Farsang utolsó napjaiban zajlanak a téltemető alakoskodások. S hogy mennyire temetni kellett a telet, azt telefonbeszélgetésünk is bizonyítja Ádám Gyulával (ő készítette ezeket a szép fotókat Székelyföldön és az azon túli részeken).

Székelyföldön, Kászonban ostorpattogtatással folyik a rendcsinálás, fiatal ficsúrok űzik ki a telet.

farsang-kezdo_0.jpg

2021-ben február 16-ra esik húshagyó kedd. Ez a farsang utolsó napja, amit hamvazószerda és torkos csütörtök követ. Minden történelmi egyház megtartja ezek ünnepét, vagy legalábbis utalások, rítusok kapcsolódnak a kérdéskörhöz, így a magyar nyelvterületen is hangsúlyos szerepet kap. Amellett, hogy elhagyjuk a mai napon a húsételeket és testileg-lelkileg készülünk a nagyböjtre, alakoskodással csempészünk kis vidámságot a tél utolsó napjaiba. Tréfás mondókák kíséretében elégetjük a hideget, elmúlást, telet megjelenítő szalmabábut: Illést; ősi szokás alapján tüzet gyújtunk. A fiatalok beöltöznek, gyakran nemet cserélnek, bekormozzák arcukat, és a díszes társaság farsangi alakoskodást ad elő - hol lakodalmat, hol temetést megidézve.

A kimondott szó varázserejébe vetett hit alapján a farsangi köszöntők, dramatikus játékok a szórakozást, egyén és a közösség életének sikerét igyekeztek befolyásolni - valamiféle ősi, mágikus úton.

A lányoknál forgott közszájon a mondóka: "Húshagyó, húshagyó, engemet itthonhagyó!" - vagyis nem sikerült az idei szezonban vőlegényt keríteniük. A farsang utolsó napjait farsang farkának nevezzük, a mai nappal ennek is a legvége érkezett el. Húshagyó keddről hamvazószerdára virradóan vége a mulatozásnak, de ma még úgy igazán kirúghatunk a hámból, ahogy tették azt elődeink is. A gazdasszonyoknak is tartogat valamit a mai nap: ha hűvös az idő, tiszta az ég éjjel, s látni a csillagokat – ez az eljövendő, kedvező tojáshozamra enged következtetni.

Január közepén telefonáltunk Ádám Gyulával, s akkor épp mínusz 25 °C fok volt Csíkban, de az átlagos januári hőmérséklet mínusz 40 °C fok körül mozog náluk.

kergetes.jpg

Nem csoda, hogy különböző zajos maskarázó mulatságokkal űzik el még ma is a telet és a sötétséget.

szalmajelmez.jpg

A végén általában el is égetik a telet jelképező szalmabábut.

egetes.jpg

A farsangi bálok is a régi tavaszváró ünnepségekben gyökereznek – ezek persze idén elmaradnak.  

csakos-tomeg.jpg

Ostorosok, rendcsinálók Gyergyóból – szorgosan pattogtatják az ostort.

ostorosok.jpg

A csíkménasági farsangi menet szintén régi hagyomány.

babakat-huzzak.jpg
(Fotók: Ádám Gyula)

–nagyvendégi–
Cookies