A cruelty free mozgalom békés alternatívát kínál, ha fontos számunkra, hogy az általunk használt kozmetikum állatkísérletmentes legyen.

Magyarul a kifejezés azt jelenti: kegyetlenségmentes kozmetika. A 19. századtól kezdve a nagy kozmetikai már­kák megjelenésével az állatkísérletek száma is rohamosan nőtt. Elsősorban a fogyasztók biztonsága érdekében kezdték a krémeket és a csodakenőcsöket egereken és tengerimalacokon tesztelni.

galambos.jpg

Egy kis történelem

Az előrejelzés szerint az olyan szervezeteknek köszönhetően, mint a PETA vagy az 1871 óta aktív olasz ENPA – akár teljesen kegyetlenségmentes jövő várhat a kozmetikai iparra. Ráadásul egyre több híresség áll a cruelty free kampányok mellé. Európában 2004. szeptember 11. óta a kozmetikai célú állatkísérleteket törvény tiltja, így alapvetően a legtöbb márkánál biztosan állatkísérlet­mentes kozmetikumokat vásárolhatunk. Ám hiába a törvény, előfordul, hogy a cégeknek mégis muszáj állatokon kísérletezniük. Kínában például törvény kötelezi a kozmetikai cikkek állatokon való bevizsgálását. Az ázsiai piac hatalmas, és mesés bevételekkel kecsegtet, így a legtöbb brand számára nem éri meg lemondani az állatkísérletekről.

A L‘Oréal csoport Sanghajban létrehozta az Episkin Központot, ahol az úgynevezett Episkin „rekonstruált bőrmodell” gyártása folyik. Ennek köszönhetően egyes termékeiket (persze nem minden terméküket) bőrmodellek segítségével fejleszthetik – és kizárhatják az állati teszteléseket. A cég számára persze a haszon a legfontosabb, még a környezettudatosságnál is fontosabb. Azért is kísérletezik és gyártat a L‘Oréal Kínában, mert ott olcsóbb a munkaerő.

Felmerül a kérdés: ha nem állatokon való teszteléssel, akkor hogyan lehet az emberi szervezet számára biztonságos termékeket gyártani? Egyrészt a kémcsőben végzett sejttenyésztéses tesztek, másrészt a számítógépes modellezés lehetőségei válthatják fel az állatok szenvedését. Az állatok másként reagálnak a kemikáliákra, mint az emberek.

Így akár olyan anyagokat is kiszűrhet­tek eddig, amelyek az ember számára előnyösek lehetnek, de az állati reakciók miatt nem használhatta a szépségipar. A cruelty free bevizsgálás legutolsó lépését az önkéntes emberi tesztek jelentik. Mire idáig eljut a fejlesztési folyamat, gyakorlatilag garantált a termékek biztonsága. Ráadásul egy krémből vagy szérumból kis mennyiség felvitelével is igen pontos értékeket lehet kimutatni anélkül, hogy ártatlan nyuszik vagy tengerimalacok esnének áldozatul a tesztelések során.

Az erőszakmentesség persze nem csak az állatok megóvásáról szól. A cruelty free életszemlélet támogatói úgy gondolják, hogy az ember nem a hierarchia csúcsa, hanem része a természetnek. A kiskora óta vegetáriánus és állatvédő Natalie Portman például e szerint a filozófia szerint él: „Egyszerűen úgy érzem, nem csinálhatok rangsort a különféle lények között, egyik élet sem értékesebb, mint a másik.“

nyulascsaj-belso_0.jpg

Kisokos

Vegetáriánus kozmetikum
Az előállításához nem használnak fel olyan alapanyagot, amelyet állatok megölésével, feldolgozásával állítanak elő

Vegán kozmetikum
Ezekben a szépségipari termékekben nincs semmiféle állati eredetű alapanyag, így tejtermék, méz vagy tojás sem.

Cruelty free kozmetikum
A „kegyetlenségmentes kozmetikum“ megjelölés nem az összetevőkre, hanem arra utal, hogy az előállítás során az adott termékkel nem végeztek semmiféle állatkísérletet.

A greenwashing, vagyis a „zöldre mosás“ olyan marketingstratégia, amely segítségével egy vállalat környezettudatosnak tünteti fel magát, miközben nyersanyag­felhasználásában nem tesz lényegi lépéseket e célok elérése felé. A csak részben igaz zöld arculatot arra használja fel, hogy profitját maximalizálja a környezeti kérdések iránt egyre fogékonyabb piacokon.

Ethical buying
Az etikus vásárlás részei a környezetbarát csomagolás és az alapanyagok, de ez nem teljesen ugyanaz, mint a cruelty free vagy a vegán kategóriák. Például a pálmaolaj növényi eredetű olaj ugyan, de nagy ökolábnyomot hagy. A felmérések szerint a fiatalok tudatlanok. A jó illat mindennél fontosabb nekik egy krém esetében – amúgy meg fogalmuk sincs róla, hogy a kozmetikai tesztelések során állatok pusztulhatnak el. Mikor erről hallanak, akkor elszörnyednek. Minden vásárlásunknak súlya van, de nálunk a nők ezt még nemigen tudatosítják. Hosszú még az út a célig, a vásárlók zöme ugyanis nem a natúrkozmetikumokat keresi. Inkább a tudományos kutatásokkal is alátámasztott hatóanyagokat. Ez pedig nem megy az állatokon való tesztelés nélkül!

web-bannerek-instagram.jpg