Amikor a világhírű kortárs magyar festőművészekre gondolunk, jó, ha az elsők között ugrik be Sam Havadtoy, avagy Havadtőy Sámuel neve. A most 72 éves művész filmbe illő története Londonból indult (itt született emigráns magyar szülők gyerekeként), 56 nyarán azonban az édesapjának honvágya lett, s a család néhány hónappal a forradalom kitörése előtt visszaköltözött Magyarországra.

Samnek végül csak 19 éves korában, nagy nehézségek árán sikerült visszatérnie Nagy-Britanniába (ezt megelőzően a szülei elváltak, s nyomorúságos körülmények között tengődtek).

sam-havadtoy-kun-kelemen-melinda-4.jpg

Havadtőy pincérként dolgozott, amikor összebarátkozott egy New Yorkban élő angol lakberendezővel és régiségkereskedővel, bizonyos Stuart Greettel – akinek a meghívására Amerikába látogatott.

Kezdetben az ő kiállítótermében dolgozott segédmunkásként, majd néhány évvel később megnyitotta a saját kis lakberendezési üzletét.

sam-havadtoy-kun-kelemen-melinda-portre.jpg
Sam Havadtoy, azaz Havadtőy Sámuel

A hetvenes évek végén kezdett festeni, valamint a később munkássága védjegyévé vált csipkével kísérletezni: párnákat vásárolt, átfestette őket különböző színekre, az amerikai vásárlók pedig rajongtak a munkáiért (a tengerentúlon ugyanis – a magyar háztartásokkal ellentétben – nem volt elterjedt a csipke).

Egyik nap egy nem mindennapi pár – John Lennon és Yoko Ono – tért be az üzletébe. A közös munka (Yoko irodáját Havadtőy rendezte be) barátokká tette őket, a Beatles frontemberének halála után pedig még inkább elmélyült a kapcsolatuk Yokóval: lelki- és élettársak lettek. A 80-as években bekapcsolódtak New York pezsgő művészéletébe.

Olyan legendákkal kerültek szoros baráti viszonyba, mint Keith Haring vagy Andy Warhol. 

Egyszer, amikor Sean (Yoko és John fia – a szerk. megj.) születésnapját ünnepelték, egy férfi jelent meg a házuknál, s hozott a fiúnak egy narancssárga laptopot. Warhol – aki ugyancsak ott volt az ünnepségen – megjegyezte: valaki mostanában azzal hívogatja, hogy egy laptopot szeretne neki ajándékozni. Mire az ismeretlen férfi így szólt: „Az én voltam. Steve Jobs vagyok.”

1992-ben Havadtőy Sámuel Budapesten megalapította a Galéria 56-ot. A nevet Yoko Ono adta, aki a forradalmi számmal a képzőművészetben bekövetkező forradalmi változásra utalt. A galéria a rendszerváltás utáni magyar művészeti élet egyik központjává vált: az amerikai legendák mellett olyan kortárs magyar művészóriásokat is felvonultatott, mint Moholy-Nagy László

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Havadtőy Sámuel 20 éven át élt együtt Yoko Onóval: az ezredforduló után visszaköltözött Európába, s jelenleg is a magyar fővárosban él. Stílusa – mely egyedi ötvözete a közép-európai stílusjegyeknek és az amerikai pop-artnak – korosztálytól függetlenül bárki számára befogadható.

Ugyanakkor a vidám színek és a Disney-figurák mögötti mély rétegek felfejtése jócskán igényli az elmélyülést. Havadtőy főleg olajjal, akrillal és vegyes technikákkal fest, illetve szitanyomatokat készít.

havadtoy00008.jpg

havadtoy00007.jpg

havadtoy00006.jpg

havadtoy00005.jpg

havadtoy00004.jpg

havadtoy00003.jpg

havadtoy00002.jpg

havadtoy00001.jpg

Olláry Ildikó
Cookies