Mi a flört? Szórakozás – a pillanat játéka, kis megálló. Nincs jövője, csak jelene, nincs benne tervezés vagy számítás.

A flört l’art pour l’art szemezgetés: hízik tőle a májunk és az önbizalmunk. Kis kényeztetés ez nekünk, nőknek. A flört következmény nélküli, rövid távú akció. Próbálgatjuk, élesítjük az oroszlánkörmeinket. Nem sok nő akad, aki kihagyná az alkalmat. A flört édes és bizsergető.

flort.jpg

– Én ezt nem értem... – panaszkodott a szép Lívia. – Amikor beülünk a barátnőmmel egy kávéra, úgy érzem magam, mint egy Hamupipőke. Mintha láthatatlan volnék.

A forgatókönyv minden alkalommal ugyanaz: Szilvia, a barátnő fejét hátravetve lengeti dús sörényét, mindenkire ránevet, vörösre lakkozott körmével a nyakát simogatja, és ha férfival beszél, csak úgy mellékesen megérinti a karját, a kezét...

Mindenki el van ragadtatva tőle. A szép kolléganő meg csak ül, megszeppenten hallgat és néz. A bor sem használ, hiába issza szorgalmasan, szorongása nem enyhül.

– Csak ülök ott, mint egy kuka. Nem mintha föl akarnék szedni valakit, de a fene vigye el, talán levegő vagyok?!

Másrészt viszont néha jobb, ha láthatatlanok vagyunk. Mert Kata például lehetetlenül viselkedik, ha feltűnik egy valamirevaló férfi a közelben. Kezdjük azzal, hogy Kata egyáltalán nem jó nő. Épp ellenkezőleg. Régimódi, ejtett vállú blúzokat hord, és a karját rendületlenül a törzséhez préseli, hogy a 2-es push-up melltartóba bújtatott melle ezzel is nagyobbnak látsszon. Az egy számmal kisebb farmerről nem is beszélve... Ezenkívül szünet nélkül vihorászik, affektálva elnyújtja a szavakat, és sikongat, mint a fába szorult féreg. Igazán kínos. A csajok szégyellik magukat mellette. És nemcsak ők feszengnek a közelében, hanem néha a célba vett férfiak is, már ha éppen nincs bennük három-négy korsó sör. Ahány nő, annyiféle flört.

hirlevel_web_banner_2_207.jpg

Angelika, Angelina és a többiek

Ha már itt tartunk, a flörtölés nagy mestere a filmbeli Angelika volt. Úgy tudott nézni egy férfira, hogy annak remegni kezdett a térde, pedig Angelika nem sikongatott, nem is vihorászott. Nemes úr nagybátyját olyan megvetőn utasította el, hogy az pulykavörös arccal elrohant, s amikor Angelika engedett neki, a férfi úgy turbékolta körül, mint egy szerelmes galamb. Angelina Jolie-nak, akiért odavan talán a világ minden férfija, elég volt egyetlen filmforgatás, hogy magába bolondítsa Brad Pittet. Elég megnézni a YouTube-on azt a jelenetet, amikor egy díjátadón félig lehunyt szemmel rápillant a mellette elhaladó Brad Pittre – máris megértjük, miért zajlott le olyan gyorsan a feleségcsere. Szegény Jennifer Anistonnak esélye sem volt. Mert abban az odavetett pillantásban minden benne volt: titokzatosság, csábítás, elutasítás és odaadás...

Az ilyen nők nem örvendenek nagy népszerűségnek. Inkább a mesebeli gonosz királynőre emlékeztetnek, akik maguk keverte varázsitallal bódítják el az ifjú herceget, s akik mellett a jó kislányok labdába se rúghatnak. Ha egy lány ahhoz tartja magát, hogy „ülj szép csendben a sarokban, és valaki majd észrevesz”, akkor meg-történhet, hogy élete végéig a sarokban fog ülni.

A férfiak között szintén vannak Angelinák. James Bondnak a kisujját sem kellett mozdítani, hogy elébe hulljanak az okos és káprázatos Bond-lányok. Jean-Paul Belmondo sem strapálta magát sokáig egy nő meghódításával. Hogy Alain Delonról ne is beszéljünk.

Hol tanulják?

Sok hús-vér ember olyan fokon műveli a flörtölést, mintha ezzel a tudással született volna. Mi a titkuk? Talán valamiféle különleges intelligenciával rendelkeznek, hogy sikerül nekik... Ez lehet a titok nyitja. Ezért flörtölnek utánozhatatlanul az arisztokraták, akiknek minden mozdulatából, rezzenéséből utánozhatatlan elegancia árad. Flörtölni sokféleképpen lehet. Van, aki fiatalkorában remekül flörtölt, azután amikor becserkészte az áldozatát, átvált, gyors snitt – s elsárkányosodik, és a másik nem elragadó példányairól többet nem hajlandó beszélni. Mások életük végéig flörtölnek, de olyan ártatlanul, „hártyafinoman”, hogy még a házastársuk se találhat kivetnivalót benne. Ők azok, akik soha nem tévesztik össze a flörtöt a csábítással.

A flörtölés soha nem egyenes, soha nem egyértelmű. Mindig nyitva hagyja az ajtót az igennek és a nemnek is. A flört mindig nyilvános helyen zajlik, és nem közelít a másikhoz. A flört egészséges dolog. Az ártatlan flört boldogsághormonnal árasztja el a szervezetet, a flörtnél jobb antidepresszánst elképzelni sem lehet. A flört játék, amelynek során az ember örül saját magának, a világnak, örül a szellemességének, és a másik embert is örömben részesíti. A flört boldoggá tesz, felszabadít. Bizonyítja, hogy az ember nem mindig monogám, kedveli az erotikát, a játékot, de szigorúan csak a határokon belül. Ha túllép ezeken, akkor már nem flörtről beszélünk.Az egyik ember tud flörtölni, a másik nem. Nem vagyunk egyformák, és ez így van jól.

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk