Ez itt a kérdés. Ma már csitulni látszik a felháborodás, ha egy nő testének nem minden négyzetcentimétere selyemsima. A hónalj és az intim területek borotválása azonban szinte kötelező. Van-e gyakorlati jelentősége a szeméremtájék borotválásának? Orvoshoz kell fordulni, ha „túl sűrű a bozont”?

Kezdjük azzal, hogy a testünkön a legkülönfélébb helyeken találhatunk szőrszálakat: a mellbimbók mellett, a nemi szerv körül, a végbél környékén. Hiszen egész testünket szőr borítja, amelynek sűrűsége, színe és vastagsága a genetikától és több más tényezőtől függ. Azt viszont hozzá kell tennünk: mindenkinek magánügye, hogy – akár finom pihék borítják a testét, akár erős szőrszálak – borotválja-e magát vagy sem.  

borotvalni-kezdo.jpg
(© Anna Herscher, What the F Magazine)

Egy-két sötét szőrszál nem jelent semmit, még akkor sem, ha szokatlan helyen jelenik meg. Bajról akkor beszélünk, ha a virilizmus (elférfiasodás) tünetei jelentkeznek a női testen: férfias vonások az arcon, szőrzet megjelenése a mellkason és a hason, feltűnő bajusz- és szakállnövekedés. Ebben az esetben túl sok férfi nemi hormon termelődik a nő testében, ami petefészek-betegségre (például policisztás petefészekre), mellékvese-betegségre vagy az agyalapi mirigy elváltozásaira utal. Ha biztosat akarunk tudni, beszéljünk a kezelőorvosunkkal vagy a nőgyógyásszal.

Mire szolgál a szőr?

A szőrzetnek megvan a maga szerepe. A szeméremszőrzet védi a nemi szervet a kidörzsölődéstől és a gyulladástól, és mint védőgát szerepel a szennyeződésekkel és a kórokozókkal szemben. A szeméremszőrzet leborotválása után szabaddá válik az út a vaginához, ezáltal gyakoribbak a gyulladások. A szőrzet mint hőszabályozó viselkedik, a meleg pedig növeli a libidót.

A szőrhagymákban sok őssejt található, melyek bőven el vannak látva vérrel, ennek következtében az itt keletkezett sérülések gyorsan gyógyulnak. Ezt a tulajdonságukat elveszítik, ha például lézerrel távolíttatjuk el a szőrszálakat.

A hónaljban található szőrszálak közreműködnek a feromonok terjesztésében, amelyeknek az a feladatuk, hogy magukhoz vonzzák a nekünk megfelelő partnereket. S nem utolsósorban a szőrszálak elvezetik a bőrről a verejtékcseppeket. Ezek voltak a szőrzet előnyei. Szóljunk azonban a hátrányokról is, például a hónalj és a nemi szerv kellemetlen szagáról. A szagot a verejték bakteriális bomlása és az intim higiénia hiánya okozza. Mi következik ebből? Az, hogy a tisztálkodást nem szabad elhanyagolni.

Nem mindegy a borotva sem

Az ágyék bőre nagyon érzékeny, ezért gyakran előfordulnak benőtt szőrszálak is. Borotválás után nagyon gyakori a viszketés és a kisebb-nagyobb bőrgyulladás. Hogyan kerülhetjük ezt el? Használjunk mindig tiszta és több éllel ellátott borotvát. Az egyszer használatos borotva nem véletlenül kapta ezt a nevet: a borotvaél ugyanis gyorsan eltompul, megrozsdásodik, még ha ez nem is mindig látható rajta. Ezáltal irritálja a bőrt. Ha mégis többször akarjuk használni a borotvát, használat után alaposan mossuk meg folyó víz alatt, ezt követően fertőtlenítsük.

Ne tegyük le a nyirkos fürdőszobában, hanem tartsuk tiszta, száraz helyen. Jó szolgálatot tesznek a férfi borotvák, melyeket a vastag arcszőrzetre alakítottak ki. Soha ne borotválkozzunk szárazon – a szőrszálakat nedvesítsük be. Az intimgél jobb, mint az egyszerű borotvahab, és létezik speciális borotvaolaj is.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A szőrszálak benövését úgy előzhetjük meg, hogy a növekedés irányában borotválkozunk, esetleg középről kifelé. Sok nő nem borotválja magát, hanem csak rövidre vágja a szőrszálakat. A borotválás helyét ápolni kell. Kitűnő bőrnyugtató a gyermekek számára készült hintőpor. Ezt ajánljuk abban az esetben is, ha kipállott a bőrünk, vagy ha pattanások keletkeznek rajta.    

Ha végleges szőrtelenítést szeretnénk, vegyük figyelembe, hogy az új szőrszál finomabb, gyakran nem bújik ki a bőr felszínére, azaz hajlamos befelé nőni. Ezt bőrradírral előzhetjük meg. Mivel ez a művelet kényes, és nem mindig sikerül, azt ajánljuk, hogy szakember végezze el.

A borotválás mint erotikus játék?

A borotválás fazonja divat kérdése. A nők különféle formákat kedvelnek. Az egyik forma a „nyíl”: a V betűhöz hasonlít, amelynek hegyes vége az ölre mutat. A másik kedvelt forma a vonal. Aki szeret kísérletezni, kipróbálhatja a készen kapható szívecske vagy betű alakú sablonokat is. A férfiak azonban többnyire a szőrrel borított nemi szervet kedvelik, mert nagyon nőiesnek tartják. Maga a borotválás erotikus játéknak is felfogható, amivel színesíteni lehet az együttlétet.

Varga Klára
Cookies