Sok testszőrzettel kapcsolatos beavatkozásról hallhatunk mostanság: cikkek milliói szólnak a végleges szőrtelenítésről és a szemöldöktetoválások különböző fajtáiról. Mi főleg azoknak szeretnénk bemutatni a szemöldökbeültetés procedúráját, akik úgy érzik: bizony kár volt éveken keresztül olyan vékonyra szedni az arc egyik leghangsúlyosabb elemét!

Írásunkban a plasztikai beavatkozások egyikét – a szemöldökbeültetést – mutatjuk be, melynek nem lehet más célja, mint a természetesség!

frida-swatch-820x532.jpg

Frida Kahlo ikonikus vastag szemöldöke.

Mindent a szemöldökbeültetésről

Bár csak 23 éves vagyok, már az én életemben is legalább kétszer volt pálfordulás ebben a „szőr-ügyben”. A középiskola elején még ezerrel csipegetni kellett, nehogy egy kósza szál is megbontsa a vonalzóval kimért, tökéletes mértani formát. Most meg annak a legjobb, akit dús, mindenfelé szétfutó szemöldökkel áldott meg a természet: nemhogy kiszedi, de még hagyja is, hadd nőjön, amerre csak akar. Azok, akik nem a mai kor gyermekei (értsd, életükben legalább egyszer szedtek már szemöldököt), nagy valószínűséggel nem rendelkeznek eredeti „mérettel”: csíkszerű, ritkás vagy éppen nagyon egyenes, természetellenes vonalakkal kell együtt élniük. Pedig van megoldás, hogy visszakapjuk lehető legtermészetesebb szemöldök-kinézetünket!

Kinek jó?

A szemöldökbeültetés célközönsége tehát éppen azokból a nőkből áll, akik a 2000-es évek elején hűen követték a divatot, és szemöldökcsipesszel igyekeztek szebbé tenni magukat. A kozmetikusok szerint már 4-5 alkalom is jelentősen ritkítja a szemöldökcsont alsó része felé terjeszkedő szálakat – így éppen a természetes hatást veszítjük el az állandó tépázással. A szemöldök fő vonalát már nehezebb megritkítani, azonban éveken át tartó szedéssel és a nagyon vékony forma preferálásával, sajnos, ez is megtörténhet. Így a szemöldökbeültetés főleg azoknak ajánlott, akik nemcsak a formával, hanem a sűrűséggel is elégedetlenek – és a szemöldöktetoválásnál tartósabb megoldást keresnek. A betegség miatt elvesztett szőrszálak esetében még a férfiaknál is vissza lehet állítani a szemöldök természetes állapotát.

A szemöldökbeültetés, vagy más néven szemöldök-helyreállítás során egyéb területekről, például a fejbőr hátsó részéről származó hajtüszőket ültetnek a szemöldök helyére, így teljesen természetes – és ami még fontosabb, végleges – eredményt érnek el vele. Ilyenkor persze a fantáziánkat is szabadjára engedhetjük: ha nagyon vékony szemöldökkel rendelkezünk, akár teljesen újra is gondolhatjuk a formát!

 

tunodo.png

Az előnyök közt tehát mindenképpen meg kell említeni, hogy az adott archoz illő, előnyös, tömör szemöldök alakítható ki így – és az aszimmetria is szépen korrigálható. Mivel a szemöldök saját hajból készül, így az eredmény ezerszer természetesebb lesz, mint egy sminktetoválás. (Egészen addig végleges megoldásnak számít, míg a donor szőre egészséges.)

Hátrányként meg kell azonban említeni, hogy sok múlik a kiválasztott orvoson: ha ugyanis nem körültekintően helyezik be a szálakat, akkor egy-egy része kiállhat. A hajbeültetést végző orvosnak tehát tapasztalattal kell rendelkeznie szemöldökbeültető műtétek terén is – nem szabad olyat választani, aki eddig csak kopaszodó férfiak hajbeültetésével kereste a kenyerét!

hirlevel_web_banner_1_141.jpg

Fontos megjegyezni azt is, hogy a beültetett szőrszálak színe nem mindig egyezik meg az eredeti szemöldök színével, s mivel ezek a hajszálak éppen olyan ütemben növekednek, mint a fejbőrön, így a formázás több időt vehet igénybe.

Mit mond a tükör?

Honnan tudhatjuk, hogy megfelelőek vagyunk-e a beavatkozásra? Mivel ez abszolút szépészeti eljárás, nem kell túl sok kritériumnak megfelelni: legyen azonos a haj és a szemöldök színe, s az is előny, ha nem szenvedünk krónikus hajhullásban. (Ugyanis ekkor kevés az esély arra, hogy a frissen beültetett szálak a helyükön maradnak.) Illetve zavaró lehet, ha a tarkónkon felborotválva hordjuk a hajunkat, így ugyanis láthatóvá válhatnak az eljárás nyomai (a legtöbb esetben innen veszik a tüszőket).

merengo.png

Fontos, hogy már előre meg tudjuk határozni, milyen formájú szemöldököt szeretnénk! Bár ugyanúgy lehet majd szedni és formázni a beavatkozás után, mint előtte, lássuk be, ennek nincs sok értelme. Hiszen így elölről kezdődne a macera. Ezért érdemes a szemöldökbeültetés előtt többször is felrajzolni a kívánt formát, s meggyőződni róla, hogy melyik illik legjobban az arc karakteréhez. Ezen kívül nem kell aggódni, a szemöldökbeültetés nagyon alacsony kockázatú eljárás, melynek kisebb mellékhatásai közé tartozik a duzzanat, a terület érzékenysége, a varasodás s némi viszketés a gyógyulás folyamán.

Hogyan zajlik a kezelés?

Maga a szemöldökbeültetés három-négy órát vesz igénybe. A donor- és a szemöldökterületen helyi érzéstelenítést alkalmaznak, így a műtét a tévhitekkel ellentétben semmilyen fájdalommal nem jár. A donorterületről kiszedik a szálakat, a szemöldök helyére pedig beültetik. Csak egyféle beültetési technika van, azonban két hajtüszőkiszedési technika létezik: ezeknél a szálak kiszedési módjában, illetve a donorterület előkészítésében találunk különbségeket.

szemujno_0.jpg

A follikulárisegység-extrakció (FUE) során a hajtüszőegységeket egyesével távolítják el a fej hátsó részéből. A hajat ilyenkor 0,15 cm hosszúságúra kell leborotválni, hogy minden egyes szál külön beleférjen a 0,8-1 mm-es hengeres lyukasztóba, amivel kinyerik. Itt egyesével kis kör alakú bemetszéseket ejtenek, amelyek aztán rövid haj esetén sem különösebben észrevehetőek – ha az eljárás után valamikor leborotválnánk a hajunkat, csak apró, fehér pontok látszanának ezen a területen.

A follikulárisegység-hajátültetés (FOT) módszere során a sebész egy vízszintes metszést végez, hogy eltávolítson a hajas fejbőrből egy csíkot. Ezt a vágást itt összevarrják, s nem marad utána más, csak egy finom hegvonal, melyet a haj eltakar. Itt a beültetés előkészítéseként a tüszőket gondosan, mikroszkóp alatt egyesével távolítják el erről a fejbőrcsíkról.

Szemöldökönként általában 50-350 pluszszőrszálat helyeznek el a beavatkozás során, attól függően, hogy milyen sűrű eredményt szeretnénk, illetve milyen a donorhaj minősége. Minden egyes szálat külön-külön ültetnek át egy apró, oldalirányú metszésbe – így tudják tökéletesen követni az eredeti szemöldök növekedésének irányát.

Ahogy már említettük, az eljárás során a kezelt területeket elzsibbasztják, így csak az első pár injekció során merülhetnek fel kellemetlenségek, a beavatkozás alatt a páciens már nem érez semmiféle fájdalmat.

Mire számítsunk?

A gyógyulási folyamat is nagyon gyors, a szemöldökbeültetés után 1-2 nappal akár már vissza is lehet térni a munkába. A fejbőr és a szemöldök is érzékeny, duzzadt lehet, illetve nem ritka, hogy var is megjelenik rajta. De 7-10 nap elteltével szinte már semmilyen látható elváltozást nem tapasztal a páciens. Az esetleges gyulladásokra a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító bőven elég, de mindenképpen követni kell a kezelőorvos utógondozási tanácsait.

pirosszemoldok.png

A szemöldökbeültetés esetén türelemre van szükség. Először ugyanis nem nő olyan gyorsan a haj, mint az gondoljuk: a legtöbb páciens a beavatkozás után 3 hónappal lát először kis mértékű szőrnövekedést. Gyakran előfordul, hogy az első hónapokban a beültetett szőr kihullik, azonban ez is csak átmeneti, tehát nem kell megijedni tőle! Hat hónap elteltével a szemöldök egyenletesen bedúsul, a végleges eredmény azonban egy évvel a beültetés után lesz csak látható.

Ha valaki ekkor sem elégedett az eredménnyel, a beavatkozás megismételhető. A kinőtt szálak 1-2 naponta vágást igényelnek, ugyanis olyan ütemben nőnek, mint a fejbőrön a hajunk – tehát sokkal hosszabbak is.

A szemöldökbeültetés ideális megoldás azoknak, akik nem pigmentált, hanem természetes szemöldököt szeretnének újra magukénak tudni – s hajlandók mélyebben a pénztárcájukba nyúlni. Lehet, hogy most már a vastag szemöldök marad a divat? Mindörökké?! Bár ezt nem hisszük.

Szemöldök-transzplantációra már nálunk, Szlovákiában is van lehetőség, a pozsonyi Phaeyde klinika és a Dr. Popovič Intézet által.

Slávik-Varga Virág
Cookies