A kozmetikában mindig újabb és újabb csodaszerek bukkannak fel, s azzal, hogy mi mire is való, nehéz lépést tartani. Cikkükben most egy eddig keveset emlegetett növényi összetevővel, a bakuchiollal foglalkozunk!

Először is tisztázzunk néhány alapfogalmat: a retinoid kifejezés az A-vitamin-származékok gyűjtőneve. Ezek egyik fajtája például a béta-karotin és a retinol is, utóbbival a bőrápolásban találkozhatunk. A retinol abban az értelemben csodaszer, hogy késlelteti a bőr öregedését. Ez ma már tény, tény! Ami viszont gond, mivel „tiszta kémia”, sokaknál – például nálam is – pirosodást, pattanásokat okoz. Abszolúte nem jól viseli a bőröm!  

bakuchiol-kezdo.jpg

A bakuchiolt ma hatásvadász módón növényi retinolnak vagy bioretinolnak nevezik, és azt állítják, ki lehet vele váltani a vegyi úton előállított retinolt. Ez persze túlzás, de pozitív hatása figyelemre méltó. Egy babchi nevű növény (Psoralea corylifolia) – más néven malájtea – magjából és leveleiből vonják ki. A hagyományos kínai és az ájurvédikus gyógyászatban régóta használt növényi összetevő.

Alapok

Nagyon sokféle olyan összetevő létezik a kozmetikai piacon, amelyek akár azonnali javulást, szemmel látható bőrfiatalodást ígérnek. Ezekkel azonban óvatosan kell bánni. Az ilyen krémek és szérumok általában csak a bőr felső rétegében hidratálnak, azaz a felső hámsejtek megduzzadnak – s valóban szemmel látható lesz a végeredmény. Hatásuk azonban éppen ilyen gyorsan el is illan.

Ezeket a készítményeket általában könnyen ki lehet szűrni, ugyanis, mint mondani szokás, olcsó húsnak híg a leve. A látványkozmetikumok nem sokat érnek, hiába olcsók.

Alapvető hatóanyagok nélkül sosem beszélhetünk bőrképjavulásról! Mindennapi bőrápolásunkban muszáj valóban hatékony anyagokat alkalmazni, különben sosem tűnnek el a ráncok, a pigmentfoltok, az akné – és a bőrünk vízhiányos, érdesen hámló marad.

web-bannerek-instagram.jpg

A felsoroltak legjobb ellenszere a retinol, amely hosszú távon is tudja orvosolni a bőrproblémákat, s nemcsak optikai „tuningot”, hanem valós megoldást is biztosít. Mindenféle retinoid, tehát a retinol is nagyon hatékonyan száll szembe a bőröregedés jeleivel. Meggyorsítja a bőrsejtek megújulását, csökkenti a kollagén lebomlását, javítja a bőr textúráját és tónusát. Segítségükkel a hiperpigmentált, napkárosodott és aknés bőr is sokkal szebb lesz, valamint a hidratálásban is elsőrangú eredményt érhetünk el vele.

bakuchiol-virag.jpg
A Noili márka bakuchiolos szérumai nagyon jók, bár mindig hozzá kell tenni, hogy sosem lesznek olyan hatékonyak, mint a vegyi retinol. Ezt ajánlatos szem előtt tartani!

A bakuchiol

Ahhoz, hogy érdembeli hatást tudjunk elérni a retinollal, minimum 0,03%-os koncentrációban kell jelen lennie egy kozmetikai termékben. Ugyanakkor kaphatók sokkal nagyobb adagot tartalmazó készítmények is, ám ezekkel vigyázni kell. (Az 1% feletti retinolkoncentrációt tartalmazó kozmetikumok például már vénykötelesek!) S bár szinte csodaszerről beszélhetünk, azért itt is akadnak hátulütők: használata kellemetlen tünetekkel is járhat. A szintetikus retinolok használatakor a bőr kipirosodhat, érzékennyé válhat, befoltosodhat.  Nagyon magas koncentrációban pedig el is vékonyíthatja az arcbőrt.

A vegyi retinolt napi rutinunkban csak fényvédővel szabad használni, másképp barna foltok keletkeznek az arcon, mert a retinol fényérzékenyíti a bőrt.

Éppen ezekre a gondokra kínál megoldást a növényi alapú bakuchiol – ezért is nevezik természetes retinolnak. Mintha nyertünk volna a lottón: a retinol pozitív hatásait mind megtarthatjuk, a kellemetlen tüneteket pedig sutba dobhatjuk! Bár a bakuchiol strukturálisan nem egyezik a retinolfélékkel, a bőrön használva mégis azonos módon fejti ki hatását. Vagyis éppen azokra a kollagéntípusokra hat, amelyekre a szintetikus retinolok. De! Soha nem lesz olyan hatékony, mint a kémiai retinol, tehát nem várhatunk tőle azonnali eredményt. Az érzékeny bőrűek azonban – mint én is – nyugodtan használhatják.

bakuchiol-magok.jpg

Használatával a bőr rugalmasabb lesz, csökkennek a napfény által okozott károsodások, halványodnak a ráncok, és a pigmentfoltok is szépen felszívódnak. Ha pedig szalicilsavval kombináljuk, akkor a pattanásos bőrön is csodás eredményeket érhetünk el vele – mondják a szakértők! Érdemes tehát kipróbálni a bakuchiolt, ezt a növényi alapú retinolt, s kombinálni boszorkányos szépségkonyhánk többi szérumával!

Sok kozmetikai márka (például a Dr. Botanicals vagy a Paula’s Choice) is használja már alapanyagként, s ők már más anyagokkal is, azonnal használható formában kínálják a vásárlóknak.

Ám egyvalamit mindenképpen érdemes szem előtt tartani: amikor valódi hatóanyagokat szeretnénk vásárolni, első utunk az internetre vezessen – ne pedig a drogériákba! Utóbbi helyen ugyanis (bár lehetséges, hogy megtaláljuk a keresett anyagot) kicsi a valószínűsége annak, hogy a termékekben olyan koncentrációban fordul elő, amellyel tartós hatást tudunk elérni! Irány tehát az internet, túrjuk fel az online webshopok polcait. A hatóanyag-tartalom vezessen minket a kalandozások során – ne pedig a termék ára!

Varga Virág
Kapcsolódó írásunk