Ki ne szeretne foltmentes, ragyogó bőrt? Nők milliói küzdenek azért nap mint nap, hogy az idealizált bőrkép közelébe kerülhessenek. Kencék garmadája állítja magáról, hogy csodaszer, ám nem lesz szebb tőlük a bőrünk. Mégis van egy vitamin, amely igazán sokat tud! Mindent a C-vitaminról!

Ez az egyik legnépszerűbb vitamin. Olyan, mint Coco Chanel „kis feketéje”, ami örök divat. A C-vitamin is úgy tündököl, mint egy díva: ő a bőrápolás aduásza. Krémekben is nélkülözhetetlen összetevő, és nem elég, ha kapszula formájában szedjük. Ennek jártunk utána!

c-vitamin-kezdo.jpg

A C-vitamin erős antioxidáns hatása jót tesz a bőrünknek is, mert semlegesíti a káros szabad gyököket. Viszont hiába növeljük a bevitt vitaminmennyiséget, attól a bőr C-vitamin-tartalma még nem növekszik. Ezért nem elég csak táplálékkiegészítő formában szedni, érdemes beépíteni napi bőrápolási rutinunkba. Csakhogy nem mindegy, hogyan alkalmazzuk. Örök dilemma, hogy csak tiszta C-vitamint – vagy C-vitamin-származékokat használjunk. És krém vagy szérum formájában hatásosabb összetevő?

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav az egyik legbizonyítottabb hatóanyag. Egy igazi aduász! Ha minőségi alapanyagként kerül fel a bőrre, rendszeres használatával ragyogóbb, élettel teli bőrképet kapunk.

Mi a titka?

A kulcs a három fő hatásában keresendő. Elsőként az antioxidánsai segítenek védekezni a káros UV sugárzás ellen, és semlegesítik a szabad gyököket.  (A szabad gyökök indítják be az öregedési folyamatokat.) Másodszor: nemcsak meggátolja a bőrben lévő kollagén roncsolását, hanem serkenti a termelődését – igazából ez az anti-aging bőrápolás alapja. A kollagén a bőr egyik fő összetevője, a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős. Harmadjára: a C-vitamin folthalványító és foltblokkoló hatással is bír, illetve a már meglévő pigmentfoltokat és aknék után visszamaradt foltokat is halványítja.

Nem szabad elfelejteni, hogy az aszkorbinsav pH-értéke alacsony, mindössze 3-3,5, ami gátolja a mikroorganizmusok elszaporodását – ezért a pattanásokra hajlamos bőrre is kiváló. Továbbá az aszkorbinsav hálózati antioxidáns, ezáltal hatékonysága tovább fokozható más antioxidánsokkal. Plusz jó tulajdonsága, hogy a C-vitamin fényvédő alá kenve turbózza a fényvédelem hatását. Tehát ha szép, foltmentes, feszes bőrt szeretnénk, akkor a C-vitamin a nyerő! A szakemberek már 25 éves kortól ajánlják az aszkorbinsavból vagy vitaminszármazékból készült szérum használatát – mondván, hogy ezzel lassíthatjuk a bőr öregedését.

web-bannerek-instagram.jpg

A C-vitamin hátránya

Ahogy az éremnek két oldala van, úgy a C-vitaminnak is van némi hátránya. Hiába ekkora csodaszer, nem egy stabil formula. A tiszta C-vitaminból készült stabil formula teljesen vízmentes, viszont az állaga vastag és nehézkes. A stabilizálása pedig rövid idejű, hiszen hidegen tárolva is csak néhány hónapot bír ki, utána megromlik. (Sötét sárgás-barnás színe erre utal).

Ezért a kozmetikai szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy a C-vitamin- származékokkal ugyanazt a hatást érjék el, mint a tiszta C-vitamin formulával. Vagyis a jó tulajdonságok mellett stabil és formulázható anyagot kapjanak. Ma egyedül a tiszta C-vitaminnál bizonyított, hogy 5-20%-os formában hozza minden jó tulajdonságát. A származékoknak biztató a kutatása – de még messze nem tartanak ott vele, mint a tiszta C-vitaminnal. Magyarán: közel sem annyira hatásosak. A tiszta C-vitamin másik hátránya, hogy 15-30%-os mennyiségben irritáló lehet. Ezért a kozmetikusok érzékeny, rosaceás bőrre nem is javasolják – helyette a származékokat ajánlják. Ezek viszont, mint előbb levezettük, nem annyira jók.

Tiszta C-vitaminos szérumok

Lássuk, milyen vízmentes formulák vannak, amelyek segítik a stabilitást. Az Ordinary márkának két terméke is van: az egyik, a The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% szilikonmentes, vízmentes krém, ami 23%-os C-vitamint tartalmaz. Minősége kiváló, de a felhasználókat igencsak megosztó termékről van szó. Kicsit szemcsés, bőrradír állaga nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

Ezért a gyártó készített egy szilikonos formulát is, a The Ordinary Vitamin C Suspension 30% in Silicone krémet. Fantasztikusan hangzik a 30%-os C-vitamin-adag, csakhogy a szilikon nehezíti és lassítja a beszívódást. Azért készítettek magasabb értékűt, mert az összes vitamin nem tud felszívódni.

Az aszkorbinsav hálózati antioxidáns jelensége szépen megmutatkozik további három termékben. A vízalapú, tiszta C-vitaminos csoportba a pénztárcabarát G&G 101 C-Glow és a szofisztikáltabb változat, a Paula’s Choice C15 Super Booster tartozik. Ami közös bennük, hogy mindkettő folyékony, így jóval könnyebben használható, mint vízmentes társaik. Mindkettő alacsony pH-értékű, és extra antioxidánsokat is tartalmaz. A G&G termékben nagy mennyiségű ferulasav és kevés E-vitamin van. A Paula’s Choice egy komplexebb formula, ugyanis 1%-nyi E-vitamint és ugyanannyi ferulasavat tartalmaz, mint a G&G termék, továbbá extra peptideket és más jó hozzávalókat is. Míg a G&G terméket hűtőben kell tárolni, addig a Paula’s Choice-t nem szükséges, több hónapig eláll.

A C-vitamin-származékok

A magnézium-aszkorbil-foszfát (MAP) előnye, hogy jóval magasabb a pH-értéke, ezért nem irritálja bőrt, nem romlik meg olyan hamar – és nem kell hűtőben tárolni. Nagyon jó krémes formulában: akár hidratálókrémek összetevője lehet. Itt megjegyeznénk: érdemes a kézfejre, nyakra és dekoltázsra is ügyelni, hiszen ezek a területek az erős napsugárzás miatt jobban öregszenek.

c-vitamin-allo.jpg

Termékek

A The Ordinary Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% és a Paula’s Choice Resist Anti-Aging Clear Skin Hydrator (ez utóbbi nátrium-aszkorbil-foszfátot tartalmaz) egy kicsit rokonok. Az első krém előnye, hogy nagyon érzékeny bőrre is kiválóan lehet alkalmazni. A nátrium-aszkorbil-foszfát különlegessége, hogy kifejezetten hatékony pattanások ellen. Hasonló tulajdonsággal bír a Paula’s Choice Clinical Ceramide-Enriched Firming Moisturizer hidratáló is, amelynek összetevőlistájának legelején szintén a nátrium-aszkorbil- foszfát található. Retinollal kombinálva extrán segíthet a pattanásos bőrkép kezelésében – bár nem ez a fő profilja.

Ha száraz bőrrel küzdünk, akkor a The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in vitamin F szérumot válasszuk. Különlegessége, hogy C-vitaminja zsírban oldódó, és az olajos formulának köszönhetően az F-vitamin esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Innen az extra hidratáltság.

A C-vitamin-származékok esetében a Deciem termékcsalád népszerű terméke a The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12%: egyben ez a legkönnyedebb széruma. Olajmentes, géles állagú, reggel is kiválóan lehet alkalmazni.

Mivel származékról beszélünk, nem egy erős termék, de pont ezért kiváló érzékeny, kombinált, zsírosabb bőre. (Illetve a szemkörnyékre is alkalmazható.) Másik termékük pedig a legújabb (és egyben legjobb C-vitamin-származékot) tartalmazó The Ordinary Ethylated Ascorbic Acid 15% Solution. Szintén nagyon egyszerű hatóanyag. Az etil-aszkorbinsav a tiszta C-vitamin stabilizált változata, melynek molekulasúlya (más származékokkal ellentétben) alig nagyobb, mint a tiszta C-vitaminnak! Ezáltal hasonlóan hatékonyan tud a bőrbe szívódni. A gyártó szerint hatása megegyezik a tiszta C-vitaminéval. Felkenéskor olajos érzetet kelthet, de ez hamar elmúlik.

Tanács!

A C-vitaminos termékeket, szérumokat reggel, ébredést követően érdemes használni. Fontos, hogy a hidratálókrém és a fényvédő se maradjon el, csak így lesz a bőrünk szép, egyenletes és védett a káros UV sugaraktól.

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk