Az ókori Rómában február 15-én a mezőkön legelésző nyájak istenének, Lupercaliának hódoltak. Termékenységi ünnep volt ez: a nők felírták egy cetlire a nevüket, majd a cetliket kerámiakorsóba rakták, a férfiak húztak, s a párok az ünnep idejére – vagy örökre – együtt maradtak.

A katolikus egyház Bálint nevű vértanúja Rómában volt pap, mikor a császár megtiltotta a férfiaknak a házasodást, mert úgy vélte, hogy az egyedülálló férfiak jobb katonák. Bálint titokban továbbra is esketett, ezért kivégezték.

balint-itt-valentin-ott-kezdo.jpg
Szerelemhónap lévén február a virágkötők hónapja. Képünkön Horony Attila virágkertész szerelemkapuja látható

Egy másik legenda szerint visszaadta a börtönben a börtönőr vak leányának a látását, majd kivégzése előtt búcsúlevelet küldött neki ezzel az aláírással: A te Bálintod. (Innen eredeztetik az üzenetküldés szokását.) S a keresztény egyház, hogy a pogány Lupercaliát „keresztényesítse”, Bálintot szentté avatta, s ünnepét február 14-ére tette.

Szent Bálint napja már jó pár száz éve a szerelmesek ünnepe. Pontos eredete homályba vész, bár összekapcsolódik a párosodással – hisz a február a madaraknál a párosodási időszak kezdete. S talán emiatt hitték a régiek, hogy ez a nap kedvez a házasságjóslásoknak.

Bálint napját igazolhatóan Geoffrey Chaucer kötötte először a romantikus szerelemhez, mikor megírta a Madárparlament című költeményét 1382-ben. Ezért is mondjuk, hogy a szerelmesek napja angolszász eredetű ünnep.

Ezt a napot később Angliában széles körben megülték, a lányok nevét szív alakú papírra írták, edénybe rakták, majd a legények húztak közülük, és a kihúzott szívet a kabátjukra tűzve hordták. Az első Bálint-napi levelet ma is őrzi a The British Library. A fiatalok hamarosan „valentine”-okat, vagyis szerelmes levélkéket küldözgettek egymásnak, illetve szerelmes verseskötetek jelentek meg a nagy napra. Később már előre gyártott képeslapokat árultak, a szerelmesek ezzel üzentek egymásnak – s hamarosan a gyerekek is küldtek üzenetet szüleiknek, tanítóiknak.

A Bálint-nap legnagyobb kultusza még ma is francia és angol földön van, s Bálintot a szerelmesek védőszentjének tartják. A legnépszerűbb ajándék a virág és a csoki, s érdekesség, hogy a legtöbb üzenetet a tanárok kapják a tanítványaiktól.

minden_reggel_ujno.sk.png

–varga–
Cookies