Mit tanultunk meg a romantikus Jane Austen-regényekből? Azt, hogy az igaz szerelem egyik tartozéka a lugas. A szerelmespárok Austennél mindig illatos angol rózsákkal és iszalaggal befutatott lugasokban üldögélnek, ahonnan kis ösvények ágaznak szét...

03_78.jpg
Rácsozatot, amivel a szőlővenyigéket támasztották ki, a régi görögök és rómaiak használtak először

Ma Angliában minden vidéki ház mellett van egy kis kert. Az angolok híres hobbikertészek: a virágokat nem ágyásokba ültetik, hanem szabadon díszítik velük a gyepet. 

Lugas és pergola
Az angolkert tartozéka a lugas és a pergola. Sok angol regényben olvashatjuk, hogyan roggyan meg a gubancos folyondárok súlyától a pergola... Nem véletlen, hogy Agatha Christie Hercule Poirot-ja is a lécrácsozaton felfutó rózsa levelét érinti meg… A zöld futónövényekkel és virágokkal befutatott lugas éke a kertnek: romantikus látvány, emellett árnyékolóként is szolgál, öröm aláülni. A lugasok nálunk is hamar népszerűvé váltak. Köríves lugast magunk is készíthetünk hajlítható vesszőkből, vékonyabb ágakból. A legszebb lugasok, persze, a viráglugasok – jól tudják ezt az angolok is. A borostyán, a szőlő, a kúszórózsa egész nyáron illatozik, de ajánlhatjuk futónövénynek a kerti sarkantyúkát, a lilaakácot vagy a trombitafolyondárt is. A lugas lehet hagyományosan boltíves vagy kapuszerű konstrukció, eldugott rejtek vagy hűsölősarok. Sőt, térelválasztóként is hasznos lehet, mert elválaszthatja egymástól a kert egyes részeit. S hogy nyugodtan élvezzük virágoskertünk látványát, érdemes mellé egy kis padot beszerezni.

05_50.jpg
Jackie Kennedy hamptoni szülőházában vagyunk

A lugas története
A lugas nagy múltra tekint vissza: először a szőlőnél alkalmazták a régi görögök és rómaiak. Már az ókorban is támrendszerek tartották a szőlő fás és zöld részeit, s ma is ezek teszik lehetővé a művelhetőségét és a terméshez való hozzáférést. A francia és angol kertészet a 12. században átvette a támrendszereket, sőt, azok egyenesen divatba jöttek. Ezekkel támasztották ki a súlyosabb növényeket és a kúszónövényeket. A rácsok használatát a középkorban valóságos művészetté fejlesztették. (Manapság már csak azoknál a növényeknél alkalmazzák, amelyek nem rendelkeznek tapadókorongos kacsokkal.)

 

tapeta_0.jpg

William Morris tapétája

Érdekesség
A 19. században a rácsos lugasokat elirigyelték a belsőépítészek, és elkezdték a benti terekben használni. 1864-ban William Morris angol dizájner bemutatta az első rácsos tapétáját. Az ihletet nem máshonnan, mint a saját udvarából merítette. Ötven évvel később pedig becsatlakoztak az amerikaiak. Elsie de Wolfe, akit az első amerikai lakberendezőnek tartanak, először egy New York-i női klubban használt rácsozatot. A rácsos minta azért népszerű, mert egy kocka alakú, unalmas helyiségből is izgalmas étkezőt vagy pihenőszobát varázsol.
–nagyvendégi–

Kapcsolódó írásunk: Az angolpark és a lugas I.

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata