A zöldségek és gyümölcsök azon részei, amelyeket nem használunk fel a főzés során, nemcsak a komposztálónkat gazdagíthatják, hanem közvetlen hasznukat is élvezhetjük! Mind háztartási tisztítószerként, mind egészségjavító hatásaik miatt érdemes ecetet készíteni belőlük!

Minden olyan szerves hulladékról, amely gyümölcseinkből, zöldségeinkből származik, ,,le lehet húzni” még egy bőrt – így hódolva a környezettudatosságnak!

almaecet-kezdo.jpg

Alma- és szőlőecet

Miután nyakig ettük magunkat almás és szőlős pitével, nem maradt más hátra, mint eltenni a halmokban álló almahéjat, csutkát, megmaradt fürtöket, de még a rothadt (nem penészes!) részeket is. A következő receptet elkészíthetjük almából vagy szőlőből is. Az eljárás és a többi hozzávaló változatlan!

Hozzávalók:

alma (vagy szőlő)
víz
pár szem natúr datolya (ízlés szerint)

Elkészítés:

A gyümölcsök megmaradt részeit és a datolyát tegyük egy nagy, lehetőleg 5 literes befőttesüvegbe. Forraljuk fel a vizet, hogy a lehető legtisztább legyen, majd ha langyosra hűlt, öntsünk annyit a gyümölcsre, hogy elfedje. Ha van megfelelően záródó kupak, akkor csavarjuk rá az üveg szájára, de akár vászonanyaggal is lefedhetjük, majd 2 hétig erjedni hagyjuk. Naponta egyszer érdemes megkeverni, hogy a víz tetején lebegő darabok is belekerüljenek a vízbe. Két hét után a levet vékony csövön keresztül lefejtjük egy másik edénybe, majd alaposan kimossuk az eredetileg használt befőttesüveget, és visszatöltjük a tiszta levet. Ismét lefedjük, és pár napig dolgozni hagyjuk. Hamarosan látható lesz rajta egy kocsonyás, fehér réteg, amit ecetágynak nevezünk. Ezután már minél tovább hagyjuk erjedni, annál erősebb ecetet kapunk. A folyamat végén az ecetágyat félretolva tiszta üvegekbe töltjük a folyadékot.

Az ecetágyat érdemes egy kis ecetben eltenni a következő adag készítéséig, mert segítségével gyorsabban beindíthatjuk az erjedési folyamatokat!

Cékla- és répaecet

Bár ez nem az a kombináció, aminek hallatán egyből rohannánk a konyha felé, hogy elkészíthessük, azonban mind a céklának azon részei, amelyeket nem használunk fel, mind a répa héja és vége tökéletes alap lehet egy házi ecet elkészítéséhez. A folyamat ebben az esetben is azonos az előző receptben leírtakkal, de a hozzávalók kicsit mások a két zöldség esetében.

Hozzávalók a céklaecethez:

víz
a cékla fel nem használt részei (illetve egy egész cékla)
1 ek. szemes kömény
1 ek. őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb babérlevél

Hozzávalók a répaecethez:

répa, illetve annak fel nem használt részei (héj, végek)
kapor
víz
1 tk. mustármag

Elkészítés:

A zöldségeket tiszta 5 literes befőttesüvegekbe töltjük, majd felforralunk annyi vizet, hogy ha ráöntjük a zöldségekre, éppen ellepje őket. Ha már készítettünk ecetet korábban, akkor az onnan félretett ecetágyat hozzáadjuk, hogy gyorsabban elinduljon a folyamat. Lefedjük, majd egészen addig erjedni hagyjuk, míg le nem csendesül. Ezután leszűrjük, majd a kimosott üvegbe visszatöltjük, és addig hagyjuk erősödni, amíg szeretnénk. Tiszta befőttesüvegekbe töltve tároljuk a kész ecetet.

uborka.jpg

Kovászosuborka-lé

Bár elsőre ez sem hangzik valami bizalomgerjesztően, a végeredmény sok-sok üveg kovászos uborka, valamint akár finom ivólé is lehet!

Hozzávalók:

uborka (tetszés szerinti mennyiségben)
pár darab szőlőlevél
1-2 fej fokhagyma
mustármag
víz

Elkészítés:

Az ivóléhez, illetve a kicsit ecetesebb, kiforrottabb felöntőléhez először egy üveg kovászos uborkát készítünk. Ennek a levét használjuk fel a további erjesztéshez. A levet – amiből kiszedtük az uborkákat – a szőlőlevéllel, fokhagymával és mustármaggal ízesítjük, majd akár négy hétig is állni hagyjuk. Amikor már nem forr, leszűrjük. Bátran használhatjuk az újabb és újabb kovászos uborkák erjedésének gyorsítására, illetve ivóléként is érdemes iszogatni!

web-bannerek-instagram.jpg

Varga Virág
Kapcsolódó írásunk