Kicsit kitekintettünk, mégpedig a spanyol konyhába – és finom, dekoratív vendégváró falatokat ajánlunk a két karácsony közti vendégjáráshoz.

Ünnepi édességnek a neves spanyol desszertet, a churrost ajánljuk, azaz egyes számban a churrót. Kevés ember képes egyetlen rudacskánál megállni!

churros-belso.jpg

– A hispán piacokon, fesztiválokon alapédesség, de a kávézókban, bevásárlóközpontokban is mindenütt belebotlani. A legnépszerűbb csokiöntetbe mártogatva. Én a világ egyik legjobb csokijából készítettem a fotózáshoz, a francia Valrhonából – mondja Czcucz Péter kreatív séf.

Története: a churrost állítólag a nomád spanyol pásztorok készítették először nyílt tűz fölött, s nevét a churra juhok szarváról kapta. A pihekönnyű édességgel garantáltan minden vendéget leveszünk a lábáról.

CHURROS

Hozzávalók (4 személyre):

12 dkg puha vaj
0,5 tk.
15 dkg liszt
2 db tojás
2,5 dl víz
étolaj a sütéshez
fahéjas cukor a meghempergetéshez

A csokiöntethez:

250 g 70,5%-os Callebaut csokoládé
300 g állati eredetű tejszín. (Készíthetjük Valrhonából is, a világ legjobb csokijából, megrendelhető: www.diana-company.sk.)

Elkészítés:

A vizet a vajjal és a sóval egy edényben felforraljuk, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet, intenzíven keverni kezdjük fakanállal, és ezt úgy 2 percig abba sem hagyjuk − közben a massza el fog válni az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit átforgatva 2 percig hűlni hagyjuk, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. A végeredmény egy lágy, úgynevezett égetett tészta lesz − hasonló a képviselőfánk vagy a profiterol alapjához. A kész tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és 10-12 centi hosszú rudakat nyomkodunk belőle közvetlenül a 170 fokos, bő olajba, majd szép aranybarnára sütjük őket. A kisült churrosokat még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.

churros-2.jpg

Csokiöntet:

A tejszínből 150 grammot felforrósítunk, majd ráöntjük a csokoládéra. Várunk vele pár percet, utána összekeverjük a már felolvadt csokival. Hozzákeverjük a maradék tejszínt, és botmixerrel összemixeljük. Lehet fűszerezni fahéjjal, tonkababbal vagy egy kevés csilivel.

churros-3.jpg

minden_reggel_ujno.sk_0.png

–varga–
Cookies