Hol vannak már a régi telek, a havas fák vagy befagyott tócsák! A mai telek rendkívül szeszélyesek: havasesők, locs-pocs, napsütés váltják egymást. Fel lehet ilyen időre egyáltalán készülni?

A legjobb védekezés a támadás. Vállaljuk fel a küzdelmet az elviselhetetlen időjárással szemben. Legfőképpen: ne gubbasszunk odahaza a kellemes melegben, tévésorozatokat bámulva és csokoládét majszolva, máskülönben, mikor ránk kopog a várva várt tavasz, túlsúlyunk veszi el a kedvünket a kellemes sétáktól.

keszuljunk-a-telre-kezdo.jpg
(Kép forrása: vickiarcher.com)

Őszintén nézzünk szembe a helyzettel

Valljuk be, hogy hiába tornáztunk egész nyáron át esőben, napsütésben, ha ősszel fokozatosan bekuckózzuk magunkat otthonunkba, és fáradtságra hivatkozva a legszívesebben téli álmot aludnánk. A legfontosabb, hogy először menjünk el egy teljes kivizsgálásra az orvosunkhoz. Ő majd kideríti, áll-e valamilyen betegség az állandó kimerültségérzetünk hátterében. A produktív korú nők nagy része vashiányos, ez pedig eléggé fáradttá teheti őket.

A gyakori megbetegedések hátterében immunrendszeri probléma, esetleg allergia is lapulhat. Alaposan térképezzük fel, mikor szoktunk megbetegedni, és milyen betegségeket szoktunk rendszeresen elkapni. Ezekre az idei télen is felkészülhetünk, a szokott gyógyszerekkel, gyógyteákkal.

Eszünkbe se jusson télen drasztikus fogyókúrába kezdeni! Ez teljesen ellentmond a természetnek, hiszen a zsírtartalékaink a hideg ellen védenek. Inkább azon legyünk, hogy új alapokra helyezzük étkezésünket.

Segítenek az étrendkiegészítők

Nem kell hanyatt-homlok mindjárt patikába rohanni, hogy beszerezzük a legtrendibb multivitamint, hiszen az nem lehet, hogy egyszerre minden vitamin hiányozzon a szervezetünkből! Érdemes megnézni, mire lehet mégis szükségünk. Mondjuk ezekre:

  • C-vitamin – nem muszáj állandóan szedni (bár dohányosoknak ajánlott), de a szomorú téli hónapokban jó szolgálatot tesz. Emellett ajánlják a szedését az influenzás időszakban is. Ami a legjobb benne: lehetetlen túladagolni.
  • B-vitaminok – az immunrendszer segítői. Ha viszont túl sokat szedünk belőlük, sajnos érezhető az izzadságunk szagán.
  • Probiotikumok – ezek az antibiotikumok ellentétei, megújítják a bélflórát (már ha épségben lejutnak emésztőrendszerünkön). Erősítik immunrendszerünket.
  • Cink és szelén – sajnos, egyre kevesebb ilyen nyomelem van már a talajban, és így nem jut a növényekbe sem. Ezért szoktuk táplálékkiegészítőkkel pótolni. A cink és a szelén lassítja a sejtöregedést, és óvja az immunrendszert.
  • Gyógynövények – az echinácea jó hatással van immunrendszerünkre, a tőzegáfonya pedig a húgyutak egészségét védi. Ezenkívül számos gyógytea áll rendelkezésünkre, amelyek jól átmelegítenek a hideg hónapokban, és ha egy kis mézzel édesítjük őket, máris sokat tettünk egészségünk érdekében.

minden_reggel_ujno.sk_84.png

Télen is kell enni

Egész évben hideg zöldségsalátákkal tartottuk formában magunkat. A tél is elég hideg, ilyenkor jobb, ha az ételünk felmelegít. Ha tudunk, télre szokjunk át a meleg zöldséglevesekre. Testünk télen táplálóbb ételekre vágyik. Nem kell az evést túlzásba vinni, de ha továbbra is kizárólag zöldségsalátákon élünk, néhány hét után könnyen ránk törhet a farkaséhség, és akkor már nem tudunk nemet mondani az olyan ételeknek sem, amelyekről a napi meleg levesünk után könnyen lemondanánk. Ilyenkor a szervezetünk szinte sikít a fénylően zsíros sültekért vagy éppenséggel az édességekért.

Napi ötször érdemes étkezni és mindig kisebb porciókat enni – akkor garantáltan nem fogunk elhízni. Fontos, hogy télen főként meleg ételeket együnk. Egy-egy kockányi csokoládé sem árthat, az alakunkon nem fog meglátszani, és elűzi a búskomor gondolatokat. A legfontosabb pedig: a kiegyensúlyozottság (mert a stresszes ember hamarabb megbetegszik).

Hogyan lehetünk edzettek

Nem ajánlatos egy hirtelen jött ötlettől vezérelve jeges vízben zuhanyozni. Igaz, hogy minden a fejben dől el – de a fokozatosság egyáltalán nem árt. Az edzettséget a nyár folyamán kellene fokozatosan megszerezni, hogy a zimankót már meg se érezzük. Azt azonban nem tiltja meg senki, hogy ősszel és télen is langyos zuhanyt vegyünk a forró fürdő helyett, és közben kesztyűvel vagy kefével a karjainkat és a lábainkat is megmasszírozzuk. Méghozzá a szívvel ellenkező irányba, mert ezzel serkenthetjük a nyirokkeringést!

A jeges vizes mosdás helyett megteszi egy kis séta is a szabadban. Ez ám a gond, mert amíg még világos van, lehet sétálni, de télen olyan gyorsan sötétedik, hogy nincs kedvünk kint maradni.

Félhomályos délutánokon senkinek sem jut eszébe sétálgatni. Márpedig ezen változtatni kell! Nem szabad törődni az időjárással. Bármilyen rossz az idő, mi csak sétáljunk, legalább napi fél órát, és a hétvégéken legalább egy fél napot túrázzunk a szabadban. Olyan, hogy rossz idő, valójában nincs is, csak rosszul megválasztott öltözék. A séták nagy előnye, hogy ilyenkor nemcsak mozgunk, de a szabad levegőn is tartózkodunk, és ezt semmilyen konditerem nem pótolja. Egyébként is: a séta a legegészségesebb sport.

Legyen fény mindenütt

Ha tudjuk, hogy rosszul viseljük a téli sötétséget, akkor jó előre készüljünk fel rá: vásároljunk gyertyákat, menjünk telelni egy napsütötte meleg helyre. Azt is figyelembe kell venni, hogy télen nagyon rossz hatással lehet ránk, ha túlórázunk a munkahelyünkön, vagy éjszakába nyúló shoppingolást tartunk a plázában – kis mozizással egybekötve. A természetes bioritmusunk a fényhez igazodik, és ha ilyenformán meghosszabbítjuk (a sötét) napokat, könnyen megbetegedhetünk. A melegebb éghajlatú tájak meglátogatása sem mindig jó ötlet: az egy-két hetes utak csak megzavarják bioritmusunkat, és nem védenek meg a megbetegedésektől.

feny-belso.jpg
(Kép forrása: elmerslockandsafe.com)

Lassítsunk a tempón

Ahogyan a természet is lelassul télre, nekünk sem árt visszavenni a tempóból. A munkahelyi teendőinket mindenképpen fontos ellátnunk, hát más egyébből ajánlatos lefaragni kicsit. Nem kell naponta látogatóba járni és látogatókat fogadni, hetente nagy vasárnapi ebédeket adni. Mert akkor nem marad idő a megpihenésre!

Télen aludjunk rendesen, és ne beszéljük be magunknak, hogy négy-hat óra alvás nekünk elég. Aludjunk nyugodtan napi nyolc órát. Az se tántorítson el minket ettől, hogy még a kamaszgyerekek is később járnak aludni, ne szégyelljünk tíz órakor ágyba bújni. Egyébként is: a kamaszok a hétvégéken mindig behozzák az alváshiányt. Tanuljunk tőlük, és a hétvégéken pihenjünk mi is többet.

Varga Klára
Cookies