„Ha megtalálom azt a színt, amely a feketénél is sötétebb, azt fogom viselni. De addig is marad a fekete!” – mondta Coco Chanel.

Nem Chanel találta ki a „kis feketét”, ő a bizsut adta hozzá.

chanel-es-a-bizsu-kezdo.jpg
Chanel-rajongóknak a nemrégiben megjelent Coco Chanel és a női divat forradalma c. könyvet ajánljuk.

Coco Chanel forradalmár volt, hiszen kényelmessé tette a női divatot. Nem szerette a terjedelmes toaletteket, a fodrot. A minimalistát, a kevesebbet kereste, az egyenes vonalakat – az is hat, s talán még erősebben. A férfiakhoz sem feleségül akart menni, elég volt neki a szerelem. Egyenrangú nő volt, s a ruhák, melyeket kitalált, egyenrangú ruhák voltak, nem abroncsok.

A húszas években kezdett el dolgozni legnagyobb újításán, a minden alkalomhoz illő kis fekete ruhán. A petite robe noire, vagyis a kis fekete estélyi később az évtized szimbóluma lett.

Chanel igazából a bolti eladók fehér mandzsettás és galléros, szerény fekete ruháját gondolta benne újra. A modell nélkülözte a fűző kötöttségét, és azoknak a hétköznapi nőknek készült, akik szobalány nélkül, egyedül öltöztek fel, illetve egy szempillantás alatt vetették le a ruháikat.

chanel-es-a-bizsu-szerelme.jpg
Coco a szerelmével

Az inspiráció a vállmegoldáshoz Coco gyerekkorából érkezett, ugyanis az aubazine-i zárda apácáinak ruhái ihlették. (Tudnivaló, hogy Cocót apácák nevelték.) A Vogue divatlap a Ford T-modelljéhez hasonlította a kis feketét, ami nélkül a világ nem lenne ugyanaz.

chanel-es-a-bizsu-tervek.jpg
Chanel feketéjével forradalmasította a női divatot. Gondolnánk, hogy ezeket a ruhákat is ő tervezte? 1917-ben jelentek meg új dzsörzéruhái egy párizsi divatlapban. (A dzsörzé és a zsebek nagy szószólója volt.) Innen jutott el a harmincas években az egyszerű fekete pulcsiig és a talmi gyöngyökig. Hinnénk, hogy ez is ő?

Coco drága ékszerek és bizsuk laza keverékével kölcsönzött érzéki ragyogást kis feketéjének. Coco szenvedélye ugyanis a bizsukészítés lett. „Nem a karátok számítanak, hanem az illúzió” – magyarázta.

a-kis-fekete-lillie.jpg
,,Dzsörzé” Lily, a gyönyörű, hamvas arcú varietészínésznő, aki gyászruháját feldobta egy szexis hátkivágással és egy kis tüllel. Nemsokára minden angol nő őt akarta utánozni... (© Millais)

Valójában ő találta fel a bijoux de couture-t, azaz a divatos bizsukat; imádta a rikító, olcsó féldrágakövekből, hamis gyöngyökből készült kiegészítőket. 1936-ban Borisz Lipnitzky kapta lencsevégre Cocót Párizsban, hatsoros hamis gyöngyével, melyet babonából hordott összecsomózva. Ebben magasabbnak tűnt, és gyönyörűen feldobta kis feketéit.

chanel-es-a-bizsu-rembrandt.jpg
Fekete ruha csipkés gallérral: a spanyol gallér és a fehér kézelő azt üzeni, viselője nem végez piszkos munkát... (Rembrandt festménye 180 millió dollárért kelt el.)

Az aubazine-i zárda emléke a bizsukon is tetten érhető: felelevenítette a zárda ablakainak geometrikus mintáit – itt pillantotta meg először az egymásba fonódó C betűket, ami később a márkajelzésévé vált.

chanel-es-a-bizsu-fulbevalo.jpg
Az ikonikus egymás felé forduló C betűk

Hamarosan megkezdte a hosszú, üveggyöngyökből álló nyakláncok gyártását. Coco ezzel nemcsak a ruházat, hanem a kiegészítők világát is demokratizálta. „A boltokban kapható ékszerek unalmasak” – magyarázta.

„Túl pénzszagúak. Ennyi erővel egy csekket is hordhatnánk a nyakunkban. A legszebb ékszerekről mindig az özvegyek ráncai és lefittyedt bőre jutnak eszembe” – jelentette ki. Persze, azért sok szép ékszere volt, ajándék egykori szerelmeitől, mint Dmitrij vagy Westminster hercege, de sok darabot ő maga vásárolt. Egy egyszerű felsőn hordta őket bizsuval.

Az egyik kedvence egy kristályos aranygyűrű volt. Soha nem vette le, a bal kisujján hordta. Állítólag húszévesen kapta, egy idegen ajándékozta neki azzal a jóslattal, hogy a jövője teli lesz pénzzel és férfiakkal. S lőn!

A feketét tudni kell viselni...

Akár a legtündöklőbb hatást érhetjük el vele, ehhez viszont fel kell dobni egy kis csecsebecsével. Hiszen az éjszakai égbolt sem ragyog csillagok nélkül... Gondoljunk arra, hogy Chanel is megcifrázta – aranygombokkal, hajtókákkal, rengeteg gyöngysorral. A fekete csak ezek társaságában fog hatni (s vele együtt mi is). Eme szín legnagyobb titka tehát az, hogy mindig „fel kell díszíteni”.

chanel-es-a-bizsu-kylie-jenner.jpg
A Balenciaga új „feketéjében” Kylie Jenner egy oroszlánfejjel pózolt.

Kinek áll jól?

Érdemes színtanácsadóhoz fordulnunk, ha meg szeretnénk tudni, mely színek előnyösek számukra. A fekete főleg a Tél típusoknak áll jól (jellegzetességük a fehér bőr, sötét haj) – mi, magyar nők zömében közéjük tartozunk. A többiek feketéje inkább a tengerészkék: nekik az áll jobban, főleg 50 felett. Ilyenkor már senkinek nem ajánlják a feketét, mivel az arcra irányítja a figyelmet, és kiemeli a karikákat, ráncokat.

chanel-es-a-bizsu-ill1.jpg
(© Patti Blau)

Mosás

A „kis fekete” készüljön minőségi szövetből, dzsörzéből, műselyemből. Érdemes figyelnia mosási indexet. Ajánlatos kifordítva mosni, nem por alapú mosószerrel, a mikroszemcsék ugyanis be tudnak ülni a  szövet szálai közé, amitől szeretett ruhadarabunk megfakul.

chanel-es-a-bizsu-ill2.jpg
(© @figureitoutart)

minden_reggel_ujno.sk.png

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies