőt visel, amit a koszorúslányok tűznek fel. (A rozmaringágacska a tisztaság jelképe. A legnagyobb szál a menyasszonyt illette.)

Ki lesz a legény a háznál?
Az esküvői szertartást követően a vőfély a lakodalom helyszínén fogadja az ifjú párt, és isznak az egészségükre. Az egyik pohárban pálinka, a másikban víz van. Akinek a pálinka jut, az hordja majd otthon a KALAPOT. Van, ahol sóval és kenyérrel fogadják az ifjú párt: ez szláv szokás. Az Ipoly mentén só helyett mézet használnak, hogy édes legyen az életük. 

Ezt követi a tányértörés, ami az összetartozást szimbolizálja
Az ifjú pár akkor menjen szét, mikor az összetört tányér darabjai újból összeállnak. Régebben a menyasszony söpörte össze a törmeléket, amivel kimutatta, mennyire házias. Manapság az emancipáció tréfájaként ez megfordult: a vőlegény söpör, és a menyasszony tartja a lapátot. A menyasszony és a vőlegény a lakodalmat nyitótánccal kezdi. Tájainkon a keringő a hagyományos tánc. (Ide is elért az amerikai módi: a párok betanult koreográfiát adnak elő.) 

A kakas esete a tojással
Hagyományos lakodalmi ételnek számít a tyúkhúsleves. Először beviszik a húst és a zöldséget, majd a levest, végül a feldíszített főtt kakast. A kakas dísze a két tojás és a sárgarépa, a férfiasság szimbólumai. A kakas éjfélig kint szokott lenni az asztalon, és el is szokták lopni. A két násznagynak kell vigyázni rá. A násznagyok az ifjú házaspár tanúi. A menyasszonyra is ők vigyáznak, hogy el ne lopják.

Mára a menyasszonylopás is új értelmet nyert. Régen a lakodalmat két helyen ülték meg. Külön ünnepeltek a menyasszonyos háznál és külön a vőlegénynél. Amikor ellopták a menyasszonyos háztól az ifjú arát, akkor a vőlegényes házhoz vitték. Vagy amikor már a hozományával átment a vőlegényes házhoz, akkor a menyasszony barátai visszalopták. Ilyenkor a vőfély újra kikérte, majd a másik háznál újra beköszöntött. A menyasszony cipőjét is ellophatják. A násznagyok feladata kiváltani. 

lakodalmi-menet.jpg

Menyasszony a középpontban
A menyasszonyi tortát általában a keresztanya hozza. Ma már általában a menyasszony választja ki. Van, ahol csak a menyasszonytáncra jön be a torta. Aki táncolt a menyasszonnyal, annak vágnak belőle. A legtöbb helyen a vacsora után 1-2 órával hozzák be a menyasszonyi tortát, és az ifjú pár együtt vágja fel. Először a nagyszülőknek illik adni, majd a szülőknek. A torta a közös élet megédesítését jelképezi.
A menyasszonytáncot követően egykor az asszonyok elvonultak, s míg átöltöztették a menyasszonyt, ellátták tanáccsal a férfiakkal kapcsolatosan. Lekerült a fátyol, és a fejét bekötötték kendővel. Ezt nevezik felkontyolásnak. Manapság a menyasszonytánc után,  éjféltájt vonulnak el átöltözni. A két örömanya a menyasszony fejéről leveszi a fátylat, és kendővel beköti. Innentől nevezik menyecskének – és a pár elvonulhat átöltözni. (Asszonnyá  akkor válik, ha már gyermeke születik.)

Mennyi az annyi?
Egy lakodalom bizony nem olcsó mulatság. Régen ezt is jól megoldották. Ami a rozmaring feltűzésekor a kosárkában összegyűlt, az a pénz a koszorúslányokat illette. Külön gyűjtöttek a muzsikusoknak, hiszen „elszakadt a húrja, meg kell csinálni”, a szakácsnőknek szintúgy. Az ételt összeadta a rokonság, és emellett szokás volt a lakodalom előtti CSÜTÖRTÖKÖN disznót vágni, ami szintén eseménynek számított.
Ami étel-ital kimaradt, azt vasárnap elfogyasztották. Újból összejött a rokonság „kárvallóra”, nehogy bármi is kárba vesszen. Sokszor nagyobb mulatság kerekedett, mint előző nap. Ma ugyanezt morzsapartinak vagy after partynak hívják. 

Lejegyezte: Ando Krisztina