A cipőkirály kétségtelenül Salvatore Ferragamo volt. Ha Firenzében járunk, palotája kihagyhatatlan. Itt megvásárolhatjuk a legrégebbi modellek másolatait. Mi egy Új Nő-s körút alkalmával néztünk körbe.

Ferragamo 1960-ban halt meg – mikor én születtem. Bámulatos, amit a cipőkészítésben véghez vitt. Ha Firenzében felkeressük a múzeumát, megismerhetjük több száz cipőjét és kaptafáját.

cipokiraly-kezdo.jpg
A 30-as években Salvatore Ferragamo megalkotta a szivárványcipőjét, a darab ma is megvásárolható Firenzében, a palotája alagsorában.

A kaptafa amúgy kulcsszó, mert régen minden megrendelőnek volt a cipésznél egy kaptafája, amit a lábáról mintáztak meg, s később arra készítették a cipőket.

Akkoriban sokan – nem csupán a hírességek – méretre készítették a cipőiket. Az olasz Ferragamo a nagy filmsztárok, például Marilyn Monroe kaptafáját is őrizte (neki 40 Ferragamo cipője volt).

400 olyan találmánya volt, különleges talpak, változatos sarkak, merevítések, melyek a cipőit könnyebbekké tették.

Ferragamo egész életében cipésznek tartotta magát. Szerény ember volt – pedig ma már művésznek nevezik. Már fiú korában meg szerette volna érteni, hogy a cipők miért nem passzolnak szinte soha a lábra. Kiment Amerikába, ahol testvérével megnyitotta az első boltját. Klientúráját a közeli Hollywood csillagai alkották.

cipokisokos-salvatore-ferragamo_0.jpg
Salvatore Ferragamo a cipőgyártás atyja (© Enzo Graffeo/BIPs/Getty Images)

Nem volt rest, beiratkozott a Los Angelesi-i egyetem éjszakai kurzusára anatómiát tanulni. Nappal pedig az üzletében tanulmányozta kliensei lábát.

Rájött, hogy a cipők rengeteg lábat deformálnak. A régi cipők ugyanis lebegve hagyták a talpat, csak az ujjakat és sarkat támasztották meg. Nosza, erre kell valami támasztékot kitalálni!

cipokiraly-platform.jpg
A patchwork szandál és az éktalpú cipő szintén az ismertebb Ferragamo darabok közé tartozik.

Sok olyan fénykép van, ahol Ferragamo megérinti kliensei lábát. Azon kevesek egyike volt, aki tisztelte ezt a testrészt. „Szeretem a lábakat, beszélnek hozzám.” A lábak nem csupán hosszúságukban, szélességükben is eltérhetnek, különböző formákat fejlesztett ki, melyek a lábfejekre különböző szélességgel kombinálhatók, cipőnként mintegy hetvenféle módon. 

Kézműves csodák

A 30-as években Salvatore Ferragamo megalkotta a szivárványcipőjét, a darab ma is megvásárolható Firenzében, a palotája alagsorában. Az ötvenes évek éktalpa amúgy az ő innovációja volt. A masnis cipő is az ő védjegye...

cipokiraly-kockas.jpg

Az elmúlt hetven évben a cipők divatja folyamatosan változott, de a tűsarok mindmáig a nőiesség szimbóluma – pont, mint a vörös rúzs.

Ugyanakkor tűsarkakon járni nem egyszerű feladat, sőt! A stiletto viselésének előnye, hogy optikailag hosszabbítja és karcsúsítja a lábat. Biztonságosan csak egyenes törzzsel lehet benne mozogni, így viselője magabiztosnak tűnik. A csontvázrendszerben viszont változásokat okoz, ezért a mai sportos nő nem szereti.

cipokiraly-stiletto.jpg
Ferragamo stilletója.

Mitől tűsarok a tűsarok?

A tűsarok magas, vékony sarok, ami a stiletto tőrről kapta a nevét. A stiletto sarok magassága általában 5-13 centiméter között van, felfekvő mérete pedig egy centiméternél kisebb (az eredeti olasz cipőknél 5 mm csupán).

Utóirat: A stiletto nevét a hasonló nevű olasz tőrről kapta. Fénykorában, az ötvenes években, ugye, 5 mm-es volt csupán a sarka; bár lefelé kicsit szélesedett. Kevés mai cipő fér bele ebbe a kategóriába, s a kényelmes nő nem is akar már stilettót viselni. Ám ettől a tűsarkú még a szexuális vonzerő szimbóluma.

minden_reggel_ujno.sk_283.png

–nagyvendégi–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies