Manapság a legtöbb háziasszonynak munkahelye is van. Helyt kell állniuk ott is, otthon is. Ez nem könnyű, de szerencsére a nők agya egyszerre több dologgal is tud foglalkozni.

Idővel az asszonyok ügyesen zsonglőrködő varázslókk á válnak, és számítani lehet ügyességükre. Még arra is képesek, hogy a különfeladatokkal megbirkózzanak. Minden hónapban legalább eggyel.

eves-munkaterv-haziasszonyoknak-kezdo.jpg
(© Getty Images)

JANUÁR – FEBRUÁR: Hadat üzenünk a zsúfolt szekrényeknek

A január-február ideális a szekrények takarítására. Mit is csinálnánk a „hosszú téli estéken”? (Esetleg üldögélnénk, olvasnánk vagy sétálnánk?) A leginkább teletömött szekrénnyel kezdjük, amelyet kinyitni sincs kedvünk. Az üres polcokról töröljük le a port, simítsuk át levendulakivonattal, és amíg szárad, álljunk neki a válogatásnak. Legyünk kegyetlenek: dobjunk ki mindent, amire nincs szükségünk. A ruhák esetében szabály, hogy ami két évig nem volt rajtunk, azt már soha többet nem fogjuk felvenni.

Ne feledkezzünk meg a könyvespolcokról! A könyvszekrény(ek) takarítása több hétvégét is igénybe vesz, hiszen hányszor, de hányszor belemerülünk rég nem látott kedvenc könyveinkbe! Vannak olyan könyvek is, amelyeket mai szemmel már érdektelennek tartunk. Ezeket rakjuk dobozba, és vigyük el az antikváriumba, ajándékozzuk az iskolának vagy a helybeli közkönyvtárnak.

Szerezzünk örömet

Figyeljük meg, hogy a Valentin-napot milyen ádázul utálják azok, akik csak magukat szeretik. Pedig semmibe se kerül, ha február 14-én egy cserép virágot állítunk az asztal közepére. Az ajándékozást nem kell erre az egy napra időzítenünk, kisebb ajándékokat egész hónapban adhatunk annak, akit szeretünk. Örömet szerez az is, ha ezt-azt megváltoztatunk a lakásban. Nem kellene már egy új asztali lámpa a férjünknek? Vagy egy kényelmesebb szék az íróasztalához? A szüleink nyilván örülnének egy szép, minőségi ágyhuzatnak, és talán magunkat is megajándékozhatjuk egy új toalettasztalkával.

Gondoljunk a gyerekeinkre is. A fiúk megnőttek, és mi lenne, ha régi, keskeny ágyaik helyett egy-egy másfeleset vennénk, hiszen hamarosan megjelennek a házban a barátnők...

MÁRCIUS: Törődjünk az ablakokkal

Nem kell megvárni a húsvétot, fogjunk neki már most az ablakmosásnak. Megéri! Az első tavaszi napsugarak csodás változásokat indítanak el a természetben, s micsoda boldogság, ha tisztán ragyognak az ablakok, amikor az első fényes sugár rávetődik a csillogó ablaküvegre! Egyszeriben megtelik fénnyel a lakás, a tavasz érzete megsokszorozódik. Az ablakhoz hozzátartoznak a függönyök és a drapériák. Ezeket is gyorsan le kell szedni, kimosni, kifehéríteni. Az éles tavaszi fényben minden piszkosabbnak látszik, minden hiba szembetűnőbb. A kopott függönyöket cseréljük újra, a sötét drapériák helyett válasszunk világosakat (virágosakat), libbenő könnyűeket. A szép függöny az egész lakás hangulatát megváltoztatja. Akkor igazán hatásosak és elegánsak, ha földig érnek – lélekkel töltik meg az ablakot.

ÁPRILIS: Gondoljunk a friss gyógynövényekre

A tavaszi nagytakarítással a lakás felfrissül, az ablakok fénylenek, a szőnyegek illatoznak. Saját női húsvétunkat ünnepeljük frissen hajtatott illatos növényekkel: bazsalikommal, metélőhagymával, petrezselyemmel, mentával, csalánnal. A gyógynövényekről tudjuk, hogy hatóanyagaik tavasszal a legerősebbek, ezért ne feledkezzünk meg a természetnek eme csodáiról. Az embert egészen elvarázsolja, ha szép fonott virágtartóban egymás mellett zöldellnek a tavasz üde hírnökei. Napos balkonokon is tarthatunk egy-két virágtartóban zsenge fűszernövényeket, s ha van kertünk, ne sajnáljuk a fáradságot, és ültessünk ki friss kerti növényeket. Sok gondtól szabadulunk meg, ha az egynyári virágok helyett mentát, citromfüvet, oregánót, zsályát és levendulát ültetünk a virágágyba. Szépek is, hasznosak is – teának, levesbe, salátába.

elofizetes_uj_no_0.png

MÁJUS: Ideje tervezni a lakásfelújítást

A nagy lakásátalakítások ideje a nyár. Ha azt akarjuk, hogy minden a kellő időben és gyorsan történjen, már most kell tervezni. A leggyakrabban felújított helyiségek a konyha és a fürdőszoba. Üljünk le papírral és ceruzával, és írjuk össze, mi mindenre lesz szükségünk: a bútoroktól a mesteremberekig. A rendeléseket minél előbb le kell adni, mert egy konyhai szekrénysorra vagy egy extrább fürdőkádra akár két hónapot is várni kell. A mestereket is le kell foglalni, mert elviszik őket előlünk a szemfülesebbek.

Idejekorán kell kezdeni, ha időben akarunk végezni. Ha ilyen terveink nincsenek, a nyári szabadságokra is gondolni kell. Nem feltétlenül szükséges külföldre utazni. Nagyon jól lehet nyaralni a kertben is, ha munka után belefekszünk a két fa közé fölszerelt függőágyba, és csendben nézegetjük az azúrkék égen úszó felhőket. A zöldellő növények és a beszélgető madarak, a lomb susogása segít a lélek lecsendesítésében. A friss levegőn, a természet neszei között jókat lehet szundítani, testben-lélekben könnyen meg lehet újulni.

JÚNIUS: Vásároljunk kerti bútorokat

Függőágyunk már van, vagy ha nincs, gyorsan vegyünk egyet! Nemcsak a kertben lehet felfüggeszteni, hanem a teraszon vagy akár egy icipici loggián is. Ha csak egy kis ideje is van, menjen ki a szabadba, nem fogja megbánni. A kerti bútor külön öröm. Minden évben szebbnél szebb fonott asztalok és székek, karosszékek jelennek meg a piacon, egyik kényelmesebb, mint a másik. Nem sokáig lehet ellenállni nekik. A kerti padok divatja is feléledőben van.

A kerti pad praktikus, kényelmes, célszerű. A három-négy személyes az igazán jó, főleg ha karfája is van, jó széles, amelyre szükség esetén a kávéscsésze is elhelyezhető. Ilyen padot nem mindig kapni, hát megfelelő asztalost kell keríteni, aki elkészíti. Jó szakembert találni sem egyszerű!

JÚLIUS: Vigyen új színeket az otthonába!

Ha nincs lakásátalakítás, van festetés. Javul a hangulatunk, ha friss színekbe öltöztetjük a lakóhelyiségeket. Nyáron a festék gyorsan szárad, és az ablakok egész éjjel nyitva maradhatnak. Ez a hónap ideális a lakásfestéshez. Kifestethetjük az egész lakást, de ha nincs hozzá  kedvünk, megteszi egyetlen szoba is. Sokan teszik azt, hogy minden nyáron kifestenek egy-egy helyiséget, például a konyhát vagy a gyerekszobát. A szomszédasszonyom a mosókonyhát tiszta fehérre festette, csak egy széles türkizkék csíkot húzott benne. A folyosóval is lehet kezdeni. Észre se fogja venni, és már a hallban festi a mennyezetet! Nem szabad félni tőle! Aki nem bízik magában, kezdje a sort a vécével, ott nincs mit elrontani. Még akkor sem, ha a falakat is, a mennyezetet is más-más színűre festi.

AUGUSZTUS: Ellenőrizze a tartós élelmiszereket

Mikor olvasztotta ki utoljára a mélyhűtőt, a hűtőszekrényt, mikor rámolta ki az élelmiszeres szekrényt? A befőzés idején szinte kínálja magát a spájz takarítása, hiszen gyűlnek a friss befőttek, szárad a gomba és a csokorba gyűjtött fűszernövények. A télirevalót tiszta, rendezett polcokra kell elrakni. Ehhez először át kell vizsgálni azt, ami tavalyról megmaradt. Az összeszáradt, megbarnult kompótokat, lekvárokat, sajnos, ki kell dobni. Tekintsük végig, mi maradt meg tavalyról. Ha ott sorakozik még tíz üveg ribizlikompót, akkor az idén csak epret vagy málnát tegyünk el.

A hűtőből a megkezdett, el nem fogyasztott befőtteket, pástétomokat szintén dobjuk a szemétbe. A mélyhűtőrekesz alját is vizsgáljuk át. Az ottfelejtett húsok talán már használhatatlanok. Nem lenne jobb fiókos mélyhűtőt venni? Az könnyebben áttekinthető.

eves-munkaterv-haziasszonyoknak-belso.jpg
(© clickamericana.com)

SZEPTEMBER: Őszi tennivalók a kertben

Az almaszedéssel nem kell sietni. Legyen türelmünk kivárni, amíg az almák kigömbölyödnek, és levessé, zamatossá válnak. Januárnál tovább úgyse érdemes tartogatni őket, mert ízüket-színüket vesztik, é s összetöpörödnek. A zöldség is maradhat még a földben, a kora őszi esők csak táplálják őket. A rothadt gyümölcsöket és beteg leveleket gyorsan ki kell dobni, mert csak fertőzik a kertet. A szerszámokat le kell tisztogatni és száraz helyre elrakni a kamrában. A rekeszeket és a pince talaját tisztára kell seperni. A kerti házikót is rendbe kell tenni, a kredencet kitakarítani, edényeket elmosni és téli helyükre rakni. A kerti ruhákat hazavinni és kimosni.

OKTÓBER: Vigyünk meleget a lakásba

Ősszel sokkal jobban figyelünk a lakás megvilágítására, a függönyökre, a szőnyegekre és takarókra, mint más évszakokban. Mindent észreveszünk, ami világít és melegít. Ebben a hónapban a meleg és a fény álljon figyelmünk középpontjában. Egy új állólámpa, amelyet nem véletlenül hangulatlámpának neveznek, meleg, meghitt érzésekkel tölti meg a szobát, ezért ne sajnáljuk a pénzt, és vegyünk a családnak egy szépen világító lámpát. Nagy figyelmet fordítsunk arra is, hogy a fotelon, rekamién legyen meleg takaró, amelyet szükség esetén a térdünkre teríthetünk. Az ágypárna is fontos a nyirkos őszi időben. Legyen kényelmes vánkosunk, meleg, puha paplanunk és – ez a flanel ágynemű időszaka.

Nézzük meg, gyerekeink mennyit nőttek a nyáron, mert lehet, hogy az eddig használt paplanok már rövidek! A langaléta ifjúságnak nem elég a 200 cm-es takaró. Szerencsére nagyobb boltokban kaphatók már ennél hosszabb paplanok és ágyhuzatok is, amelyek tetőtől talpig betakarják hosszúra nyúlt csemetéinket.

NOVEMBER: Eljött a tévézés és rádiózás ideje

Haladunk a korral, sok lakásba már megérkezett a digitális televízió. A kép és a hang kiváló minőségű, csak mi látunk egyre rosszabbul. Nézzünk körül a háztartásunkban, mire lenne szükségünk. Talán egy szép hangú rádió jól jönne! Nagyszerű adásokat lehet elcsípni, hiszen már az egész világ adóit hallgathatjuk. Vagy egy DVD se kutya! Nem kell a karácsonyra várni, hiszen végül mindig más ajándékot kap az ember! Szomorú, nedves estéken lehet vidám nyári filmeket nézni, nagyokat nevetni, hiszen ilyen mélabús időben otthon az egész család.

DECEMBER: Az eleje és a vége is csupa öröm

A háziasszony e havi célja: a boldog és elégedett család. Ne a takarítást és a készülődést tervezze, de még az ajándékvásárlást se. Legfőképpen olyan dolgokkal törődjön, ami magának és a családnak is örömet szerez. Mi lenne, ha új karácsonyfadíszeket vásárolna? Egészen másakat, mint azok, amelyek egész felnőttkorát végigkísérték? A karácsonyfa is kaphat új ruhát! Vagy ha minden ablakba tenne valamilyen karácsonyi díszítést, világító csillagot, betlehemet, hófehér szárnyú angyalt, szálldosó hópelyheket? Fénylő lamellát a kinti ablak köré és a balkon korlátjára? És új, soha nem kóstolt süteményeket sütne a hagyományos diós, mákos kalács mellé? Biztosan sikert aratna velük.

K. Cséfalvay Eszter
Cookies