A német és a holland szülők előszeretettel vásárolnak fából készített játékokat. Ez már régen megihlette a fantáziámat – meséli Horváth Róbert (Alistál), akire egy fesztiválon bukkanok egy terebélyes fa tövében. Eláll a lélegzetem, amikor megtudom, hogy a kiállított fajátékokat mind ő készítette. – Egyszer aztán hallottam a rádióban, hogy fajáték-kiállítás nyílik Budapesten, és arra gondoltam, hogy én, Horváth Róbert, miért ne csinálhatnék a fajátékaimból kiállítást. Elsőre 33 darab készült el. Az első egy vonat volt, majd sorban következtek a többiek, a repülők, a traktorok. Eleinte egyszerűbb darabok.

Az első prototípus
A kezdetekkor Róbert végigjárta a játéküzleteket a Csallóközben, de még hasonló játékot sem talált. Kénytelen volt tehát saját kútfőből meríteni. – Ha elkészül a prototípus, akkor látom, mit kell még rajta finomítani. Ezek mind gyerekkézbe készülnek, szög, csavar nincs bennük. Csak ragasztva vannak és illesztve. Ha valaki vásárol tőlem, mindig elmondom: ha bármi baja lesz a játéknak, eltörik például, hozza vissza, én ingyen megjavítom. Mert én tudom, mi hova illik. Ám tudni kell róluk, hogy nem törnek könnyen.

A játékok csak és kizárólag hulladék fából készülnek. Nincsenek befestve, így ha  bepiszkolódnak, csiszolópapírral meg lehet őket tisztítani. S hogy miért jó, ha fajátékot választunk a gyereknek?

 A fa természetes anyag, nincs benne semmi vegyszer, ami a gyereknek árthatna. A megmunkált nyers fát nyugodtan a szájába veheti a gyerek.

Készségfejlesztők
A fajátékok fejlesztik a gyerek megfigyelő- és rendszerezőkészségét, a szem és kéz koordinációját, a térlátást és a finommotorikát. Az autók, a járgányok mozgathatók, forgathatók. Tudnak emelni, markolni, ráadásul lecserélhetők a különböző alkatrészek. Lehet pörgetni és forgatni őket, van tűzoltóautó, daru, tank, repülő, Forma–1-es autó és egyszerű kisteherautó is. – Vannak olyan játékaim, amelyeket úgy kell összerakni, majd szét is lehet szedni őket. Nincs hozzájuk útmutató mellékelve: a gyerek maga jön rá, hogyan kell összerakni például az autót. Nem ördöngösség, csak türelem kell hozzá. Ám a mai gyerkőcöknek ebből kevés van. Mindig azt javaslom, hogy öntsék ki a darabokat, s egy idő után rájönnek, mit hova kell illeszteni. Ha megunja a gyerek a kirakósdit, akkor csöppenthetünk rá egy kis ragasztót.

Az összerakható darabok között van tank, repülő (hárommotoros, duplaszárnyas), trágyaszóró autó, buldózer, emelős autó, sőt, már vadászbombázó repülő is!

Nyugtató hatású a faragás!
Tizenöt év munkája rengeteg újdonságot hozott magával. Róbert ma is munka mellett, hobbiból készíti a szebbnél szebb játékokat. – Mindig párhuzamosan dolgozom. Ha összegyűlnek az alkatrészek, elkezdem összerakni a modelleket. Hosszadalmas, fáradságos munka ez, ami csak a hozzám hasonló, „pihent agyú” emberkéket szórakoztatja – mondja nevetve.  – Néha Róbert öt órától egészen este kilencig egyhuzamban farag. Gyalugép, csiszológép, esztergagép és apró kéziszerszámok várják műhelyében, hogy megalkossa a meseszép darabokat.

Jelenleg 200 darab fajáték sorakozik a fafaragó műhelyében
Ezeket kézműves fesztiválokon, családi napokon lehet a mesternél megvásárolni. – Babát még nem kerestek nálam... Fából mindenkinek a fegyver és az autó kell. Még a gyönyörű, szőke hajú kislányok is KARDOT akarnak. Nem is ez a fontos, hanem hogy közben a fát érintik. A fának van egyfajta melegsége, az érintése megnyugtat.

A legújabb darab egy buldózer, amelynek oldalán már egy kisebb kerék is fellelhető. Ez egy újítás, Róbert nemrég találta ki. Továbbá van rajta olajpumpa kétoldalt, amire nagyon büszke, hogy sikerült kiviteleznie. S valóban, mozgatható és működőképes! – Van még rakétahordozó autó, ami nagyon mutatós, mert el lehet fordítani, valamint a rakéta levehető, a gyerek zsebre vághatja, futkározhat vele. S amire még nagyon büszke vagyok, egy második világháborús repülő, két motorral.

Finom darabok, Horváth Róbert monogramjával. Bár egy felnőtt számára is igazi kihívást jelenthetnek, ha az összerakható darabot választja.

Derzsi Bernadett Fotó: Dömötör Ede

Csupán fából
Csupán fából
Csupán fából
Csupán fából
Horváth Róbert (52, Alistál) Hobbija a fafaragás, amúgy karbantartóként dolgozik