Pár év alatt új szokás honosodott meg nálunk: a lánybúcsúk divatja. Mai formájában a lánybúcsú egyáltalán nem volt része esküvői folklórunknak, de mostantól az lesz. A sok amerikai film ugyanis megtette hatását: ma szinte nincsen esküvő lánybúcsú nélkül. HOGYAN BÚCSÚZNAK A LÁNYOK, S KINEK TETSZIK VAGY NEM TETSZIK EZ AZ ÚJ MÓDI?

A filmvászon olyan megtévesztő! A lánybúcsúkon féktelenül dorbézoló, ittas lányok vad táncát láthatjuk, sztripperfiúk társaságában. Hozzá pár obszcén, zavarba ejtő szexuális játék és EGY UTOLSÓ, NAGY kicsapongás társul... Biztosan így kell kinéznie egy lánybúcsúnak? – kérdeztük olvasóinktól.

Kovács Rácz Jutka, Pavlík Orsi, Bodó Bartalos Detti, Drahos Niki, Štefkovič Patasi Ági, Dobre Ani és Kopfmahler Linda – a huszonéveiket taposó hét csallóközi hölgyet a diákévek kovácsolták elválaszthatatlan, erős csapattá. 

– Elsőként Ági ment férjhez közülünk, neki szerveztük az első lánybúcsút. Akkorra datálódik a nagy elhatározás, hogy EGYÜTT ADJUK FÉRJHEZ mindegyikőnket. Ez azt jelenti, hogy mindegyikünk – akár férjezett, akár nem – koszorúslány lesz a másik esküvőjében. Szép sorban haladunk: három esküvőt már abszolváltunk, s a nyáron készülünk a negyedikre. A következők sem váratnak magukra sokat! Alapszabály, hogy a szervezésnél a menyasszony személyiségét vesszük górcső alá. A bulinak a főszereplőről, vagyis a menyasszonyról kell szólnia, nem pedig a résztvevőkről. Mi vagyunk a kemény mag, mi látjuk el a szervezői feladatokat, de más családtagok és ismerősök is jelen vannak a búcsún. Minden előkészület titokban történik: szeretjük a meglepetéseket. Természetesen a vőlegényt is bevonjuk – néha csak pár jópofa kérdés erejéig. Eddig mindhárom lánybúcsú MÁS volt, mégis voltak közös vonások és főleg tanulságok. Ági lánybúcsúja egyfajta főpróba volt, ezért azt volt a legnehezebb összehozni. Most már sokkal könnyebben megy. Az övét Budapesten tartottuk: a kedvéért sushit ettünk, és egy alternatív banda koncertjén is voltunk, majd buliztunk reggelig. Közben különféle feladatokat adtunk a menyasszonynak. Például petrezselymet kellett árulnia. Azonban a petrezselyemre nem nagyon akadtak vevők, így Jutka lánybúcsújára már muffinokkal készültünk. A Balaton partján árulta, s ezek jóval kapósabbnak is bizonyultak. A vízben eltöltött nap után már nem volt kedvünk bulizni, így az este egy csajos, könnyes-beszélgetős összeborulásban ért véget. Valljuk: a közös élmény fontosabb az erőltetett jókedvnél. Detti esetében sem jópofizásra törekedtünk: még messzire sem kellett utaznunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Hetesben ebédeltünk a környéken, majd királylányos jelmezekbe bújva fényképezkedtünk, és egy hastáncostól órát vettünk. A nap meglepetésbulival és a családtagokkal folytatódott.

Csikmák Andrea (21), Csallóközkürt, rendőrnek tanul. 
Andrea – pimaszul alacsony életkora ellenére – tapasztalt résztvevője a lánybúcsúknak: az elmúlt években 5 menyasszonynak segített búcsút venni lányságától.

– Tizenhét évesen voltam az első lánybúcsúmon. Azóta nagyjából minden évre esett egy esküvő a családban. Az utolsó bulin már nemcsak vendég voltam, szervezőként is szerepeltem. Érdekes volt megtapasztalni, hogyan áll össze az este, mi mindenre kell odafigyelni. Először egyeztettük az időpontot, a helyszínt, és mikor a vendéglista is összeállt, mindezt a menyasszonnyal is jóváhagyattam. Mivel jól ismertük egymást, nem volt probléma. Külön csavar volt, hogy szlovák–magyar vegyes társaságról volt szó. Bár nem voltak különleges programok, azért meg kellett tervezni az este menetét, rákészülni a játékokra, megszervezni a kiutazást. Ráhangolódásként az estét a menyasszonynál, egy finom vacsorával kezdtük. A lánybúcsú fontos kellékei az AJÁNDÉKOK: a jól összeválogatott kellékek megalapozzák az est hangulatát. A mi díszdobozunkba például fakanál, terhességi teszt és egy mamabugyi is került – finom utalásként az elkövetkező asszonyi évekre... Aztán kis játék következett: a vőlegényről különféle fogós kérdéseket tettünk fel. A sikeres válaszok után a menyasszony megkapta a jó feleség fogadalmát, majd kezdődött az igazi bulizós rész. Egy pozsonyi klubban mulattunk egészen reggelig. Az eddigi lánybúcsúkon én voltam a legfiatalabb, és úgy gondolom, megbecsültem magamat. Ezeken ugyanis csak a legközelebbi rokonok és barátok vesznek részt. Ők azok, akik nemcsak a buliban, de a későbbi problémás élethelyzetekben is mellettünk vannak. Társak maradnak a bajban is, akikre a menyasszony bizton számíthat. A bizalommal pedig nem szabad visszaélni! Ismerni kell a másikat annyira, hogy tudjuk, minek örülne, és mi az, amivel esetleg túllépnénk a jó ízlés határát. Mert egy rosszul elsült lánybúcsúval a barátságnak is búcsút mondhatunk.

Simon Menyhért Médea (26), Bátka, asszisztens.

Médea és párja, Zoli tíz év után döntöttek úgy, hogy összekötik az életüket. Mielőtt kimondták volna a boldogító IGEN-t, a menyasszonyra várt még egy fergeteges nap és éjszaka. Médi így emlékszik: – Hol is kezdjem? Először is, fogalmam sem volt, hova fogunk menni. Ami a pakolást illeti, ott is jól félrevezettek. Azt mondták, hogy csomagoljak bakancsot, dzsekit, partiruhát, magas sarkút... Majd a házunk elé begördült egy nagy kocsi, benne a csajokkal. Azok a barátnőim is benne ültek, akikre egyáltalán nem számítottam... Könnybe lábadt a szemem. Minden potenciális megálló előtt koccintanunk kell! – adtam ki az ukázt. Így aztán Rimaszombat, Losonc és az országhatár előtt is koccantak a poharak. Budapest szikrázó fényeit látva azonban már tudtam: itt a végállomás! 

Médi megérzése nem csalt. Pesten nyolc legjobb barátnő és egy talpig ,,harci“ díszbe öltöztetett lakás várta, s kezdődhetett a nagybetűs BULI. – Ki kellett töltenem egy 70 kérdésből álló tesztet, amit már Zoli is abszolvált. Egy „mennyire ismered a párod?“-féle próbateszt volt. Rá kellett jönnöm, hogy tíz év után sem tudom, hogy melyik állattól fél a párom. És így tovább. Bekötötték a szememet, tárgyakat raktak elém. A tányér például azt szimbolizálta, hogy „Veszekedés esetén eldobandó“, az üres boríték pedig, hogy „Nem a pénz számít”. Majd meg kellett innom egy üvegnyi boroskólából annyit, amennyit csak bírok, hogy a végén kikottyantsam, miért is Zolit választottam. Majdnem megálltam a „Mert anyám azt mondta“ válasznál... Aztán elérkezett az est fénypontja: ha a mesében a hercegek fehér lovon érkeznek, akkor a leendő ara bizony fehér limuzint érdemel. És begördült az utcába a fehér limuzin. A lélegzetem is elállt. Egy órán keresztül csak kocsikáztunk, fotózkodtunk, élveztük a budapesti éjszakát. Majd elkezdődött a hajnalig tartó mulatás. A diszkóban cukorkákat árultam, azzal, hogy elfogyott a pénzünk, és nincs miből bulizni. A pasik nagyon szívélyesek voltak. Volt olyan, aki 3000 forintot is adott az egy szem cukorkáért. Nem volt nagy kihívás, mert ők is hasonló cipőben jártak: külföldi legénybúcsúsok tömege rázta magát körülöttünk. Másnap, úton hazafelé is folytattuk a bulit, mert a jóból 24 óra nem elég... 

A vőfély feladata, hogy a megfelelő versekkel és játékokkal vigye előre a lagzi menetét. De mi van akkor, ha a ceremóniamester szerepét egy hölgy vállalja magára? – kérdeztük Igari Annamária (Felbár) nőfélyt. 

– A vőfély szó jelentésével errefelé mindenki tisztában van, de a nőfély sokaknak ismeretlen fogalom. 

– A nőfély röviden női vőfélyt jelent. Az elnevezés egy magyarországi kolléganőtől származik, ott ugyanis több hölgy tevékenykedik nőfélyként. Jómagam kilenc évvel ezelőtt, a saját esküvőmön kaptam kedvet hozzá. Sokáig kacérkodtam a gondolattal, aztán két évvel ezelőtt a tettek mezejére léptem.

– Nem volt nehéz nőként elindulni?

– Sok segítséget kaptam kedves ismerősöktől, akik régóta vőfélyként tevékenykednek. Ők irányítottak, milyen szakirodalmat érdemes átnézni. Többféle vőfélykönyv létezik, melyekben megtalálhatóak a hagyományos lakodalmi versek. Én több szöveget modernizáltam, de írtam saját szöveget is. Lassan rátaláltam a saját stílusomra. Az első akadályba otthon ütköztem: a férjem aggódott! Féltett az esetleges csalódástól. De mikor látta, hogy elszánt vagyok, s még beszédtechnikára is beiratkoztam, akkor szabad utat engedett. Most pedig büszke rám! Az esküvőkön a vendégek mindig meglepődnek: nem NŐRE számítottak. Kialakul, persze, felém egy túlzott elvárás. Érzem, hogy nőként többet kell teljesítenem – de a végére elfogadnak. Eddig csupa jó visszajelzést kaptam.

– A vőfély az esküvő egyik kulcsfigurája: irányít, összehangolja az eseményeket, és szórakoztat. Miben más egy általad vezetett lakodalom?

– Elsősorban is: élvezem azt, amit csinálok. Szerintem látszik rajtam, hogy imádom. Szeretem a finomhangolásokat, hogy összekötő vagyok a konyha, a zenekar és a násznép között. Úgy tartom, mindent meg lehet oldani, csak IDŐBEN KELL szólni. Visszafogottabb vagyok, mint a férfi kollégáim. Egy nő szájából nem hangzanak jól a szexuálisan túltöltött utalások. Fontos, hogy minden úgy legyen, ahogy az ifjú pár szeretné. Bőven elég, ha a vendégek lepődnek meg! 

– Gyakran vetik a nők szemére, hogy könnyen elsírják magukat. Te is el szoktál érzékenyülni?

– A búcsúztatás az egyik kedvencem. Ha a vendégek sorát gyarapítom, bizony én is a zsebkendőm után matatok. Az ifjú pár mellett állva viszont a munkára koncentrálok. Ez csak akkor nehéz, ha baráti párról van szó. Így nemrégiben, a meglepetéstánckor én is elérzékenyültem.

Milyen a hagyományos lánybúcsú tájainkon? – tettük föl a kérdést Dobsa Tamás (Ekecs) vőfélynek, aki szavai szerint nem pártfogolja az amerikai típusú lánybúcsúkat. 

– A Kárpát-medencében a lánykortól való búcsúzás a lakodalomhoz kötődik. A hagyományos lakodalom egyik kezdő mozzanata a búcsúztatás, mikor az ifjú pár mindkét tagja külön-külön búcsúzik a szüleitől, testvéreitől és leány-, illetve legénypajtásaitól. Ez régen 2-3, de akár tíz perces verssel történt, melyet ÉNEKELVE adtak elő. A búcsúztatást manapság szeretik lerövidíteni. A fiatalok kérése szinte mindig ugyanaz: ez a rész, ha egyáltalán bekerül a FORGATÓKÖNYVBE, ne legyen sírós. Épp ezért én ilyenkor egy ipolyszakállasi gyűjtésből származó verset mondok, mely a pár tagjait együtt búcsúztatja. A régi világban megvolt mindennek a ritmusa, az ideje: a leányéletnek és a menyecskeéletnek is megvoltak a rítusai. RÉGEN A FIÚKAT például legénnyé avatták. A hagyományos lakodalomban az igazi búcsúztatás időpontja éjfélkor jön el, mikor az asszonynak bekötik a fejét. A násznép a lányt a menyasszonytánccal búcsúztatja el. Régen az ifjú feleséget ilyenkor az asszonyok vitték magukkal, menyecskeruhába öltöztették, és felkontyolták, azaz kontykötőt tettek a hajába. Közben a vőlegénnyel maradt násznép énekelt, mulatott, és bölcs tanácsokkal látta el az ifjú férjet. A mi kultúrkörünkben a mostani stílusú lánybúcsúknak SEMMILYEN hagyománya nincs. Ugyanúgy, ahogy a Valentin-napot, ezt is az amerikai filmekből tanultuk el! Abból eredeztethető, hogy ekkor lehet az utolsó, ereszd el a hajam típusú buliban részt venni. Sajnos, sokan túlzásokba esnek. Voltak esetek, mikor a pár épp a lány- vagy a legénybúcsún történtek miatt veszett össze. Sőt, olyan is volt, hogy az esküvő elmaradt!

LÁNYBÚCSÚS FELADATOK ♣ A jó feleség tökéletesen tisztára mossa férje ruháit! Ahhoz, hogy véletlenül se történjen galiba, gyűjts mosási útmutatókat (márkajelzéseket, címkéket) férfiak alsónadrágjából! Mindet saját kezűleg vágd ki! ♣ Hogy bebizonyítsd, nemcsak háziasszonyként, hanem üzletasszonyként is remekelsz, add el a következő árucikkeket a járókelőknek! ♣ Magától semmi nem oldódik meg. Többet ér, ha az ember beszélget. Hívasd meg magad 3 alkoholtartalmú italra, 3 különböző férfival! ♣ Ha hazaérünk a lánybúcsúról, biztos számonkérést kapsz leendőbelidtől! Hogy bebizonyítsd, nem voltál becsípve, mondd el neki a következő nyelvtörőt: cirkuszi csibecombcsont. Gyakorlásképp, ahányszor meghallod vőlegényed nevét, ismételd ezt hangosan!

L. Horváth Katalin, Végh Barbara
Fotó: Dömötör Ede, Schnelczer Zoltán

web-bannerek-hirlevel-01.jpg

Új Nő csapata
DIVATBA JÖTT a lánybúcsú
Kovács Rácz Jutka, Pavlík Orsi, Bodó Bartalos Detti, Drahos Niki, Štefkovič Patasi Ági, Dobre Ani és Kopfmahler Linda
DIVATBA JÖTT a lánybúcsú
Csikmák Andrea
DIVATBA JÖTT a lánybúcsú
Simon Menyhért Médea
DIVATBA JÖTT a lánybúcsú
Igari Annamáia