Számos hiedelem kapcsolódik az ételekhez, például az, hogy az ananásztól lefogyunk, a kávé dehidratál, délután ötkor szabad enni utoljára…

Most a kilenc legfélrevezetőbb fogyási babonát vesszük nagyító alá.

babonasag-bolondsag-kezdo_1.jpg

Délután ötkor lehet enni utoljára 

Ez szamárság. Nyugodtan ehetünk este nyolckor vagy kilenckor is, ha az evés és a lefekvés között legalább három óra telik el. Ha nem tartjuk be a három órát, a testünk úgy reagál, hogy tartalékot halmoz fel szűkösebb időkre. Nem adod meg nekem hétkor, amire szükségem van? Akkor tartalékolok. Aki teljesen elhagyja a vacsorát, annak lelassul az anyagcseréje, és ettől fáradt lesz. Tehát sohase hagyjuk ki a vacsorát, sőt gyümölcsöt se tanácsos vacsorára fogyasztani, mert az emeli a trigliceridszintet. A trigliceridek a bőr alatti zsírrétegben raktározódnak el, és az energia fő tárolójaként szolgálnak. Ezért vacsorára inkább valamilyen fehérjét fogyasszunk – egy darab húst, sajtot vagy joghurtot.

A „light” nem az, aminek látszik

A reklámokban gyakran hangoztatott „light” kifejezés azt jelzi, hogy a termékben kevesebb a cukor és a zsiradék – más kalóriadús adalékokból viszont, például az állagjavítókból, jóval több van benne. Ráadásul közismert, hogy éppen a cukor és a zsírok adják az ételek kellemes ízhatásait, nélkülük az ennivaló íztelen, olyan semmilyen. Ha ilyen „könnyített” ételekkel akarunk jóllakni, pórul járhatunk (hacsak nem rendelkezünk olyan szilárd akarattal, mint a jógik), ugyanis egy sovány joghurt nem veri el az éhségünket, és csak tovább kutakodunk a hűtőszekrényben valamilyen „finomság” után.

Tehát végül megesszük azt, amiről olyan nagy önmegtartóztatással lemondtunk, ráadásul befaltunk egy sovány joghurtot is, amely még csak nem is ízlett. Más a helyzet a light üdítőkkel: ezek kalóriaértéke szinte a vízével egyenlő. 

A kávé elvonja a vizet a szervezetből

Bár igaz, hogy a kávé blokkolja az agyban a víz elraktározásáért felelős hormont, esztelenség volna azt hinni, hogy hat csésze kávé teljesen kivonja a vizet a szervezetből. Ha naponta rendszeresen fogyasztunk kávét, akkor a szervezet hozzászokik, és magából a kávéból is vizet von ki. Ezért a notórius kávéivóknak nem kell különösebben aggódniuk. Honnan tudhatjuk, hogy nekünk nem tesz rosszat a kávé? Egyszerűen: nem szaladunk vécére a kávéivás után öt perccel. 

Cukorbeteg leszek, ha cukrot fogyasztok

Senki sem lesz cukorbeteg, ha ésszerű mennyiségben fogyaszt megfelelő cukrokat. A cukorbaj kialakulásáért főként az egyszerű cukrok (a glükóz, a fruktóz, a hagyományos fehér cukor) felelősek, amelyek az édességekben, a kekszekben, a süteményekben és az édes üdítőkben találhatók. Főleg, ha fogyasztásuk lustasággal, kevés mozgással párosul. A felsorolt cukorfajták akkor tesznek jó szolgálatot, amikor energiával kell feltölteni a szervezetet. A testnek szüksége van a szénhidrátokra, hogy jól működjön az agy, a vese, a vérkeringés, valamint hogy megfelelő tömegű izom képződjön. A szénhidrátokat jobb összetett cukrok formájában fogyasztani – közéjük tartozik a keményítő és a rostok. Az arányokat tekintve jó, ha napi energiabevitelünk 45-60 százaléka (300-450 gramm) szénhidrátból áll, a zsírok 30 százalékot, a fehérjék pedig 10-15 százalékot tesznek ki. 

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A reggeli nem fontos

Nagy tévedés. Legalább két evőkanálnyi joghurtot együnk, mielőtt elmegyünk otthonról. A többit elfogyaszthatjuk később, mondjuk, kilenckor, a számítógép mellett vagy a munkahelyünkön. Mindenképpen reggelizzünk! Déli tizenkettőig el kellene fogyasztanunk napi táplálékunk 60 százalékát. Ha nem tesszük, nemhogy fogyni nem fogunk, hanem még hízunk is, ugyanis szervezetünk rááll a takarékos zsírégetésre, attól tartva, hogy kevés tápanyagot fog kapni. Miből álljon a reggeli? Legyen benne joghurt, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, tea, kávé, kakaó, de akár házi kuglóf, finom házi tojáska, szalonnácska is mértékkel.

A zsírtól kövér leszek

Hát persze, hiszen a zsírokban kétszer annyi kalória van, mint a cukrokban és a fehérjékben. Mégis szükségünk van rá, mert az A-, D-, E- és K-vitamin csak zsírban oldódik. Ezért öntünk az A-vitaminban gazdag sárgarépára egy kevés olívaolajat, hogy a répában található fontos anyagok mind hasznosuljanak. Természetesen zsír és zsír között nagy különbség van. Részesítsük előnyben a növényi zsiradékokat (kivéve a finomított kókuszolajat, mert az kevésbé egészséges) és a halzsírt. A növényi zsiradékok a bőr alatt raktározódnak el, szemben az állati eredetű zsírokkal, amelyek a has környékén rakódnak le, ahol ún. néma gyulladást okoznak.

A fontos szervek – gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy – tájékán lerakódott hájban ülnek meg a toxinok. Ezt tekintetbe véve szerencsésebb helyzetben vannak azok az emberek, akik csípőre és combra híznak, mert az ottani zsírpárnák nem annyira veszélyesek.

Ha koplalok, akkor lefogyok

Ez az állítás egyáltalán nem igaz, a szervezetet nem lehet becsapni. Amikor az ember koplalni kezd, csökken a zsírégetés, és a test átáll a raktározásra – a bevitt tápanyagokat automatikusan elmenti a zsírpárnákba a szűkösebb időkre, ráadásul a vízzel együtt. Érvényes az a régi szabály, hogy aki fogyni akar, az gyakrabban egyen keveset, alkalmanként a megszokott mennyiség egynegyedét. 

A diéta hasznos

Ez igaz, ha kiegyensúlyozott, egészséges és főleg hosszú távú, akár egy életre szóló diétát választunk. Nincs az a drasztikus gyorsdiéta („most egy hétig csak zsírfaló levest fogok enni!”), amelyik manökentermetet biztosítana. A gyors kúrától nemcsak hogy nem fogunk lefogyni, hanem a sikertelenségtől még idegbajosak is leszünk. Ráadásként megjelenik a jól ismert jojóeffektus, hiszen abban a percben, amikor abbahagyjuk a koplalást, visszahízunk, sőt, többet felszedünk, mint amennyit leadtunk. De hát ezt mindenki tapasztalta már!

Testmozgás nélkül is fogyhatok

Ez már igazán nagy ostobaság. Nemcsak azért, mert a sport szépen formálja az alakot, hanem azért is, mert a mozgás növeli az izomtömeget, és felgyorsítja az anyagcserét – testünk sokkal gyorsabban feldolgozza az elfogyasztott ételt. Az endorfin nevű boldogsághormont, amely mozgás közben elárasztja a szervezetet, akár ne is említsük. Befejezésül álljon itt még egy jó tanács: sportolás előtt igyunk meg egy cukros kávét, és vegyünk be C-vitamint – a koffeinnek és a vitaminnak köszönhetően sokkal gyorsabb lesz a zsírégetés, mint nélkülük. 

Varga Klára
Cookies