A dunaszerdahelyi borkedvelők október 21-én a Villa Rosában személyesen is megismerkedhetnek a felvidéki szőlészet legendás alakjával.

Korpás András olyan szakmát választott, amelyben évtizedekig tarthat, míg a várt eredmény megszületik. Közreműködött mind a huszonhat regisztrált új szlovák szőlőfajta nemesítésében, és metszési módot is neveztek el róla. Elmúlt hetvenéves, de mi sem természetesebb számára, mint hogy tovább folytatja szőlőnemesítési kísérleteit.

borest-kezdo.jpg

Van-e még tavalyi bor a pincében? 

– Már hogyne volna! Ősi szólás, miszerint ahhoz, hogy a szőlész-borász biztonságban legyen, egy termésnek a szőlőben, egy termésnek a pincében és egy termésnek pedig a bankban kell lennie. Sok az új borászat, sok az új családi vállalkozás, de szőlőt nem sokan akarnak termeszteni, inkább megveszik az alapanyagot.

Magyarországról például viszonylag olcsón meg lehet vásárolni. S ha csak borászkodunk, akkor a szőlőtermesztés kockázata elmarad.

A minőségi bort előállító borászok nagy része külföldön is nálunk is egyre inkább saját szőlőből dolgozik. 

– Így kellene, hogy legyen. A saját ültetvény arra van, hogy már ott befolyásoljuk, jó irányba tereljük a bor minőségét. Bár a borfogyasztás kultúrája nálunk is fejlődésnek indult, azért még manapság is nagyon sokfélét el lehet adni, nem csak a csúcsminőségűt. Amióta világ a világ, a bor szerepe és dolga, hogy az embereket jókedvre derítse, fényesebbé tegye az élet emelkedett perceit, a szellem ihletőjeként pedig a mindennapok sokszínűségét gazdagítsa. Persze, én napi egy-két pohárka jó bor elfogyasztásáról beszélek, ami az ember gondolatvilágát megörvendeztetve s az egészségét szolgálva akár az élet vize lehet. A bölcs mértékkel fogyasztott kellemes bornak saját varázsa van, jóleső melege pedig bizonyos mítoszt kölcsönöz neki. Ízlelni, élvezni csak kortyolgatva érdemes, csupán így képes föltárulni a benne lakozó lélek. Mindez együttvéve adja azután azt az összképet, amit a kultúrák összességében kell vizsgálni.

borest-korpas-andras.jpg
Bindics Imre, Korpás András és Kovács Attila

Korpás Andrásnak melyik a kedvenc bora?

– A fűszeres tramini, bár szívesen megkóstolok bárminő más szép bort, ez ugyanis szerves velejárója a szakmámnak.

hirlevel_web_banner_1.jpg

Új Nő csapata
Cookies