A világ félt és rettegett, közben pedig virágoztak a fák...
Habszoknyás balerinák táncoltak, még szebbek, mint tavaly, vagy csak nekem tűnik úgy, aki nem érti, hogy lehet ennyi szépséget kitalálni? Az élet él, és nem érdekli semmi más. Fehér és rózsaszín pelerinbe öltözött az egész várkonyi almáskert, ahol persze nem csupán almafák vannak – a virágzás a barackfákkal indult, majd következett a cseresznye és a körte. Az idő telt, a napok sorjáztak, mi meg közben bíztunk és fáztunk, a barackfák elfagytak, április elején a többi fa is fázósan didergett pompás csipkeruhájában. A hideg szél kiszárította a talajt, szerencsére jött a meleghullám – s mi megint csak ámulunk és bámulunk, hogy mire képes a természet, mikor beindítja az életet.

1.kep.jpg
A várkonyi almáskertben a hideg szél kiszárította a talajt, és elfagytak a barackfák, a körte viszont tobzódott

2.kep.jpg
Virágzik a cseresznye, nagyon várjuk a termését.

3._kep.jpgAz önmeddő körtefák

5-kep.jpg
A két képen ugyanazokat a fákat látjuk a földön, és az égen. Cseresznyefák április 16-án.

Méhek és rovarok, gyertek!

Ők is nagyon fontosak most, ezért szorgosan kémleljük a fákat. Mert hiába permetezünk, öntözünk és metszünk, ha a virágok nem termékenyülnek meg. Ehhez méhekre van szükség, és vadrovarokra – poszméhre, darázsra, katicabogárra. Csakhogy a vegyi növényvédelem pont ezeket pusztítja el, gyérek nagyon. Ezért jönnek inkább képbe a házi méhek, akik reggeltől estig szorgalmasan járják a virágokat, és gyűjtik a virágport és a nektárt. A virágporból a pollenszemek rátapadnak a potrohuk szőrzetére,  és így ráviszik a többi virágra (a zöme persze a kaptárban landol).

6.kep.jpg

A körték itt önmeddők: ez azt jelenti, hogy a saját virágporukkal nem termékenyülnek meg. Ültettek hát melléjük más fajtát, s onnan viszik rájuk a méhek és a rovarok a virágport. A bejárat melletti öregebb fák azonban öntermékenyek, ezek virágai a saját virágporukkal termékenyülnek meg. A termésükből finom kompótot lehet készíteni, ám a legtöbbet csak – hamm! – frissen megesszük. Hiszen azt mondják, aki sok körtét eszik, az nem kap szívrohamot. Úgy legyen! Addig is gyönyörködjünk ezekben a csodás csipkeruhás teremtményekben, mikor pedig elkövetkezik a sziromhullás, jöhet egy permetezés a baktériumos és a vírusos betegségek ellen (ah, itt is ezek a vírusok!). A szépség azonban átmentődik, mert most meg a diófa, majd a birs virágzik. Szóval, akinek gyümölcsfája van, annak nem csupán a kedve, az élete is virágosabb! 

Nagyvendégi Éva

 

Kapcsolódó írásunk: Május - a virágok hónapja

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata