Történeteink valósághűek, meghökkentőek – és szörnyen erkölcstelenek. Mert az ember nem két lábon járó nemi szerv!

2014-ben Lux Elvira szexuálpszichológust kérdeztük meg a témáról. Íme!

van-erkolcs-kezdo.jpg
(© Bára Prášilová)

– Igaz lenne a szlogen: a lányok ma már „rosszabbak”?

– A 15 év körüli korosztályról beszélünk. Éspedig tudvalevő, hogy egy tinédzserlány pszichésen fejlettebb, mint egy tinédzser fiú. A mai lányok nem vesznek tudomást a természet törvényeiről. Mit jelent ez? Nézzünk meg egy természetfilmet: az állatok világában mindig a hím hódítja meg a nőstényt. A kedvenceim az orrszarvúak, melyeknek gyenge a látásuk és a hallásuk, csak a szaglásuk erős. Az orrszarvúak magányosan élnek – ha úgy tetszik, szinglik. Elérkezik a párkeresési szakasz. A hím hosszú ideig keresi a megfelelő nőstényt, míg nagy nehezen rátalál. Ám az nem hagyja magát: szó szerint az orránál fogva vezeti több kilométeren keresztül, míg végre megadja magát neki. Mi sem vagyunk másak. Ám a mai lányok nem vesznek tudomást az ősi virtusról.

A férfinak szüksége van arra, hogy becserkéssze, elcsábítsa a nőt azért a pár perces „semmiségért”. Ma az udvarlási fázis kimarad: ezzel mindkét fél elvesztette a talajt a lába alól. A szexualitás lelkisége – amitől az egész szép lesz – ezzel hamvába holt. Nincs szerelem, csak szex!

– Dóri az egyetlen lány az osztályban, aki még szűz. Társai egyre nagyobb hévvel csámcsognak rajta. Vajon miért? Miért van az, hogy egy kamasz lánynak szinte szégyellnie kell magát a kortársai előtt azért, mert még szűz?

– A kortársak féltékenyek. Nézzük meg, miből fakad a féltékenység. Két dologból: az egyik, hogy a féltékeny személy önértékelése rossz. Nem hiszi el, hogy lehet őt szeretni. A másik a bűntudat. A kamasz kivetíti a másikra a negatív érzéseit, így próbálja kompenzálni a saját bűntudatát. Magyarán: megpróbálja lehúzni maga mellé a másikat, hogy ne csak egyedül feküdjön a sárban.

lux-elvira.jpg
Lux Elvira magyar szexuálpszichológus, klinikai szakpszichológus, adjunktus, a Magyar Szexológiai Társaság elnöke volt. 2016-ban, életének 87. évében hunyt el. (© orientpress.hu)

– Ezek szerint a tiniknek bűntudatuk van?

– Természetesen. Sőt, ez később depresszióvá fejlődhet. A tinédzserek ugyanis a lelkük mélyén nagyon jól tudják, hogy amit tesznek: helytelen! A bűntudat, az erkölcs nem csak nevelés kérdése – az ember szíve mélyén van egy kis ketyere, amelyik pontosan tudja, mikor tesz jót vagy rosszat. A mindenek fölött álló erkölcs törvényeit pontosan megadja a tízparancsolat. A mai társadalom viszont szembemegy ezzel. Azt üzeni: semmi sem tilos, mindent szabad! Csakhogy ez nem így van – és a lelkünk tudja ezt.

Ha egy férjes asszony beleszeret a sarki rendőrbe, nem tehet róla. Ellenben, ha odamegy hozzá, és felkínálja magát neki, akkor már bűnt követ el. Az embernek néha kedve szottyan erre-arra – istenem, van ilyen! De hogy minden kritika nélkül kövesse az ösztönkésztetéseit, az már nem emberi történet.

– Ön szerint nagyjából melyik életév körül ajánlott egy lánynak elkezdeni a nemi életet?

– Ma a lányok menstruációja átlagosan 12-13 év körül jön meg. (A múlt század elején csak 16 és fél évesen.) De ettől még nem válnak termékennyé! Még el kell telnie egy-két évnek, hogy érett petesejtjük legyen. Csak ekkor válnak biológiailag éretté. A tragédia az, hogy amíg a biológiai érés felgyorsult, addig a pszichológiai érés (lélek, tudat, magatartás) lelassult. A nemi élet megkezdéséhez a kettőnek egy szintre kell érnie.

minden_reggel_ujno.sk.png

– Mit tehet a szülő?

– Éljen erkölcsös életet. Azt szoktam mondani: a hal a fejétől, a gyerek pedig a szülőtől büdösödik. Sajnos, rossz példákat adunk a gyermekeinknek, akik csak minket utánoznak. Hány olyan esetről tudunk, hogy az apuka megcsalja az anyukát, elhagyja a családot, utána meg az anyuka fűvel-fával együtt hál a gyerek orra előtt. Hát akkor mit akarunk? Minden rosszat tőlünk tanulnak – de a jót is.

– Hallottam rendes családokról is, ahol kisiklottak a gyerekek.

– A tágabb környezet is nagy hatással van ránk. Ma a gyerekek ide-oda kapaszkodnak. Ezért fontos a családi háttér. S hogy mit tegyenek a szülők, ha már megvan a baj? Szeressék a kamaszt, és próbáljanak neki megbocsátani.

Dráfi Anikó
Kapcsolódó írásunk 
Cookies