A csevice szláv eredetű szó, savanyút jelent, s ahogy a képek mutatják: savanyúvizet. A csevicék igazi különlegességei a palócság által lakott tájaknak. Napjainkban, mikor amúgy is híján vagyunk a jó vizeknek, talán jobban meg kellene becsülnünk a gyógyító csevicéket.

Mikor kezdő újságíróként járni kezdtem a vidéket, az első csoda, amivel találkoztam, a csevice volt. 

ajnacsko-csevice-kezd.jpg

Ahonnan én jöttem, ott is vannak gyógyforrások, de hogy oldott, természetes szénsavas víz fakadjon ki a földből... No, olyat még nem láttam.

ajnacskoi-csevicefurdo-1.jpg

Itt pedig a falusiak az ebédhez vitték a vizet: fogták a kiskocsit vagy a biciklit, megrakták üvegekkel, az üveget alátartották a kútnak, s vittek belőle a konyhába. Némely portán, ahol vendégül láttak, még a borba is löttyintettek belőle.

Van, ahol kénes, „záptojás” szaga volt; az egyik helyen azt mondták, hogy ezért a pirit ásvány mállása a felelős. Mindjárt sejtettem, hogy a buborékoknak közük lehet a kőzetek bomlásához ott a mélyben. A nagy nyomástól szén-dioxid szökik a felszín felé, s feloldódik a források vizében: legalábbis így magyarázták...

ajnacskoi-csevicefurdo-8.jpg

Már a régi Magyarországon is leírták ezeket a savanyúvizeket. Nem véletlen, hogy Gömör-szerte a csevicék mellett fürdőket is létrehoztak – melyek az idők során tönkrementek, a kommunizmus pedig csak befejezte a tönkretételüket.

ajnacskoi-csevicefurdo-2.jpg

Ez igaz az ajnácskőire is. Cukorsüveg alakú bazalthegyek fonják körbe a gyógyforrásokat. Az ajnácskőit női bajokra alkalmazták, sápadtságra, kimerültségre, de használták hólyagkőre, aranyeres panaszokra és idegbántalmak kezelésére is. Vagy csak úgy itták ­– mert miért is ne éltek volna vele, ha már egyszer a természet adta...

ajnacskoi-csevicefurdo-3.jpg

„Szűrés következtében színe, mint a felhős égbolt, a szűrőn pedig szennyezés és homok marad... A víznek palackban való tárolásakor légbuborékok kialakulását lehet megfigyelni, melyek mozgatással szaporodnak” – írta róla egyik vizsgálója. A 10-12 hőfokos kénes, hideg ásványvíz ivásra és fürdésre is egyaránt alkalmas volt.

A Vasárnapi Újság 1858-ban a hasábjain is úgy hirdette Ajnácskő vizét, mint ami „kellemes italul szolgál” – palackozni is készültek belőle, de az ötlet végül nem valósult meg.

Míg a régió többi fürdője a századfordulón virágzott, az ajnácskői fürdő a kiegyezés első éveiben élte fénykorát. Báró Kemény Gábor, a telek tulajdonosa a forráskút köré fürdőkabinokkal és kádakkal ellátott fürdőházat emelt.

Az 1870-es években az ajnácskői fürdőnek már mindene volt: szállodája, étterme, kocsmája, istállója és díszterme is, melyben cigányzene szórakoztatta a vendégeket... Itt tartották a fürdőhelyek védjegyeként tartott Anna-bálokat.

elofizetes_uj_no.png

Mindennek mára nyoma sincs: az ajnácskői fürdőtelep virágzó múltjáról csupán néhány fénykép és írás tanúskodik, valamint Kerényi Éva könyve, aki számba vette a régi gömöri fürdőket.

„Ajnácskőt bezárták, a híres csevicze forrásra rácsot tettek. A tágas bálterem, hol annyi szerelmes találkozott, hol annyi szívet elraboltak, ma már uradalmi magtár; a nyaraló helyén, melynek erkélyén vígan ugrándoztunk, dohánykertészet csúfolja a múltak aranyos emlékét” – olvashatjuk a régi lapok hasábjain. A lapok a fürdő helyét 1911-ben már csak libalegelőként emlegetik. Az idősebbek szerint sokáig még volt néhány kád a mezőn, de utána már csak ivásra használták a gyógyító vizet.

ajnacskoi-csevicefurdo-4.jpg

Az idők során a víz el is piszkolódott, de öt évvel ezelőtt kitisztították a kutakat.

„Az egyik kút belseje fával bélelt, ami ritkaságszámba megy. Ez a kút hatméteres. A másik 50 öl mély volt régen, ez kilencven méternek felel meg, mára csak nyolcméteres... Ezeken kívül még egyet találtunk, ami szintén fával bélelt volt...” – mondta Pál Dénes, aki sokat tett a felújításukért.

ajnacskoi-csevicefurdo-6.jpg

A helyiek egyébként szeretnék a fürdő egykori helyét emlékhellyé alakítani. Az ott élők rendszeresen összegyűlnek a Csevice-pusztán piknikezni.

A vidék napjainkban az UNESCO védettsége alá tartozik. A kutak a főútról is könnyen megközelíthetőek, ha erre járunk, érdemes itt megállni egy pohár szomjoltó és gyógyító nedűre...

ajnacskoi-csevicefurdo-5.jpg

„...viruló bársony rét közepette egy csoport falusi kinézésű, nem nagy, de tiszta épület áll egy szép erdő tövében” – így írta le az ajnácskői csevicefürdőt anno Ebeczky Emil.

ajnacsko.jpg

Nem most persze, dehogy, akkor még, mikor a fürdő a „medvesalji palócság mosakodó Mekkájának” számított, ahol vasárnaponként a legtrendibb társaság gyűlt egybe.

ajnacskoi-csevicefurdo-7.jpg

– papp, néva –

Cookies