Éveink múlását elsősorban testünk látható részei, a bőr, a haj, az arc stb. árulják el. Ritkán gondolunk arra, hogy belső szerveink is öregszenek. Nem gondolunk rá, mert ez az öregedési folyamat – ideális esetben – nem okoz semmilyen panaszt, tünetet. Ám okozhat!

Emésztőrendszerünk fontos része a vastagbél, amely a vékonybélben megtörtént tápanyag-felszívódás után az ún. salakanyagot szállítja a végbél felé. Az üregében felhalmozódó salakanyag nyomást fejt ki a bélfalra. Fiatalkorban az izmos bélfal ellennyomása megfelelő, ám az évek múlásával a bélfal izomzata is kifárad, és kevésbé tud ellenállni a bélüregben uralkodó nyomásnak. Ha e belső nyomás kerül túlsúlyba, a bélfalban apró kis tasakok, zacskószerű kitüremkedések keletkeznek. Ezek orvosi neve a gurdély (divertikulum).

divertikulozis-kezdo.jpg
(© Gracia Lam / The New York Times)

Ezen kis kitüremkedések átmérője 3 mm és 3 cm között változik. Negyvenéves kor alatt alig találhatók, később alaposan elszaporodnak: kilencvenéves korban már minden­kinél kimutathatók. Szerencsére az esetek nagy százalékában nem okoznak semmilyen panaszt – a kevésbé szerencséseknél időről időre tompa alhasi fájdalom jelentkezhet.

Gondot leginkább a szövődmények okozhatnak. Mivel a tasakok – a bélhez hasonlóan – nyálkahártyával béleltek, a gurdély nyálkahártyája begyulladhat – ez az ún. divertikulitisz.

A gyulladás, hasonlóan a bélgyulladáshoz, lázzal és erős hasi fájdalommal jár. A hasfal nyomásra nagyon érzékeny.

Mivel a gurdélyok legnagyobb részt az ún. szigmabélben – tehát az alhas bal oldalán, a végbelet és a leszálló vastagbelet összekötő bélszakaszban – alakulnak ki, a fájdalom és nyomásérzékenység is a bal oldalon a legerősebb. Hasonló tüneteket jobb oldalon az appendicitisz, azaz a vakbélgyulladás okoz. Hasonlóan a vakbélgyulladáshoz, a divertikulitisz is „kilyukadhat” (orvosi nyelven: perforálódhat), és így tartalma szétárad a hasüregben, életveszélyes hashártyagyulladást okozva.

Nem kevésbé veszélyes a másik szövődmény: a gurdély falában található erek sérüléséből származó bélvérzés. Ennek egyik tünete az ún. szurokszéklet, ill. a folytatódó vérzésből kialakuló vérszegénység. Mindkét szövődmény azonnal sebészi vizsgálatot, kórházi ellátást igényel.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Mint jeleztük, a divertikulózis korral járó betegség, így e kórokozó tényezőt nem tudjuk befolyásolni. Mivel azonban kialakulását sietteti a rostszegény táplálkozás, ennek ellenkezője, tehát a rostdús étrend, a fokozott folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás nemcsak a székletürítést könnyíti meg, de lassíthatja a gurdélyok kialakulásának folyamatát is.

Legkedvezőbb eredmények a gyümölcs-, ill. zöldségeredetű rostoktól várható: ezek egyrészt növelik a széklet tömegét, és ezáltal a bélmozgást is serkentik. Másrészt a növényi rostok elősegítik a „normális” (élettani) bélbaktériumok elszaporodását. Ez utóbbi viszont kedvezően hat a már meglevő apró tasakok gyulladásának megelőzésére. Hasonló jó hatás várható a ma divatos probiotikumoktól is.

Dr. Kiss László
Cookies