Beborult az ég, szürkévé vált a kékje. Vállunkra vettük a batyut, és elutaztunk egy Ipoly menti faluba. Vonattal. Az ipolygalsai átkelőnél még mindig bakter vigyáz a közlekedőkre. Olyan, mintha a sínek mentén megállt volna az idő...

Fő vasútvonalon ez az egyetlen kézzel működtetett bakterház Szlovákiában! A mai napig úgy néz ki, mint 100 évvel ezelőtt. Befütyül a vonat az ipolygalsai bakternak... (© Fotó: Rabec László)

az_utolso_bakterhaz00014.jpg

Zakatolnak a kerekek, az ablakból figyelem a tájat. Egy szarka versenyt próbál repülni velünk. Nincs nehéz dolga, ezen a szakaszon 50 kilométer a megengedett óránkénti sebesség. Füleken keresztül megyünk, Ipolygalsa a Losonc előtti állomás; nem is állomás ez, csak feltételes megálló. A messziről utazónak ugyancsak résen kell lennie, hogy a nehéz csomagokkal elérje a leszállást. A megállóban kis eső­bódé védi a vonatra várókat, falának könnyen nekiszalad a szél...

Eső áztatja a tájat, csend van, szunnyad a falu. Alig­-alig találni ház előtt sertepertélő embert. Aki a lábát kiteszi a házból, annak dolga van a városban. A vasút mellett ott a nevezetes bakterház. Helyben vagyunk! Mélán figyelem a baktert, aki kezében piros zászlóval tekeri a sorompó karját. Mellette közömbösen jönnek-­mennek a vonatok, az utasok nem intenek vissza, pedig a bakter tiszteleg...

az_utolso_bakterhaz00003.jpg

Ipolygalsa kis falu, akárcsak az állomása. Alig kétszáz ház, egy templom, egy iskola, egy kocsma, egy kicsike üzlet, ennyi a falu – ráadásnak pedig lassan ballag medrében az Ipoly folyó. Mégis nevezetes pontja az Ipoly­völgynek, mert a határában ott áll egy tizenkilencedik századból itt felejtett bakterház. Sorompóját a mai napig kézzel tekeri a bakter: az egyedüli ilyen őrház egy meghatározó vasúti főútvonalon, a Kassa–Zólyom szakaszon.

az_utolso_bakterhaz00016.jpg

A bakterház körül majdnem minden úgy néz ki, mint Rideg Sándor regényében, az Indul a bakterházban: csupán a huncut Bendegúz és „Patás” hiányzik a szereposztásból. Amúgy az őrház ugyanúgy itt van, a sínek mellett ugyanúgy tehenek legelésznek, s kukoricát csipegetnek a tyúkok...

az_utolso_bakterhaz00011.jpg

Fajd Béla csak helyettesít, nem állandó bakteros Galsán

Jó ideje vasúti toronyőrként a toronyból irányítja a forgalmat Füleken. Tizenkét órás műszakban dolgozik, nappalos­-éjszakás turnusban. Miközben faggatjuk, megszólal egy rövid szignál, vonat érkezését jelzi. Bakterünk veszi is a narancssárga kabátját, kisiet, és megforgatja a rozsdás kart. A piros-­fehér sorompó nyikorogva leereszkedik. Az egy óra alatt, míg leselkedünk, három vonat megy el mellettünk. Egy személy-, egy teher- és egy órás késéssel a kassai gyorsvonat.

az_utolso_bakterhaz00004.jpg
Fajd Béla

– A bakteré közismerten kihalt mesterség. Mégis, egy működő bakterházban vagyunk. A fiatalok kedvéért nézzük csak, mit végez a bakter? – kérdezzük Bélától.

– A bakter a vasúti őr, a bakterház pedig az őrház. Bakterházat már csak a régi filmekben lát az ember, az ipolygalsait a vasút szellemei őrizhetik, mert se a háborúk, se az idő vasfoga nem tudta kikezdeni. Ma is főútvonalon szabályozza a közlekedést, a keleti részt összeköti a nyugatival. Hat hasonló van az országban, de azok regionális vonalakon állnak, ahol kisebb a forgalom, így nincs állandó felügyelet a bakterházban.

– Régen milyen volt az átjáró?

– A sorompót fenyőkaróból, tisztított fenyődorongból készítették, piros és fehér színnel vonták be, hogy messziről is jól látható legyen. A mai már deszkából készült, de a mechanikája nem változott. Ha közelebbről megnézzük, a fémlemezecske 1938­-at mutat. Ez azt jelenti, hogy ekkor „korszerűsítették”. A hatvanas években az őrházhoz hozzáépítettek egy kitérőt, így a szerelvények keresztezhetik egymást: magyarán előnyt tudnak adni egymásnak. Ezzel minden egyszerűbb lett. Ha tehervonat érkezik, a vasútkezelő kitéríti oldalra, és meg kell várnia, míg elhalad mellette a gyorsvonat és a személyvonat. A gyorsvonatnak elsőbbsége van a személyvonat és a tehervonat előtt.

az_utolso_bakterhaz00013.jpg

– A bakterház mellett még egy házat láthatunk. Itt lakott a bakter?

– Régen igen, ez volt a civil lakhelye. Ha jött a vonat, csak átballagott az őrházba, felhúzta és lezárta a sorompót, majd folytatta a félbehagyott ebédjét. A ház még mindig a Szlovák Vasúttársaság tulajdonában áll, és az egykori ipolygalsai bakter fia lakja, de neki már nincs köze a vasúthoz. Ma már a vasúti őrök mindegyike beutazó, mint ahogy én is.

az_utolso_bakterhaz00009.jpg

– Jegyet is árul a bakter?

– Nem. Azt még a kilencvenes években beszüntették. Mi itt csak feltételes megállóhely vagyunk, nem állomás: a gyors itt nem is áll meg. Jegyet a legközelebbi városban vagy a vonaton vehet az utas. Az utóbbira egy fontos szabály vonatkozik. Az utasnak a felszállást követően a kalauz felé kell venni az irányt, jelezve, hogy jegyet szeretne vásárolni. Ha nem így tesz, megbüntetik.

– Volt olyan, hogy a bakter nem tekerte le időben a sorompót?

– Aki dolgozik, az hibázik is. De itt hibázni nem lehet.

az_utolso_bakterhaz00005.jpg

– Az elmúlt évtizedekben csökkent a vonatozási kedv. Mi az oka ennek, a vasutak áldatlan állapota?

– Régen az emberek csak vonakodva ültek fel a gőzösre, mert hittek a mesékben és a tüzet okádó sárkányokban. A mozdony pedig füstölt, szikrázott, gőzt lövellt... Ma azért nem utaznak vonattal az emberek, mert a vonatok késnek. Az 1800­-as években valahogy gördülékenyebben ment a vasútépítés. A mai vasútra bizony ráférne egy kiadós modernizálás. Pedig a nemzetközi járatokra is lenne igény: régen a Polonia Express a Belgrád–Budapest–Varsó vonalon kötött össze három fővárost. A kétezres évek elején aztán leállt...

az_utolso_bakterhaz00012.jpg

Egy vasútrajongó öreg galsai vallomása

„Huncut gyerekek voltunk, sose volt időnk unatkozni. Délutánonként, ha engedélyt adtak a szüleink, kiszaladtunk a bakterházhoz, nézni a vonatokat. Csillogó szemekkel bámultuk a zakatoló vasparipát. Abban az időben mindenki masiniszta szeretett volna lenni. Micsoda boldogság volt, mikor az öreg bakter megengedte, hogy aprópénzt rakjunk a sínekre. A szerelvény pillanatok alatt többszörös nagyságra lapította a tízfilléreseinket...”

az_utolso_bakterhaz00015.jpg

Menyasszonyszöktetés bakteri segédlettel!

Ezen a környéken még mindig „elkötik” a menyasszonyt, amihez a bakter asszisztál. Nem ördögtől való szokás ez: az utat elzárják a násznép elől, a bakter leengedi a sorompót, majd egy kis kalácsért, pár kupica pálinkáért a vőlegény kiválthatja kedvesét. A baktermunka ezenkívül nem jár nagy stresszel. Vagy mégis, hisz a legnagyobb értékre, az emberi életekre ügyel. Kis csavar a szerkezetben: de egy kis csavar élete is lehet hősi élet!

Az indóház a vasútállomás régies elnevezése, Mikszáth novelláiban találkozhatunk vele. A bakterház pedig az őrház volt, itt lakott a pályaőr, s itt volt a szolgálati helye is. Mikor nyugdíjba ment, ki kellett költöznie.

Női bakterek?

Régen férfiak voltak a bakterek. A hatvanas években aztán a nők is beszivárogtak, azóta ők és a nyugdíj előtt álló férfiak jelentkeznek vasúti őrnek. Figyelem és pontosság: a vasútnál ez a jelszó. Ha Fülek felől jön vonat, az ott két percet várakozik. Becsörög a kolléga, hogy négy­öt perc múlva Galsára ér a vonat... (Fülek innen 7,5 km.) A sorompót három perccel előbb kell leengedni, nem lehet húzni az időt, feltartani az autókat. A vaskart forgatva a sorompó leereszkedik, majd áthaladás után újra megemelkedik. A bakter a bakterházban várja a szerelvény érkezését: itt, Ipolygalsán éjjel­-nappal, huszonnégy órás ügyeletben.

az_utolso_bakterhaz00002.jpg

Ez már csehszlovák!

Trianon után a vasúti térkép jócskán megváltozott. Az állomások, vasúti pályák jelentős része a határon túlra került. Béla meséli, hogy van egy magyar térképe a helyi érdekű vasutakról: ezen az ipolygalsai megálló is  szerepel. Erre a hagyatékra a legbüszkébb! A második világháborúban a pályaudvarok és a vasútvonalak elsődleges célpontjai voltak a légitámadásoknak. Ennek ékes bizonyítéka a pozsonyi pályaudvar, amit utána átépítettek, eltüntetve a teljes magyar múltat. Azóta mindenhol hamisítatlan „csehszlovák hangulat” fogadja az utasokat.

az_utolso_bakterhaz00007.jpg

Időkapszula

Keveset tudunk az ipolygalsai őrházról, építésének pontos dátuma nem ismert. Ami bizonyos, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia idején, 1846 nyarán indult meg nálunk a vasúti közlekedés. A MÁV később vasúti épületekkel egészítette ki a vonalakat, ekkor épülhetett a galsai őrház is.

az_utolso_bakterhaz00006.jpg

Fajd Béla, az örök vasutas

Fajd Béla kezeli Galsán a váltókat, a toronyból zárja és nyitja a füleki „kisállomás” sorompóját, s ki- és beengedi, keresztezi a vonatokat. Harmincegy éve dolgozik a vasútnál. Nem ez a kitanult szakmája, középiskolai tanárként végzett a besztercebányai egyetemen. Ám igazából a vonatok érdekelték, a felmenői is mind a vasútnál dolgoztak: a dédnagyapja, a nagyapja, az apja, a nagybátyja, a nővére férje, mindenki. Régen ugyanis biztos megélhetést jelentett a vasútnál szolgálni.

az_utolso_bakterhaz00010.jpg

Nagyapja vonatkísérő volt: Béla tőle tanulta a legtöbbet a vasútról. Az öreg elmesélte, hogy azelőtt nagy becsben tartották a vasutast. Ha találkozott egy kakastollas csendőrrel, először a csendőr emelte meg a kalapját, s csak utána a vasutas. A nagyapát nem sorozták be, mert vonatkísérőként a fronton harcoló katonáknak szállította az élelmiszert. Aztán kisiklott a vonattal, mire megvádolták, hogy szabotálta a háborút, mert késleltette a rakományt. A végén halálra ítélte a magyar hadbíróság. Szerencsére sikerült megszöknie a börtönből, Budapestről gyalog jött haza, s utána majdnem egy évig bujdosott.

az_utolso_bakterhaz00008.jpg

A galsai őrház típusa

Az 1892­-ből származó kép bemutatja a típusépületeket. I. osztály, II. osztály, III. osztály, IV. osztály, majd az egyszerű őrházak. Az utóbbiakhoz tartozott az ipolygalsai bakterház, amelyik a mai napig ugyanúgy néz ki.

az-utolso-bakterhaz-tipusok.jpg

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Varga Henrietta
Cookies