Mindent az önbarnítókról! Nem csak a testünket (kis kardióedzéssel), a bőrünket sem árt felkészíteni a bikiniszezonra. Sportolni senki nem tud helyettünk, de nyári színünket bátran rábízhatjuk az önbarnítókra.

indito_0.jpeg

Mítoszok ködében

Régóta tisztában vagyunk vele, hogy a szolárium tiltólistán van, bár gyors alternatívát kínál a nyári álomszínre. Ma már egy sztár se „szolizik” – és nem véletlenül, hiszen a szolárium elképesztően öregíti és ráncosítja a bőrt, vagyis használata szembemegy az egészséges életmóddal!
A káros sugarakat felválthatják a különböző önbarnító krémek. Az önbarnítás ma már külön tudomány, nem mindegy, hogy milyen termékeket használunk hozzá. Ha nem szeretnénk tigriscsíkokkal mászkálni, akkor érdemes megfogadni néhány tanácsot!

A mai önbarnítókkal már egyenletes bőrszínt érhetünk el, azonban nem mindegy, hogy milyen krémet használunk. Azazhogy az nem mindegy, milyen összetevőket tartalmaz... A barnító krémekben használt vegyi anyag általában egy cukormolekula, a dihidroxi-aceton (rövidítve DHA). Ha azonban 5 százaléknál magasabb koncentrációban van jelen, akkor narancsszínt kapunk – és akár foltosodással is számolnunk kell. Egyes termékek zöld pigmenteket is tartalmaznak, hogy enyhítsék a „sárgarépa-effektust”.

Inkább napozok, mert az önbarnítás csupa kémia!

A napozás az egészségesebb? Sokan attól félnek, hogy az önbarnítóval mérgeket kennek magukra. Igen, ahogy a napozókrémekben, úgy az önbarnítókban is van pár nagyon fura vegyi összetevő. Ha viszont barnulni akarunk, és nincsen természetes fényvédelmünk (nagyon fehér bőrűek vagyunk), még mindig jobb az önbarnítás, mint a szolárium vagy a napozás. Ma már folyamatosan újabb és újabb kutatási eredmények látnak napvilágot, és a világ bőrgyógyászai arra a kérdésre, hogy jobb-e a napozás, mint az önbarnító krémek használata, egyhangú „nem”-mel felelnek! Egyetlen dolog van, amire érdemes figyelni: a DHA-alapú krémekben levő formaldehid bomlásnak indulhat, ha a termék sokáig áll a polcon. Ezért figyeljünk a szavatosságra. Ha ilyet használunk, nem érdemes nagy kiszerelést venni, mert a következő szezonban már nem lesz jó! (Hacsak nem szeretnénk a későbbiekben terjedelmes májfoltokat „villantani”.)
Ma már a különféle krémek csodát tesznek a bőrünkkel – de! Itt is az a szabály, hogy nézzük meg az összetevők listáját. A mai modern nő kémikussá képezi ki magát, hogy ki tudja választani a bőrének legmegfelelőbb készítményeket.

bolt.jpeg

Az a bizonyos kémia

Mi is az a DHA? A dihidroxi-aceton hatását már az 1920-as években, a röntgen tanulmányozása közben megfigyelte egy német tudós – mégis csak a hatvanas években kezdték gyártani a barnító krémeket. A DHA a bőrfelszín elhalt szarusejtjeiben fejti ki a hatását. Az elhalt sejtekben levő aminosavak kémiai reakcióba lépnek a DHA-val, amely során úgynevezett melanoidok képződnek. (Ennek a reakciónak a következtében barnul meg a hús is főzés közben.) Az elhalt bőrsejtekben képződött melanoidok struktúrájuknak megfelelően elnyelik a látható fény bizonyos hullámhosszúságú sugarait: ez eredményezi a bőr szemmel érzékelhető barnaságát. Vigyázat! Ezek a melanoidok azonban nem védenek meg a nap ultraibolya sugaraival szemben: arra csupán a melanin képes, amely csak a természetes napfényhatás, vagyis a napozás hatására alakul ki.

A DHA tehát a bőr felső rétegének a barnulását váltja ki, nagyon rövid idő alatt. Az önbarnító krémeknek ma háromféle típusát különböztetjük meg. A régebbi krémek alapja ez a DHA nevű cukormolekula, ami főleg cukornádból és répacukorból származik. Hatalmas előnye, hogy gyorsan, akár 6-8 óra alatt is látványos hatást lehet elérni vele.
A DHA-alapú krémek általában 2-5%-ban tartalmazzák ezt a hatóanyagot. Magasabb koncentráció esetén nem ajánlott közvetlenül a téli időszak után használni a terméket, ugyanis fehér bőrön nem a legtermészetesebb hatást nyújtja majd, könnyen sárgás végeredményt adhat. Fontos elismételni, hogy a DHA-s önbarnító krém használata után közvetlenül nem szabad napra menni, mert rendkívül érzékennyé és kevéssé ellenállóvá teszi a bőrt a napsugarakkal szemben.

Az eritrulóz bronzosabb árnyalatot ad a bőrnek, de lassabban fejti ki a hatását. Fontos megjegyezni, hogy az önbarnítók nem védenek a leégés ellen, vagyis nem adnak fényvédelmet a nap káros ultraibolya sugaraival szemben, sőt hatásukra még fokozódhat is a fényérzékenység. Melanin – amely biztosítja a természetes fényvédelmet – kizárólag napozás közben képződik a bőrben.

Új szelek fújnak

Az eritrulóz (erythrulose) alapú önbarnítókkal sokkal természetesebb hatást lehet elérni, mint a DHA-termékekkel. Azonban ennek ára van: nem leszünk már másnapra barnák, itt tovább kell várni az eredményre. A DHA-hoz hasonlóan az eritrulóz is növényi alapú cukor, amelyet piros gyümölcsökből, főleg málnából vonnak ki. Mivel a bőrben található aminosavakkal lép reakcióba, ezért két nap a hatóideje. Előnye, hogy hosszabb ideig kitart a napbarnított szín, és később kopik le.
Az önbarnító krémek harmadik, feltörekvő csoportját a peptidalapú termékek képezik, ezek piaca mostanában egyre nagyobb közönséget számlál. A termékek hátulján ez az összetevő acetyl hexapeptide-1-ként található meg, és általában az eritrulózzal vegyítve használják. Előnyük, hogy a termékek teljesen DHA-mentesek: ami azt jelenti, hogy lassabban hatnak, ámde természetesebb hatást kölcsönöznek a bőrnek, és tartósabb végeredményt adnak.

gray-malin-swimsuits-2.jpg

Rendben, meggyőztetek! Hogyan csináljam?

A legeslegfontosabb, hogy ne hagyjuk bevinni magunkat a barnító krémek, olajok, spray-k és habok málnásába, mert éppen olyan könnyen elveszhetünk benne, mint az a bizonyos maci… Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy már a szépítkezés elejétől kezdve a helyes utat járjuk!

1. Gondolkodj! Nézz körül, hogy melyik termék a legjobb. Bár az ár sokszor arányos a minőséggel, ám nem minden esetben! Nem feltétlenül azok a leghatékonyabb termékek, amelyeket csillagászati áron vesztegetnek.

2. Próbáljuk magunkhoz a színskálát. Nem csak lakásfelújításkor kell lapozgatni! Főleg akkor figyeljünk erre, ha gyorsan szeretnénk lebarnulni – ezért egy DHA-alapú krémet választunk. Mindig olvassuk el a termék hátulján, hogy milyen összetevőket tartalmaz, milyen mennyiségben, és vessük össze a színét bőrünk árnyalatával! Senki nem szeretne répanarancssárgán tündökölni…

Önbarnítás vagy napozás? Ma már nem kérdés. A világ bőrgyógyászai arra a felvetésre, hogy a napozás egészségesebb-e, mint az önbarnító krémek használata, egyhangú NEM-mel felelnek.

3. Szánjunk rá időt, és alapozzuk meg a hatást! Az önbarnítást este érdemes elkezdeni. Ekkor van időnk arra, hogy bőrradírozással, hámlasztással és egy nem túlságosan hosszú fürdővel felpuhítsuk a bőrünket, hogy a hatóanyagok megfelelően felszívódjanak. A zuhany után hidratáljunk egy könnyű testápolóval – figyelve arra, hogy ne olajos alapú testápolót használjunk, mert a színünk könnyedén átmehet párducmintásba.

4. Vigyázz, kész, barníts! Léteznek arcra és testre használatos önbarnítók is, és ez nem véletlen. Érdemes az arcra más krémet használni, hiszen testünk különböző részein más és más típusú a bőrünk. Akár az olajos, habos vagy krémes állagú barnító mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen igyekezzünk egyenletesen eloszlatni a bőrön – ha ügyesek vagyunk, akár kézzel is felvihetjük. Hozzá való kesztyűket, ecseteket ezrével lehet találni az interneten. Hagyjuk, hogy a krém felszívódjon, majd egy könnyű testápolóval hidratáljunk még egyszer!

kollazs.jpeg

5. Mire figyelj az arcon? Barnítás előtt, radírozás után fussunk végig egy jégkockával az arcunkon, hogy bezárjuk a pórusainkat. Így elkerülhetjük a pici fekete pontok megjelenését. A szemöldököt és a hajvonalat nedves vattakoronggal töröljük végig a barnítás után – ellenkező esetben olyan színt kaphatunk, amelyet a Kis Vuk is megirigyelne! Ha valamit elrontottunk, nem kell kétségbeesni! Egy kis citromlével a besötétedett hajlatokban még korrigálhatunk a színárnyalaton!

6. Tartsuk fenn a barnaságot! Amikor kopik a szín, egy alapos radírozás és hámlasztás után jöhet a következő kör! A barnítások között nem érdemes ezerrel dörzsölni magunkat a törülközővel – és ha nem hidratálunk rendszeresen testápolóval, szintén gyorsabban kifakulunk.

Varga Virág

Kapcsolódó írásunk: Ampullás szépségápolás

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata