Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az allergia korunk új járványa. Az allergiák különféle típusai gyakran kéz a kézben járnak, ezért nem csoda, hogy közös eredőjük van. A szervezet túlérzékenysége, fokozott reagálása olyan környezeti tényezőkre, amelyeknek nem volna szabad bajt okozniuk. Az atópiás dermatitisz sokszor előbb jelentkezik, mint az allergiák – már csecsemőkorban felbukkanhat.

Mi az atópiás dermatitisz? Így nevezzük az erősen viszkető idült bőrgyulladást, amelyre a bőrszárazság, valamint a tünetek és megjelenési formák nagy változatossága jellemző. Nagyon gyakran már csecsemőkorban jelentkezik, de a betegség későbbi megjelenése sem ritka. Az atópiás dermatitisz kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam, az immunrendszer zavara, esetleg a Staphylococcus aureus baktérium. A lakosság 10-15 százalékát érinti a betegség.

atopias-dermatitisz-kezdo.jpg
(© Scott Bakal)

– Karcsika édes, selymes bőrű, elégedett kisbaba volt – emlékszik vissza Mónika, a ma már kilencéves kisfiú édesanyja. – Alig három hónapos korában azonban minden megváltozott: pár nap leforgása alatt tele lett a teste kiütésekkel. Ma már tudom, hogy az atópiás dermatitiszt kordában lehet tartani, de akkor, az elején alaposan leterített bennünket ez a betegség – teszi hozzá.

Az atópiás ekcéma a csecsemőknél általában a második és negyedik hónap között jelenik meg. A gyermek arcán és a haja között erősen viszkető dudorok, hólyagok jelennek meg, amelyek szétterjedhetnek, és beboríthatják az egész fejet, a mellkast és a végtagokat is. A bőrön gyakran nedvedző gócok keletkeznek, amelyeket száradó var borít. Az atópiás ekcéma heveny szakaszában az apró gyermekek kiütéseit gyógyszertárban készített bőrpuhító kenőcsökkel (emolliensekkel) kell kenegetni, esetleg kortikoszetroidokat tartalmazó krémekkel, bőrápolóval.

Ez utóbbiakat azonban csupán súlyosabb esetekben alkalmazzák, akkor is csak a legszükségesebb ideig a bőr megnyugtatására. A betegség nedvedző szakaszában szárító pakolások ajánlottak.

Minél gyakrabban kenegetni

– Amikor meghallottam, hogy Karcsika kiütéseit hormontartalmú krémmel kell kenegetni, majdnem én is kiütéseket kaptam – ecseteli akkori érzéseit Mónika. – Otthon mindenféle módszert kipróbáltunk, a kortikoidok szóba se jöhettek. De nem használt se a zsenge fenyőhajtás, se a mandulahéj főzetéből készített fürdő. Végül mégis kénytelenek voltunk elfogadni a kortikoszteroidot tartalmazó krémet, hiszen Karcsika hetek óta naphosszat sírt a viszketés miatt, és én már teljesen kialvatlan voltam. Ma már tudom, hogy felesleges volt annyi ideig ellenállnom a kortikoidoknak.

A kezelést bőrgyógyásznak kell végeznie. Ha az enyhébb esetekben elkezdődik a gyógyulás, a kis beteg átkerülhet megszokott gyermekorvosához vagy a háziorvoshoz.

A második életév után

Ilyenkor az atópiás ekcéma jellege megváltozik, a kiütések átvándorolnak a könyök- és térdhajlatba, a nyakra, a boka környékére, a lábfejre és a csuklóra. Gyakran érintett a kéz és az arc is, elsősorban a szemhéj és a száj környéke. A nedvedzés nem túl gyakori, inkább száraz kiütések mutatkoznak – a bőr érdessé és szárazzá válik, a heveny időszakban kipirosodik és viszket. Az ekcémás bőr alapkezeléséhez tartozik a bőr megfelelő hidratálása és kenegetése.

elofizetes_uj_no_331.png

Karcsikának az iskolában le kellett mondania az úszásról, mert a medence klóros vizét nem bírta a bőre.

– Az utóbbi évet már kiütések nélkül sikerült megúsznunk – kopogja le Mónika a hírt az asztal lapján. Az idő előrehaladtával valóban gyakran eltűnnek a kiütések. Kritikusabb időszak lehet a serdülőkor és később a terhesség. Olyan esetek is előfordulnak, hogy az atópiás dermatitisz a felnőttkor beálltával sem múlik el.

A felnőttek esete más

– Gyerekkoromban csak nevettem az allergiásokon – mondja a harminchárom éves Ilonka, aki banktisztviselő. – A sors azonban megbüntetett. Nem sokkal a kislányom születése után viszkető vörös foltok jelentek meg a szemhéjamon, a nyakamon és a mellemen. Mindenféle kenőcsökkel kezeltek, de ezek csak ideig-óráig segítettek. Végül már odajutottam, hogy hámlott is a bőr a kezemen és a körmeim körül. Szörnyen nézett ki a kezem. Kegyetlenül szégyelltem magam, mert egy banktisztviselőnek mindenki a kezét nézi.

Felnőttkorban más tünetei vannak az atópiás dermatitisznek, mint gyermekkorban. A beteg területek közé tartozik a szemhéj, a fül, az orr és a száj környéke, az ujjbegy és a láb párnás részei, az ujjhegy, az ujjak közötti részek, a mellbimbó és a külső nemi szervek. Ezeken a helyeken a bőr gyakran igen száraz, viszket, hámlik, gyakran berepedezik.

– Végül vagy fél évvel ezelőtt kaptam a bőrgyógyásztól egy krémet, amelyik segített. Ha érzem, hogy bizseregni kezd valahol a bőröm, azonnal bekenem, és aztán nyugalmam van – mondja Ilonka. A két évnél idősebb betegek számára egy viszonylag új gyógyszercsoport van forgalomban, az ún. immunomodulánsok, amelyek az immunrendszer zavarait korrigálják. Ezeknek nincsenek olyan mellékhatásaik, mint például a kortikoszteroidoknak, ha helytelenül alkalmazzák őket.

Mi árt, mi segít

Az orvosok rövid zuhanyozást, a szappanok mellőzését ajánlják. Ezzel szemben jó hatásúak az olajfürdők, amelyek után nem kell a bőrt megtörölni, csak felitatni a rajta maradt nedvességet, és gyorsan (három percen belül) bekenni a bőrt az előírt szerrel (általában valamilyen emollienssel). Minél kevesebb kozmetikumot használ a beteg, annál jobb. Kifejezetten hipoallergén, nem illatosított termékeket válasszanak. Még ezek esetében is kis bőrfelületen végezzenek bőrtesztet minden új termékkel.

Allergiás? Ne essen kétségbe!

Az allergiában szenvedő betegek száma egyre emelkedik. Az utóbbi harminc-negyven évben megnégyszereződött a számuk. Egyre több az olyan beteg, akinél az allergia érett korban fejlődik ki. De olyan csecsemők is vannak, akik már az anyjuk méhében allergiásak.

atopias-dermatitisz-belso.jpg
(© atopicdermatitis.net)

Mi okozza az allergia terjedését, és hogyan lehet védekezni ellene?

A szakemberek több okot vizsgálnak, amelyek szerepet játszhatnak az allergia robbanásszerű terjedésében. Ezek közé tartoznak a levegőben levő káros anyagok, az a tény, hogy életünk nagy részét zárt helyiségekben töltjük, hogy vadonatúj allergének jelennek meg környezetünkben. A hajszolt, stresszes életmód is a fő okok közé tartozik. Az, akinek egyfajta allergiája van, nagy valószínűséggel más allergiákat is fel fog fedezni magában, ugyanis egyre gyakoribb a poliszenzibilitás: az allergiás betegek 40 százaléka több mint 5 allergénre reagál túlzottan.

A legismer tebb allergiás tünet a szénanátha, az asztma és az atópiás ekcéma. De ugyanígy sújthat bennünket valamilyen nagyon veszélyes ételallergia, gyógyszerallergia vagy a rovarcsípés okozta allergia. Allergiás eredetű lehet a kötőhártya-gyulladás vagy néhány atipikus tünet, például a krónikusan nyálkás légcsatorna.

A kezelés

Az allergiát ne kezeljük házi szerekkel, menjünk inkább orvoshoz. Az allergiás eredetű náthával sok beteg nem fordul orvoshoz, inkább vény nélkül kapható szerekkel kezeli magát. Pedig egyedül a szakember tudja elvégezni a tesztelést, amely pontosan megmutatja, mire allergiás a beteg. Az allergia legismertebb gyógyszerei az antihisztaminikumok.

Az elsőgenerációs szereknek, sajnos, nagyon sok káros mellékhatásuk van, elsősorban bódultságot és álmosságot okoznak. A 80-as években ezért fejlesztették ki a második generációs antihisztaminikumokat, amelyek nem tompítanak, és elegendő napi egy adagot bevenni belőlük. Az utóbbi évek újdonságai a harmadik generációs antihisztaminikumok, amelyek még hatékonyabbak, és mind a tünetek enyhítésére, mind a megelőzésre alkalmasak.

Varga Klára
Cookies