A mára elfeledett villásreggeli ma a „brunch” alakjában kelt életre. Egyre elterjedtebb ugyanis a vasárnapi brunch, mely a ráérős vasárnapi reggelek méltó befejezése lehet.

brunchin.jpg

A közel másfél évszázada született „brunch” valójában nem más, mint az Osztrák-Magyar Monarchiában jól ismert, ám napjainkra veszni hagyott – a késői villásreggelit jelentő – „gábli” megfelelője. A témában tekintélyes szakértőnek számító Krúdy Gyula állítása szerint: „Tizenegy óra! Ez a gábli pontos ideje az egész földkerekségen. Nem lehet rajta változtatni, nyugodjunk meg benne.”

A brunch mindig vidám, társasági és pezsdítő. Társaságban jó elkölteni, egyedül nem érdemes: mindig branccsal „bruncholunk”.

Azonban mégiscsak lehetett, mert a brunch alakjában újjászületett villásreggeli többnyire már csak a déli harangszóval köszönt be. A „brunch” szó a „breakfast” és a „lunch” (reggeli és ebéd) szavak játékos vegyülete. A 19. század végének viktoriánus világában már elterjedt volt. Az angol Punch Magazine írta 1896-ban: „Ahhoz, hogy manapság divatosnak számítsunk, muszáj bruncholnunk.” Egy Beringer nevű angol úriember volt az, aki a vasárnapi mise utáni nehéz ételek helyett azt javasolta, hogy legyenek „dél körül szervírozott” könnyebb ételek is. És megszületett az angol brunch! A brunch mindig vidám, társasági és pezsdítő. Társaságban jó elkölteni, egyedül nem érdemes: mindig branccsal „bruncholunk”. A brunch és a jó brancs, tehát a jó társaság elsöpri a hét gondjait és pókhálóit, és kedélyjavító hatása van.

02_174.jpg
Mi szem-szájnak ingere

Képeinken a várkonyi Amade Kastélyszálló vasárnapi terített asztalát láthatjuk: svédasztalon sorakoznak a finomabbnál finomabb falatok, az édességes asztalon pedig pavlova és mindenféle más cukros és nem cukros (mert haladunk a korral!) sütemények, tányérdesszertek és mindig egy hatalmas torta várják a vendégeket. 

01_165.jpg

Tálalás svédasztalon

A csallóközi konyha legjobb alapanyagait kóstolhatjuk meg az Amade vasárnapi brunchain. A választékot Krúdy következő sorai ihlették: „Csak egy kis porció székelygulyás, teszem azt. Vagy valami kispörkölt...“ A brunch fejlődése azóta persze a stílusváltozatosság irányába haladt: vannak a választékban könnyű saláták, de marhapofa és rántott aranypecsenye is, a koronát a terített asztalra pedig a ma oly divatos Candy bar teszi fel. (Bejelentkezés: www.hotelamade.sk, tel.: 0918 620 498.
Ára: 39 euró egy személyre, gyerekeknek hatéves korig ingyenes.)

–né–

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
BRUNCH
BRUNCH
Cookies