Tudni illik, hogy mi illik – nemcsak a viselkedés, hanem az öltözködés terén is. Ennek ellenére bőven akadnak olyanok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy hol mit illik viselni. Ezért is indítottuk rovatunkat.

Sajnos, mainapság a kalapoknak nincs nagy keletjük – és divatjuk. Ezért kevesen tudják, hogy a fejfedők nemcsak melegítenek, öltöztetnek is. Ha jól választunk, hozzáadnak egy pluszt a megjelenésünkhöz, kiemelik előnyös vonásainkat, kihangsúlyozzák stílusunkat (vagy épp megtörik – de tudatosan).

divatetikett-kalap-kezdo.jpg
(© Stacie Yue)

Inkább a fiatalabb korosztály mindennapi viselete a vastag fonalból kötött, homlokra és fülre húzható sapka, egyszerű mintától a bonyolultig, gombóccal vagy a nélkül. Elegáns megjelenést, franciás bájt kölcsönöz a barett vagy tányérsapka (svájcisapkának is nevezik, ki tudja, miért, hisz eredetileg a baszkok, majd a franciák viselték). Nőies és örök divat. A hagyományos svájcisapka gyapjúból készült, kis „farkincával” a tetején. Ezenkívül még sok más változatban is kapható: vékonyabb és vastagabb fonalból, simán vagy mintásan kötve, műszálból, pamutból, ezek keverékéből – vagy akár pihepuha kasmírból, kis „farkinca” nélkül...

A múlt század elejéig-közepéig a kalap még kötelező tartozéka volt a ruhatárnak. Aztán eljött az az idő is, amikor a nők nem nagyon merték a fejükre tenni... Pedig a hozzáértők azt tartják, a kalap az öltözék koronája. Persze, csak akkor, ha illik a stílusunkhoz és személyiségünkhöz. Egy nő átlagban 2-3 kalapot vesz életében. Ezért is érdemes nagyobb összeget áldozni, ha olyat találunk, ami jó minőségű, és kitűnően illik az arcunkhoz, stílusunkhoz. (Egy jó minőségű kalap évtizedekig hordható!)

A kalap formájának illenie kell az arc formájához. A kerek arcúak számára a lekerekített koronájú és puha anyagú kalapok állnak jól, valamint a magas kalapok.

A szögletes archoz lapos tetejű, egyenes karimájú kalap passzol, könnyű filcből. A lefelé álló karima kedvezőtlen a rövid nyakúaknak, ők inkább felfelé kanyarodó karimájút válasszanak. Alacsony homlok – magas koronájú kalap. Keskeny arc – kerek tetejű, kerek karimájú kalap. (A keskeny karima még hosszabbnak mutatja az arcot.)

Egy kalap a fejünket a testünkhöz viszonyítva kisebbnek vagy nagyobbnak is mutathatja. Ezért mindig meg kell nézni magunkat egy egész alakos tükörben is, minden oldalról. Stimmelnek az arányok? Ha igen, előnyös a kalap. A magas nők kerüljék a kisméretű kalapokat, mint például a ’40-es éveket idéző, féloldalt viselt, úgynevezett pogácsakalapokat, mert egy aprócska kalap aránytalanul nagynak mutatja őket. Az alacsony nők pedig ne csábuljanak el egy hatalmas, dívás kalap láttán. Még apróbbnak fognak tűnni, ha malomkeréknyi kalapot tesznek a fejükre...

hirlevel_web_banner_2.jpg

A széles karima ellensúlyozza a testméreteket, inkább erősebb nőknek előnyös.Ha bizonytalanok vagyunk, vigyünk magunkkal egy barátnőt, aki őszintén megmondja a véleményét. Ha még így is kételkedik, fényképeztesse le magát a különböző modellekben, majd nézze meg a fotókat. A fénykép alapján jobban meg tudjuk ítélni, tényleg illik-e, mint a tükör előtt.

Ünnepi alkalmakra klasszikusan elegáns modellek valók, hétköznapra pedig a puhább anyagokból készült kalapok, amelyek nem ütnek el a mindennapokra hordott ruházatunktól. Ha egyszerű a ruha, a kalap lehet feltűnő, pl. fátyollal díszített. Elegáns bundához egyszerű kalap dukál. Szőrmekucsmát csak télen viseljünk. Vádli hosszúságú szoknyához, ruhához, kabáthoz jól passzol a puha anyagból készült, apró karimájú kalap. Svájcisapka – szűk nadrágokhoz és tubusruhához. Nadrághoz illik a férfias Trilby és a Fedora.

Jády Mónika
Cookies