„Most segíts meg…” Az imádság betegség elleni orvosság! Otthon a kanapén várjuk a megváltást, és panaszkodunk, hogy nem akar eljönni. Imádkozzuk a rózsafüzért, mint az idős nénik, akik a hitből építenek erős várat maguk köré. Ezt tanácsolja Varga Heni, aki már nem kérdezi, hogy mikor lesz ennek vége.

Leülsz a tévé elé, becsukod a szemed, és próbálod elképzelni, hogy kibérelt helyeden ülsz a templomban. Mikor felhangzik a „Legyen békesség köztünk mindenkor”, rádöbbensz, hogy nincs kivel kezet fogni… Miért engedi meg ezt az Isten?

e52otpyg_0.jpeg

Mikor lesz ennek vége?

Segítsenek már meg bennünket onnan fentről, hisz tömegével halnak meg körülöttünk az emberek… Hol vagy most? Miért nem vagy velünk? Számonkérések és vádaskodás hagyják el a szánkat nap mint nap… Ma már válogatni lehet a szentmise-közvetítések között. Leülsz a tévé elé, becsukod a szemed, és próbálod elképzelni, hogy bérelt helyed van a templomban, valahol a pad szélén... És mikor felhangzik a „Legyen békesség köztünk mindenkor”, rádöbbensz, hogy nincs kivel kezet fogni.

Szentolvasót sem tartott túl sok fiatal a kezében az utóbbi évtizedekben, hát még rózsafüzért… Talán eljött az ideje annak, hogy megismerjük és megtanuljuk az imát. Éppen ezért imádkozzuk közösen a rózsafüzért! Keressük elő a nagymama rég elfeledett olvasóját, vagy készítsünk sajátot – és vegyünk részt az imaláncban.

Most sokan be vagyunk zárva a négy fal közé: mindenkinek van elég ideje elgondolkodni. Már annyi trükköt kipróbáltunk – nem kéne kicsit megnézni, mit csináltak ilyen helyzetekben a régiek?
Azok, akiket a leginkább féltünk a betegségtől. Az öregek, akik nem félnek, mert hisznek: a hit az ő erős váruk! A munkától kérges kezeiket összekulcsolják, mikor megszólal a templom harangja, és vég nélkül imádkoznak a holnapért. A rózsafüzért imádkozzák. Tudom, hogy sokan nem ismerik a rózsafüzért. Szentolvasót sem tartott túl sok fiatal a kezében az utóbbi évtizedekben… Ám most eljött az ideje annak, hogy megismerjük és megtanuljuk az imádságok sorrendjét, imádkozzuk közösen a rózsafüzért! A katolikus vallás arra ösztönzi a hívőket és a nem hívőket is, hogy merjenek Istenhez fordulni. Ebben a vészterhes időszakban pedig különösképp. Mikor megáll az emberi tudomány, ott megjelenik az Isten.

Titkok a láncban

Amikor a Szűzanya megjelent Lourdes-ban Bernadettnek, azt mondta neki: „Fogd meg a szentolvasót, és nézz rám!” Ebben rejlik a rózsafüzér ereje. Szinte minden Szűz Máriát ábrázoló szobron jelen van a szentolvasó is. Az ő nevéhez kötődik, hiszen ő a mennyei édesanya, aki vigasztalást ad a szenvedőnek. Ugyanis a földi élet útja néha semmiben sem különbözik a keresztúttól. Mindenki cipel valamilyen keresztet a hátán. A rózsafüzér hitünk „ékes lánca”, amely összeköti az eget és a földet. Minden gyöngyszem egy-egy imát foglal magába: a Hiszekegyet, a Miatyánkot, a Dicsőséget és az Üdvözlégy, Máriát. A „titkokban” pedig megtalálhatóak a hitigazságok, Jézus életének, szeretetből értünk vállalt szenvedésének, halálának és feltámadásának története.

A fiatalabb generáció legtöbbje a templomot műemléknek tekinti, s nem azt az „egy házat” látja benne, ahol közösen imádkozhatunk. Nem tudják, mi zajlik a templom falai között... A következő bekezdésben a bolgáromi asszonyok elmesélik!

A bolgáromi asszonyok keresztútja

Bolgárom egy kis zsákfalu Fülek közelében. A bolgáromi asszonyok gyakorta összejárnak imádkozni. Havonta egyszer együtt mondják az olvasót, a hónap első vasárnapján a litániát imádkozzák, a nagyböjti időszakban péntekenként pedig a keresztutat mondják.
Mi szükség van ennyi imára? Miért olyan fontos a rózsafüzér, mit jelent annak, aki elmorzsolja? – kérdeztük még évekkel ezelőtt a sokat megélt nagymamákat.

tajtiin.jpg

– A Szentírásban olvasható az a mondás, hogy „Zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek” – mondja a bolgáromi Fazekas Mariska néni. – Ez arra utal, hogy ahányszor imádkozunk, annyiszor kopogtatunk Isten ajtaján. Ezt még nagyanyáinktól tanultuk. Mi otthon sose kérdeztük, miért kell imádkozni. Az imára szükségünk van. Még ma is, amikor szinte minden megadatik az embernek. A rózsafüzér megnyitja az utat magam és Isten között. Az imádkozás elfelejteti velem a mindennapi nyűgöket, és tudom, hogy a problémák megoldódnak, Isten akarata szerint.

– Naponta hányszor imádkozik?

– Szinte mindig ott van a kötényem zsebében a szentolvasó. Minden nap imádkozom. Egy szentmisét sem hagytam ki az elmúlt hetven év során. Voltak idők, amikor csak titokban lehetett templomba járni. Most az ember szabadon gyakorolhatja a hitét, mégse él vele… Az én időmben szerettek templomba járni az emberek.

– Mikor jó imádkozni?

– Az ember arra hagy időt, amit a legszívesebben csinál. Istennel bárhol és bármikor kapcsolatot tudok teremteni. Akkor szólok hozzá, amikor épp tudok. Főzés közben, kint a kertben, bárhol, amikor a szükségét érzem. A vasárnap a hét ünnepnapja. Akkor szépen felöltözik a család, és részt vesz a vasárnapi szentmisén. Nagy öröm számomra, mikor az unokáim az első padból mondják az imádságokat.

– A rózsafüzért mi szerint imádkozzák?

– Van a Rózsafüzérnek öt titka: 1. Örvendetes, 2. Fájdalmas, 3. Dicsőséges és 4. Világosság. 15 verses olvasmány. Októbertől októberig imádkozzuk. Hétfői nappal kezdjük, vasárnap pedig a Dicsőséges olvasót mondjuk.

Mikor este a párnára leteszem a fejemet, akkor ezt mondom: Drága jó Istenem, adjál jó éjszakát, boldog felvirradást! Egyszerre kérek és köszönök.

– Minden titoknak megvan a maga jelentősége?

– Igen. Éppen ezért váltakozva mondjuk. A Világosság olvasóját csak vasárnap mondjuk a litániával együtt. Szétosztjuk egymás között az imádságokat. Mindenki elmond a rózsafüzérből egy tizedet.

– Minden imádságnál használják az olvasót?

– Nem. A nagyböjti időszakban a keresztutat mondjuk, ahhoz nem kell olvasó. Kimondottan a rózsafüzér imádságaihoz használjuk csak.

– Milyen hosszú a rózsafüzér, hány gyöngyszemből áll?

– Ez változó. Vannak hosszabbak és rövidebbek is. A régiek 15 tizedből álltak. A rózsafüzér zsinórra vagy láncra fűzött gyöngyökből áll. A szemek a következő megosztásban vannak rajta: egymás mellett szorosan 10 kis szem áll, majd 1 távolabb lévő (valamelyik olvasón ez nagyobb, mint a többi). Ezt úgy hívják, hogy egy tized. A teljes rózsafüzér 5 ilyen tizedből áll. Az összekapcsolt lánchoz egy kis bevezető szakasz kapcsolódik. Ennek első eleme a kereszt, ezt 1 nagy szem követi, majd 3 kicsi, végül megint 1 nagy szem. Minden szemre elmondunk egy-egy imát... A falu határában van egy szép nagy feszület. Mikor autóba ülök, keresztet vetek, és kérem, hogy segítsen meg, hogy szerencsésen célt érjek. Hazaérkezvén pedig megköszönöm, hogy vigyázott rám. Ne csak kérjünk, adjunk hálát is! Mikor este a párnára leteszem a fejemet, akkor ezt mondom: Drága jó Istenem, adjál jó éjszakát, boldog felvirradást! Egyszerre kérek és köszönök.

oreg_nenik.jpeg

Mondja, mint a litániát

Van is egy csúf mondás, hogy aki sokat beszél, az „mondja, mint a litániát”.  Pedig vannak időszakok, amikor a nem hívők is kénytelenek a jó Istenhez fordulni segítségért. Most sem csak az idősebb generáció imádkozik... Az imádságban az a csodálatos, hogy ahány ember, annyi imádság. Mindenféleképpen lehet imádkozni. Egy a fontos, hogy ne csak a szánk, hanem a szívünk is imádkozzon! Fohász közben ne feledkezzünk meg azokról, akik emberi életeket mentenek. Imádkozzunk a betegekért, az Úr adjon nekik gyógyulást, és hitet, legyen mibe kapaszkodniuk a küzdelemben. Imádkozzunk az elhunytakért és családjaikért is. Bárcsak sokan visszatalálnának Istenhez… Reméljük, a húsvéti feltámadás öröme elárasztja a világot.

Szeretettel áldott húsvéti ünnepeket kívánok!

Varga Henrietta

Kapcsolódó írásunk: Akik értünk imádkoznak

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

Új Nő csapata