Az ősz divatja a meleg színpaletta árnyalataival kényeztet. Sárgákkal, rezekkel, zöldes kékkel... A színfelületek egymással is házasodhatnak, akár tabudöntögető módon. Ha karakterünkhöz nem a meleg árnyalatok passzolnak, arcközelben viseljünk hideget: halvány szürkét, jégkéket, mályvát, ám a többi felület lehet meleg tónusú. Színpárosítsunk bátran!

Nem véletlenül választottuk a homoktövist kísérőnkül. Az ősz csodanövényéről, egy superfoodról van szó, ami színeivel igazodik az évszakhoz, terménye pedig (gondoljunk csak a belőle készített italokra, krémekre) egész évi egészségünk letéteményese.

homoktovis-kezdo.jpg

A homoktövis természete

Szereti a napot – a vizet már nem igazán. Tardoskedden nincs külön öntözve, elég neki az eső. Igénytelen növény, a fagyokat túléli, rossz talajokon, kőmálladékon, homokban is megél. Szép, ezüstös levelei vannak, mint az olajfának, és úgy virágzik, hogy észre sem vesszük...

kitti-zold.jpg
A klasszikus a teátrálissal jól működik. A gyapjúnadrág tyúklábmintás, a klasszikus formatervezés remeke. A smaragdzöld blúz sok soron gumírozott, fényes szatén, kivételes darab ünnepi hangulattal – hidegben fekete garbóval viselhetjük (Zara).

Honnan származik a homoktövis?

Ázsiából származtatják. Kétlaki növény, fiút és lányt kell ültetni, ha azt akarjuk, hogy termés legyen belőle. Szél porozza, egy porzóhoz van 9-10 leány, azaz termő. Amikor már látjuk a bogyót, akkor tudjuk, hogy igen, voltak virágok is, ám elbújnak a levelek alatt... A 4-5 centis tüskét lehet csak látni, amivel tele van az egész ág. Nagyon tud szúrni, tehát a sok jót nem adja ingyen: a tüskékre vigyázni kell a szüretnél... 

A homoktövis magában nem finom, savanyú, kesernyés az íze – és inkább szagos, mint illatos (olyan silószaga van). Ezért kell keverni, mondjuk almával vagy szőlővel. Úgy már finom.

Mitől superfood?

Miért tulajdonítunk varázserőt a homoktövisnek? Tízféle vitamin, 24 féle nyomelem, továbbá olyan aminosavak és olajok vannak benne, amelyek a természetben nagyon ritkán fordulnak elő. Tehát egészségmegőrző, Kínában gyógyszerként tartják számon. Ajánlatos téli időszakban fogyasztani, amikor félünk a megfázástól és a fertőzéstől. Sőt, fiatalító hatása is van!

kitti-feher.jpg
Törtfehér egyberuha nyakán fekete bársonyszalaggal: régi nevelőnő-ruhára hajaz... Érdekessége a kötött felülete, meg a gerezdekre szabdalt szoknyarésze.(Zara)

Kínában elfogadott gyógyszer. A fogyasztását nem kell eltúlozni, az olajból napi két-három alkalommal elég 10 csepp, a gyümölcsléből napi egy deci elegendő. Ha csak simán leverjük a bogyókat az ágról, s kis tasakokban lefagyasztjuk, naponta bekaphatunk belőle pár szemet. Így a legigazibb varázsszer!

kitti-sarga.jpg
Kitti derűs, életigenlő megjelenést sugároz a napsárga velúrblézerben. A fekete bőrövvel és a sportos talpú lakkcipővel izgalmas, megjegyezni való hatást tudott elérni.

szekes-kitti.jpg
Harmónia ott is születhet, ahol minden darab karakteres. A blézer a Burberry-re hajaz mintázatban, a pliszés szoknya smaragdzöldje sem visszafogott, a farmering fodros, a mokaszin csillogó (Zara).

Modell: Sátor Kitti (Pinkekarcsa) • Fotó: Dömötör Ede • Ruhák: Zara • A homoktövist Tardoskeddről kaptuk.

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Kapcsolódó írásunk 
Cookies