Házasság nem létezik válság nélkül. A válság elkerülhetetlen.

ELSŐ SZKASZ: AZ OLTÁRTÓL A 2. HÁZASSÁGI ÉVFORDULÓIG
A cél: összehangolni a tempót
A házasság olyan, mint a házépítés. Minden az alapoktól függ. A házasság alapja a közös érdek(lődés).

1. Tanuljatok meg vásárolni
Nem külön-külön, hanem együtt! A krumplitól az alsónadrágon keresztül a kézifúróig. A férj így megtanulja, hogy kedvese hányas melltartót hord, a feleség pedig kiismeri magát a szögek, csavarok és kéziszerszámok között. Ez a tudás mindig jól jön. A közös vásárlás előnye, hogy  jobban megismerjük a másikat, és megtanulunk érdeklődni a másik (szükségletei) iránt. 

2. Állapodjatok meg a zsebpénzben
Mindjárt a házasság elején állapodjatok meg a pénzügyeket illetően. A férjnek, feleségnek is legyen külön bankkártyája, amellyel csakis ő rendelkezik. Lesz közös kassza, és tisztázzátok, ki mennyit ad bele. A közös utakra mind a ketten vigyétek magatokkal a bankkártyátokat. Zsebpénzre már a kisgyereknek is szüksége van – napközben mindenkinél legyen annyi pénz, hogy megvehessen egy-két apróságot, beülhessen egy sütire, vagy megihasson egy pohár sört. A közös kasszából a kosztot, a lakbért, a hiteleket fizetitek, és ebből tegyétek félre a szabadságolásra szánt pénzt is.

3. Iratkozzatok be fitneszbe
Ismét legjobb, ha közösen! Járhatunk közösen búvártanfolyamra, nyelvtanfolyamra vagy egyszerűen csak fitneszbe. Aztán már lehet tervezgetni a nyári szabadságot a tengernél vagy a hegymászást. Ha szerencsétek van, közös szenvedéllyé válhat ez vagy az a sportág (vagy más). A közös hobbi összekapcsolja a párokat.

4. Ültessetek fát
Ostobán hangzik, de a cél szentesíti az eszközt. A fa ugyanis mindig emlékeztet rá, hogy kapcsolatotok egy életre szól, s ha gondozzátok, csak növekedni és erősödni fog. Ha nincs hová elültetni a közös fácskát, válasszatok ki az utcában vagy a közeli erdőben egy fát, és a házassági évfordulókon fényképezkedjetek le előtte. 

5. Ne az időjárásról beszélgessetek, hanem a szexről
Tanuljátok meg szóban is megfogalmazni erotikus vágyaitokat. Ha valami az eszetekbe jut, közöljétek a másikkal. Ha izgatónak találod, ahogy férjed a zöldséget szeleteli, mondjad meg neki. Megtanuljátok mind a ketten, hogy nyíltan tudjatok beszélni kényes kérdésekről is. Ez a legerősebb afrodiziákum.

6. Vasárnap reggelizzetek vendéglőben vagy az ágyban
Vasárnap reggel öltözzetek fel, és menjetek el egy kellemes vendéglőbe reggelizni. Jókedvűen és kipihenten beszélgetni is könnyebb. A következő vasárnap vigyétek ágyba a reggelit. 

7. Készítsetek közös programokat
Van már gyereketek? Gratulálunk! Akkor most duplán foglalkoznotok kell egymással. A következő hétvégén rendeljetek a gyerek mellé bébiszittert (vagy kérjétek meg a nagyit), és menjetek el kettesben víkendezni. Jó ötlet a wellnesshotel, ahol fedett uszoda és szauna is van. Ha ilyen nincs a közelben, megteszi egy faházacska a természetben.

8. Tánciskola
Iratkozzatok be felnőttek részére rendezett tánciskolába, vagy szombatonként járjatok el táncolni. (Ennyi szabadság minden kismamának kijár.) A tánc gyorsan és fájdalommentesen megszabadítja a párt a szülés utáni traumáktól – ráadásul egy egész estét együtt tölthettek új, más környezetben. A tánc szerelmi előjátéknak is kitűnő.

9. Szeresd továbbra is a szokásaidat
A házasság első évében az ember hajlamos rá, hogy minden régi szokását elhagyja. A nők szakítanak a barátnőikkel, már nem szerveznek közös dumcsidélutánokat – csak és kizárólag a párjukat szolgálják, az ő kívánságait lesik. Mindez megterheli a kapcsolatot, és elsősorban a férjet, akit fojtogat a nagy szeretet. Veszélyes dolog elvágni a gyökereket! Az esküvő után ne akarjunk megszabadulni a múltunktól, ne adjuk fel önállóságunkat. Hiszen kedvesünk a régi énünkbe szeretett bele, s menten másfelé indul vadászni, ha otthon vadmacska helyett már csak egy házimacska várja. Minő unalom, brrr! 

kezes.jpg

MÁSODIK SZAKASZ: A 2. ÉVTŐL A 7. ÉVIG
A cél: a szórakozás
Egész kellemesen megvagytok: összeszoktatok, összecsiszolódtatok. Az első két évben megtanultátok, hogyan hangoljátok össze az életeteket. A következő öt év arról szól, hogyan kerülhetitek el az unalmat.

1. Tegyétek félre a terveket
Ezekből már csakugyan volt elég. Most csomagoljatok össze néhány holmit, és utazzatok el valahová. Bárhová. Gyönyörködjetek a tájban, este egyetek sült kolbászt a városka főterén, aztán, ha nem találtok szállodát, menjetek egy házzal tovább. 

2. Rendezzétek át a bútorokat
Legkésőbb öt évvel az esküvő után vizsgáljátok át a szekrények tartalmát. Még ennél is jobb, ha átrendezitek az egész lakást. Nem kell új bútort venni, csak a régit máshogyan elrendezni. Úgy fogjátok érezni, hogy az új lakásban újra kezditek az életet.

3. Vegyetek sorsjátékot
Nagyon valószínű, hogy nem fogtok nyerni – de nem baj. Elérkezett az ötödik házassági évforduló, életetek megállapodott, és fennáll a veszély, hogy közben elfelejtetek álmodozni. Erre pedig szükség van! Vegyetek egy-két sorsjegyet, és tervezgessetek, mit vesztek a pénzből, ha nyertek. Lehet, hogy kiderül: mind a ketten Mexikóba szeretnétek elmenni. Ehhez nem kellenek milliók!

4. Tanuljatok
Emlékezzetek vissza az első randikra, amikor a nagy Ő felajánlotta, hogy megtanít gitározni meg halat fogni. Akkor ez annyira romantikusnak tűnt! Higgyük el, hogy kedvesünk ma is ugyanaz a férfi – csak a mi érdeklődésünk kopott meg. Azért is fontos, hogy kimozduljunk otthonról, mert más, idegen környezetben a másik új meg új tulajdonságait ismerhetjük meg (amelyek csodálatra érdemesek, és bizony más nők csodálják is érte kedvesünket). Azok a legjobb házasságok, amelyben a házastársak drukkolnak egymásnak, és biztatják egymást. 

5. Hét nap magamnak
A házasság ötödik évétől kezdve váljon szabállyá, hogy minden évben hét egymást követő napon keresztül mindenki azt csinál, amit akar: egyedül lesz, kirándul a barátnőjével/barátjával, mindennap tornázik, vagy elküldi a családot, és tetszése szerint átrendezi a lakást.

6. Vegyetek hétvégi házat vagy egy kis telket
A legjobb befektetés a jövőre nézve. „Kempingezés” közben a gyerekek megtanulnak tollaslabdázni, megtanulják, melyik gomba ehető, és melyik mérges, a szülők pedig pihenhetnek vagy szórakozhatnak a barátaikkal. Barátokat feltétlenül vigyetek magatokkal. Aranyszabály, hogy minél hosszabb ideje van együtt egy pár, annál több baráttal vegye körül magát. 

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

HARMADIK SZAKASZ: A 7. ÉVTŐL FELFELÉ
A cél: Fiatalodni
Negyvenévesek lettetek. Most mi legyen? Vigyetek új elemeket a kapcsolatba. Vagy vágjatok bele valami másba – akár egyedül. Mind a kettőtöknek jót fog tenni.

1. Járjatok könyvtárba
Vagy főzőtanfolyamra, esetleg más elfoglaltság után nézzetek – de rendszeresen és egymagatokban. Egyrészt azért, mert tanulni negyven felett is kell, valamint azért, mert otthon már mindent tudtok. És egymásról is tudtok mindent. Új vonásokat, új tulajdonságokat kell kiművelnünk magunkban, hogy ismét érdekessé váljunk egymás számára. 

2. Adjatok le pár kilót
Teljesen természetes, hogy harminc felett tíz-tizenkét kilóval több a súlyunk, mint tizennyolc éves korunkban. Negyvenévesen ehhez a súlyhoz kellene tartanotok magatokat, és főleg arra kell vigyázni, hogy a deréktáj ne vastagodjon. Szerezzetek be görkorcsolyát, és tévét nézve ne nassoljatok. Bizonyított dolog, hogy filmet nézve kétszer annyit eszik az ember, mint szeretne.

3. Írjad meg az életrajzodat
És büszke leszel arra, amit a magánéletedben és a munkahelyeden elértél. Ha nem tudod biztosan, mire kellene büszkének lenned, kérdezzed meg a férjedet és a gyerekeidet: „Mit tudok én legjobban?”

4. Vegyetek kiskertet
Vegyetek kis kerti házat és kertet. Munka van ott elég, de együtt végzitek. Nagy öröm mindkettőtöknek, amikor megnő az első fej saláta. És örömből sosincs elég!

utolso_1.jpg

NEGYEDIK SZAKASZ: A 10. ÉV ELŐTT
A cél: A meglepetések művészete
Ilyen sok év után úgy érzitek, már mindent tudtok a másikról. Pedig ez nem igaz! Itt az ideje, hogy ezt megtapasztaljátok.

1. Vágjatok bele valami szokatlanba
Például autózzatok el Firenzébe, vagy töltsétek a hétvégét Pesten, fürödjetek meztelenül a tengerben, rendezzetek pizsamapartit a szállodában, vagy aludjatok a szabad ég alatt a folyóparton. És mindent dokumentáljatok fényképekkel!

2. Gondolkodjatok
Nagyon korán kel a férjed, és csak egy feketét reggelizik? Holnap gyengéden ébresszed, és vigyed ágyba a reggelijét a megszokott kávéjával. Ezer aprósággal lepheted meg életed párját, amire nem számít. Viszonzást ne várjál azonnal, a férfiak ebben egy kicsit lassabbak. De ez nem baj: a jótett elnyeri jutalmát, és előbb-utóbb busásan megtérül. 

3. Vegyél új szakácskönyvet
Mit csinál mindennap a feleség? Főz. Tíz éve ugyanazt a grillcsirkét, fasírozottat, spanyolmadarat és rakott krumplit. Egy új szakácskönyvvel új asszony jön a házba. És hatalmas sikert arat. Az okos feleség ösztönzi a férjét, hogy vegye ő is kezébe a főzőkanalat. Sok férfi szívesen főzne, csak az asszony nem engedi a konyhapulthoz. Először nagy lesz a ramazuri, de később a férj is beletanul – a fifikus nő pedig dicsér, dicsér szakadatlan.

4. Mellőzzétek a szexet
Nem kötelező hetente egyszer együtt lenni, mint az európai átlag. Az erotika és a szex nem szorítható be statisztikákba. Mindenki másképp csinálja. Az ember másképpen is jelét adhatja a lángolásának, mint napi lepedőakrobatikával. Például édes meglepetést szerez kedvesének, barátjának nevezi, puszit ad az arcára, megsimogatja a kezét, átöleli az utcán. Ha szeretitek egymást, teljesen mindegy, hogy hetente kétszer vagy háromszor szeretkeztek. (Viszont: szex nélkül nincs házasság!!!)

konyv_0.jpg

ÖTÖDIK SZAKASZ: 10 VAGY ENNÉL IS TÖBB ÉV UTÁN
A cél: Kitartani
Már nem kell megnevelni a másikat, nem kell tervezi, szervezni és vállalkozni, már újra van idő arra, hogy beszélgessetek egymással. Tegyetek meg mindent, hogy ezek a beszélgetések tartalmasak legyenek. Közeledik az idő, amikor learathatod évtizedes igyekvéseid gyümölcseit.

1. Utazzatok
Az ismeretterjesztő körutazások a legmegfelelőbbek. (Ilyeneket szervez az Új Nő is!) Nem fogtok unatkozni, sok új dolgot megtanultok. És ha már egymás idegeire mentek, baráti házaspárral is utazhattok, majd külön is bolyonghattok, férfi a férfival, nő a barátnővel az idegen országban – és este újra találkozhattok, és élménybeszámolót tarthattok arról, mi újat fedeztetek fel. A másik öröme bennünket is új energiákkal tölt fel.

2. Vásároljatok bérletet
Színház- vagy hangversenybérletet, és évente legalább egyszer bálba is menjetek el. Nem kell sokat beszélni róla, csak éljetek át együtt valami kellemeset.

3. Engedjétek el a gyerekeket
A legtöbb férfinak rémálom, ha a felesége minden este másról se beszél, mint arról, vajon mit csinál most a lányunk, merre járhat a fiunk... Vagy hogy mikor jönnek már haza, hiszen elmúlt kilenc. Néha a férj is ilyen aggályoskodó. Meg kellene szoknotok végre, hogy a gyerekek felnőttek, és megvan a saját életük. Ahogy a szülőknek is!

4. Vegyetek kiskutyust
Legfőbb ideje! A kutya és a macska családtaggá válik, és közösen lehet gondoskodni róla. Egy újabb közös foglalatosság, közös gond – még ha csak a kutyatáp beszerzéséről van is szó. Az is nagyon jó.

5. Legyetek hálásak a sorsnak...
... egymásnak és saját magatoknak. Azért, hogy reggel együtt kelhettek fel, és este együtt fekhettek le. Hogy ketten vagytok, és nem egyedül, hogy segítetek egymásnak és egymáson, hogy van kivel beszélgetni, van kivel hallgatni, van kivel megtárgyalni a problémákat. Van kitől elmenni, és van kihez visszajönni.

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_1.jpg