A következő hónapokban komoly döntés előtt áll minden középiskolás. Milyen iskolát válasszak? Mára megjelentek a felesleges diplomák, és vannak szakok, amelyek munkanélkülieket és pályaelhagyókat „termelnek”.

Vajon melyik az a szak, ahol a kemény munka és tanulás igenis megtérül, mégpedig jól fizető állásajánlatok formájában? – kérdezik ma a diákok.

egyetemet-valasztunk-kezdo_0.jpg
(© teenvogue.com)

Szlovákiában számos egyetem közül válogathatunk, az egyes karok hangzatos tanulmányi programokkal igyekeznek magukhoz csábítani a hallgatókat. Ám jelenünk egyik legkomolyabb problémája a diplomás munkanélküliek számának növekedése. A szlovákiai felsőoktatásra a tömegesedés jellemző. És a mennyiség a minőség rovására megy. Mindez persze összefügg a teljes felsőoktatási rendszer alulfinanszírozottságával is. Emellett egyre nagyobb a szakadék a kínálat és a kereslet között, vagyis a tantervek nem igazodnak a munkaerőpiac igényeihez. Sok friss diplomásnak így romlanak az esélyei a munkahelykeresésnél.

A humán diplomák értéke drámai mértékkel csökkent

Egy elemzés kimutatta, hogy a szlovákiai munkaerőpiacon 65 ezerrel több a diplomás munkakereső, mint az álláshirdető. Ők 65 ezren tehát nem fognak tudni itthon elhelyezkedni. Pedig az előrejelzések szerint a humán felsőoktatásban tanulók száma az elkövetkezendő tíz évben továbbra is növekedni fog. Nagy részük azonban nem fog tudni elhelyezkedni a szakmájában. Kicsit más a helyzet a természettudományi és a műszaki képzésben résztvevőknél. A reál diplomával rendelkezők száma jóval alacsonyabb, mint a reál képesítést igénylő munkahelyek száma. Itt tehát már jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Továbbá az elkövetkezendő tíz évben a reál végzettséggel rendelkezőknél mindössze 7 százalékos növekedés várható – ami a humán diplomával rendelkezők 35 százalékos növekedése mellett alacsony számértéknek tekinthető.

Ezekkel a diplomákkal lehet a legjobban keresni!

A hírek szerint ma Szlovákiában a gyógyszerészek és az informatikusok keresnek a legjobban. Lássuk a medvét! A Szociális Biztosító statisztikai adatai alapján készült felmérésből kiderül, hogy az informatikai, a műszaki, a gazdaságtudományi, illetve az orvos- és egészségtudományi képzések végzősei számíthatnak a legmagasabb kezdő fizetésre.

A legjobban fizetett diplomások között az első helyen a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Informatikai és Információtechnikai Karának végzősei szerepelnek – nekik a legmagasabb a kezdő fizetésük (átlagosan 1714 euró körül mozog). Továbbá ők azok, akiknek egyáltalán nem kell aggódniuk a betevő miatt, vagy hogy a diploma megszerzése után nem találnának állást. Az informatika után a menedzsment is a jól megfizetett szakmák közé tartozik Szlovákiában. Több mint 1300 euró kezdő fizetéssel számolhatnak azok, akik a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karán végeznek. Hasonlóképpen a pozsonyi Közgazdaságtani Egyetem diplomásai sem panaszkodhatnak majd a fizetésükre.

Szlovákiában a legalacsonyabb kezdő fizetésekre a pedagógiai, a társadalomtudományi és a teológiai karok diplomásai számíthatnak. Az összesítésben, sajnos, az utolsó helyre került Szlovákia egyetlen magyar nyelvű egyetemének, a komáromi Selye János Egyetemnek a Református Teológiai Kara, amelynek végzősei be kell hogy érjék a 384 eurós kezdő fizetéssel. Hasonlóan rossz eredményeket értek el a más egyetemek teológiai karai is.

elofizetes_uj_no.png

Felmérés készült továbbá a szlovákiai egyetemek tanulmányi programjainak hatékonyságáról: azt térképezték fel, hogy melyik az a „top 200” tanulmányi program, amely a legnagyobb perspektívát nyújtja a diákok számára a szlovákiai munkaerőpiacon. Az eredményekből kiderül, hogy jelenleg leginkább a műszaki, közgazdaságtani, informatikai, bányászati, kohászati, építészeti, gépészmérnöki, illetve természettudományi képzésben részesült diplomások a legkeresettebbek Szlovákiában. Nekik van a legnagyobb esélyük elhelyezkedni a szlovákiai munkaerőpiacon.

Hatalmas a túlképzés

Egyes tanulmányi programok annyi rengeteg diplomást produkálnak, amennyi számára sosem lesz elég munkahely. Ezért növekszik a diplomás munkanélküliek száma Szlovákiában. Ez ma alapvetés. Egy felmérés alapján a megkérdezettek mintegy 54 százaléka ma már más egyetemet vagy programot választana. Továbbá a megkérdezettek 34 százaléka szerint alacsony a szlovákiai oktatás színvonala, és nem készítették fel őket a munkájukra. A felmérésből az is kiderült, hogy a diplomások majdnem fele sosem dolgozott a szakmájában.

Ügyeljünk a jelentkezési határidőre!

Egyes egyetemek már február végén lezárják a jelentkezési időszakot, máshol akár júniusig is kitolódhatnak a jelentkezések.

Mivel a jelentkezési határidők egyetemenként (ezen belül karonként) is eltérőek lehetnek, fontos előre érdeklődni, nehogy véletlenül kifussunk az időből.

Nagyvendégi Éva:

– Egyetemeink jócskán reformra szorulnak, mert rengeteg felesleges diplomást képeznek. Általában folyamatosan több termelő és vendéglátós cégbe keresünk munkaerőt. Pár éve, ha meghirdettünk egy recepciós állást, főleg médiaszakosok, marketingesek és szociális munkások jelentkeztek. Lassacskán olyan érzésem volt, hogy itt minden tévés karrierről álmodozó fiú és lány zöld utat kapott, a szociális munka szakot pedig azok választották, akik nem akartak sok munkát fektetni a diploma megszerzésébe.

– Aztán odáig jutottunk, hogy pultos-recepciósnak hungarológusok jelentkeztek. Mint kiderült, túlképzés van belőlük, hogy a többi humán diplomáról ne is beszéljek. (A múltkor egy régész jelentkezett be, aki panaszkodott, hogy kis falujában nem tud elhelyezkedni. Mondjuk, ezen speciel nem csodálkoztam.) A valóság és az álommunka között tehát széles a szakadék. Egy biztos: egyetemeink és főiskoláink nem az életnek képezik a diplomásokat. Olyan szakokat nyitnak, amelyekkel nem lehet munkát találni. Vagy talán úgy gondolkoznak az egyes egyetemek, hogy a szél a pelyvát kifújja, s a mag máris meg van pucolva. Ámde mi lesz a pelyvával, mennyi sok pénzbe kerül a felesleges diplomások kikupálása az államnak, az összetört szívekről nem is beszélve. Arról nem is szólva, hogy rengeteg pozícióra hiába keresünk szakembert, egyszerűen nem képeznek, vagy nem megfelelő szinten.

Radi Anita
Cookies