70 éves volt a Dior-ház. „A Dior“ mindig nőies! Ezért is imádjuk feltétlenül.

Christian Dior 1905-ben egy mosószereket gyártó nagyiparos második gyermekeként látja meg a napvilágot Granville-ben. Négy testvére van, és ötéves, mikor Párizsba költöznek, ám nyaranta visszajárnak Normandiába. Dior a családja kérésének eleget téve diplomáciai pályára készül, de végül 1928-ban galériás lesz. A bohém művészvilág elvonta a figyelmét a tanulásról, minden érdekelte, ami újszerű, avantgárd. (A húszas években még a Szovjetunióba is elment az ifjú „anarchista“, a látottaktól azonban sokkot kapott.)

new-look-01.jpg
Christian Dior 1947-ben mutatta be a New Lookot, s ezzel divatforradalmat indított el. A szoknyákba rengeteg anyagot rakott, hogy a karcsú derekat kiemelje... A képen a híres Bar Jacket
 

Picasso, Matisse és Dalí képeit állítja ki a saját galériájában, a gazdasági válság miatt azonban hamar bezár, szinte földönfutó lesz. A szülei is tönkremennek, a műtrágyagyár bezárja kapuit, párizsi házukat eladják. Dior kénytelen lépni: a művészetekre roppant mód fogékony fiatalember ez idő tájt készíti első skicceit, melyek azonnal a Nina Ricci és a Balenciaga divatházaknál landolnak. A divattól a második világháború sodorja el, ám némi katonai szolgálat után visszaköltözik Párizsba. 

A világháború végével ott folytatja, ahol abbahagyta: 1946-ban megalapítja saját divatcégét. A francia pamutkirálytól, Marcel Boussac-tól kapott hozzá kezdőtőkét. Szinte polgárpukkasztónak számított, ahogy az anyagokkal bánt. Riválisa, Chanel mondta róla: nem öltözteti, hanem kárpitozza a nőket. Már fiatalon is jellemző volt rá, hogy ruháihoz nem sajnálta a drága kelméket. Épp csak elmúlt a háború utáni nyomottság, Párizsban a nők fiús, maszkulin stílusú ruhákat hordtak. (Ezeknek a nagymestere éppen Coco Chanel volt, aki itt-ott kollaborált a németekkel, ezért sem szerették őt már annyira.)

dior-rajz01.jpg

Dior máris a luxust és a csillogást célozta meg. A francia tervező számára a sikert és az áttörést az 1947-es kollekciója hozta meg, amelyik New Look néven vonult be a történelembe (új megjelenésnek fordíthatnánk). A márka egy csapásra a francia nők kedvence lett. Dior nagyon jól tudta, mire vágynak a nők! Ruháit a nőiesség, a derékhangsúlyos szabásvonalak tették ellenállhatatlanná. A tervező ikonikus darabja a Bar Jacket, mely finom válltöméssel, hangsúlyos derékkal és párnázott csípőrésszel varázsolta a nőket sikkes franciákká. A kabátot maga a dizájner nevezte el így, a délutáni szállodai koktélórákra tervezte. A kabát azonnal meghódította Európát és az Egyesült Államokat is! Innét kezdve az egész világ Dior lábai előtt hevert. 

Dior ruhái a nőies vonalakat hangsúlyozták, kiemelt figyelmet kapott a csípő, a derék, a mellek és a kerek vállak.

A ruhák felül szűkek voltak, így érzékien kiemelték a nőies domborulatokat, viszont a derék alatt bőven redőzött, harang alakú szoknyák jellemezték. Ebben az időben a redőzést a Dior-ház mesteri szintre emelte. Állítólag volt olyan redőzött estélyi, amely elkészítéséhez nyolcvan méter anyagot használtak fel. Diort egyik gyermekkori barátja arra sarkallta, hogy első kollekciójával egyidejűleg parfümcéget is alapítson. Így született meg a márka első illata, a Miss Dior – s követte még számos más ikonikus illat. A ház virágából, a gyöngyvirágból talán minden idők legjobb parfümőre, Edmond Roudnitska készített egy zöldes, friss illatot. Ma már, sajnos, az eredeti illatot nem lehet kapni, csak a megreformált változatot. A gázkromatográfia tökélyre fejlesztésével napjainkban már gyerekjáték a gyöngyvirág illatának létrehozása, ám a maiak közel sem olyan könnyedek, mint Roudnitska illata volt 1956-ban. A Dior parfüm azóta is fogalom.

Jelen
Ma Maria Grazia Chiuri a Dior tervezője. Egy nő! Ilyen se volt még a márka történetében. Chiuri nagyszerűen keveri az olasz divatot a Dior hagyományaival. És nem csupán az alapítótól inspirálódik, hanem a zseniként számontartott John Gallianótól is. Így történhet meg, hogy napjaink Diorja egyre jobban hajaz a kilencvenes évek divatjára... 

Kász Attila

web-bannerek-hirlevel-01_3.jpg

Új Nő csapata