Miben rejlik az ikonok szépsége? Képeinken a Ráctemplom legszebb ikonjait láthatjuk.

Hogyan nézzük az ikonokat? Azt mondjuk, hogy az ikonok merevek: hisz az ikonfestőt gúzsba kötik a szabályok. Mindig mindent ugyanúgy szabad csak megfesteni, nem szabad változtatni.

az-ikon-kezdo.jpg

Az ikonfestő könyvek szigorúan utasítják az ikonfestőket. Ők azt mondják, ez nem baj, hisz a költők is betartják a verselés szabályait, a vallási érzés kibontását sem gátolják a szigorú ikonfestési szabályok. Egyszóval mindenki mondja a magáét: az ikonok pedig gyönyörűek, átszellemültek és szó szerint aranyosak. Az ortodoxok rengeteg aranyat használnak, ennek szimbolikus értelme is van, az arany az örökkévalóságra, a romolhatatlanságra utal.

Az ortodox egyház merev. Azt tartja, hogy minden reform deformációhoz vezethet az egyházban. Ők tartják magukat az ősi krisztusi egyház őrzőjének.

Csodát tesznek

Sok ikon szeme alatt úgymond az egykori könnyezés hatására elmosódott a festék (például a máriapócsinál is). Az ikonnak ezt a hibáját nem szabad kijavítani, ragaszkodni kell hozzá... Az ikonokhoz csodák történetei kötődnek, s állítólag minden ötszázadik ikon valamilyen csodát tesz.

az-ikon-1.jpg

Sötéttől a világosig

Az ikonoknál az arc mindig barnás-zöldes, s arra festenek rá világossal, vagyis a sötéttől a világosig halad a festő. Az ikonoknál a fény az arcokból jön, és nem rájuk esik. Mi, nyugati emberek ahhoz szoktunk hozzá, hogy az arcot a festő árnyékolja... Az arc realisztikus, míg az ikonok síkszerűek, s az arcból jön a fény.

az-ikon-2.jpg

A Ráctemplom késő barokk stílusú, vagyis illeszkedik az osztrák–magyar építészethez. Ez azt is jelenti, hogy az ortodoxok beépültek a magyar kultúrába...

az-ikon-3.jpg

elofizetes_uj_no_0.png

–nagyvendégi–
Cookies