„Hagyj békén!” – mondja a férfi. A legutóbbi felmérések szerint egyre többen vannak azok a pasik, akik fejfájást emlegetnek, és nincs kedvük a szexhez. Mi lehet ennek az oka?

A rohanó élet, a sok stressz, vagy talán az, hogy körülöttünk a világ túl van szexualizálva – és ezt a szexet a férfiak bármikor, bárhol, bármilyen formában elérhetik, letölthetik, nézegethetik? Vagy a női egyenjogúság lohasztja le a férfiak vágyakozását?

faradt-ferfiak-kezdo.jpg
(© Jula Borzucka)

Apolló parlagon

Jakab harminchét éves, és ránézésre minden elvárásnak megfelel, amelyet a nők a férfiakkal szemben támasztanak: jóképű, jól keres (a szakterületén valóban kiváló), színes egyéniség. Volt barátnője egyetlen hibát talált benne, azt, hogy Jakabot nem érdekelte a szex. „Igazán rendesen viselkedett velem szemben. Mindig udvarias volt és kedves. Csakhogy kéthetente egyszer volt kapható a szexre, akkor is nekem kellett kezdeményeznem. Később még ritkábban került rá sor, két-három havonta egyszer. Ő ezt normálisnak tartotta. Azt mondta, hogy harmincéves koráig fontos volt számára a szex, azután csak úgy magától csökkent az érdeklődése. Nem tartotta ezt problémának. Természetesen tudni szerettem volna, nem bennem van-e a hiba. Nem, nem, mondta, az az oka, hogy sok a munkája, egyéb gondja-baja, és a szex kifárasztja.”

Ugyanezt mondja a 18-59 éves férfiak 15 százaléka. „Nem megfelelő érdeklődés a nemi élet iránt” – definiálja a jelenséget a Men’s Health Forum angol karitatív szervezet felmérése. A hazai kutatások alapján a mai férfiaink 81 százaléka él nemi életet – de csak kétharmad részük kíván szeretkezni. Egy szexológiai felmérés szerint az utóbbi tíz évben 40 százalékkal nőtt azoknak a férfiaknak a száma, akik azt állítják, hogy csökkent a szexuális étvágyuk.

A szexológus egy tipikus példát is említ: „Manapság sokkal több olyan pár jár a rendelőbe, mint régen, amelyben a férfi nem kívánja az együttlétet, a nő viszont igen.” Hozzá kell tennünk még, hogy az említett férfiak egészségesek, egy bajuk van csak, az, hogy nem akarnak szeretkezni.

A szakemberek szerint ez a vészjósló jelenség egyre terjed. Sokan azt állítják (persze főleg a macsó férfiak), hogy a férfiak kedvetlenségének előidézői elsősorban a nők, akik egyre öntudatosabbak, egyre függetlenebbek és igényesebbek.

Ezek a tulajdonságok megzavarják és idegesítik a férfiakat, teljesen elveszik a kedvüket a szerelmeskedéstől. (Hát, nem tudjuk, nem tudjuk... A többi magyarázat mintha közelebb állna az igazsághoz.) Az sem mellékes, hogy minden második weboldalon félig vagy egészen meztelen nők virítanak. A férfiak teljesen el vannak telve a meztelenséggel és a szexszel. Vannak egyéb érdekes elméletek is, amelyekkel szintén érdemes foglalkozni.

Mi van a nők fejében?

A nők fejébe évtizedeken, sőt évszázadokon keresztül azt sulykolták, hogy egy átlagos férfinak három másodpercenként jut eszébe a szex. Mindig hajlandók is rá, amikor csak alkalmuk nyílik. Egy 1894-ből származó felvilágosító kézikönyv, amelyet egy lelkész felesége, Ruth Smythers írt, a menyasszonyoknak szóló részben elmondja, hogy ezt a dolgot a férjük rendszeresen követelni fogja. „Az a férj lenne az ideális, aki csak a felesége kívánságára közeledne hozzá, és csakis utódnemzés céljából. Ilyen finomságot és önzetlenséget azonban egy átlagos férjtől nem várhatunk. A legtöbb férfi – hacsak nem él önmegtartóztató életet – szinte naponta igényelni fogja a szexet.”

minden_reggel_ujno.sk_416.png

A lelkészfeleség azt tanácsolja, hogy az okos asszony legfeljebb két szeretkezést tűrjön el hetente, és ezt a számot az idő előrehaladtával jelentősen csökkentse. A lényeg mindenképpen ez: az egész társadalom abban a meggyőződésben él, hogy mindig a nő legyen a tartózkodóbb és elutasítóbb. Ekkor a tudósok bejelentik, hogy feltaláltak egy csodapirulát, amely növeli a férfiak libidóját. Felmerül a kérdés: minek? Mikor a férfiak különben is folyton kívánják a szexet?

A szexológusok véleménye megegyezik abban a tekintetben, hogy a férfiak nemi érdeklődésének lankadásáért több tényező felelős. „A mai férfiak rengeteget dolgoznak, és állandó stresszben élnek. Ráadásul a nők ma már jobban meg tudják fogalmazni az érzelmeiket, szexuális igényeiket, gyakran és nyomatékosan követelik a szexet, ami a vadász-férfinak egyáltalán nem használ.”

A modern kor áldozatai

Phillip Hodson pszichoterapeuta szerint a férfiak korunk áldozatai: manapság a karrier kiépítését tartjuk a legfontosabbnak. „A szexben rendkívül fontos szerepet játszik a játék. Szeretkezni akkor van kedve az embernek, amikor jól érzi magát, amikor programja az édes semmittevés. A mai társadalom kirekesztette életéből a játékot. Mindig rohanunk. A szex és az időprés egyszerűen nem illenek össze.”

A Bayer Schering Pharma gyógyszergyártó cég kutatásai szerint öt férfi közül egynek a stresszes munkahely miatt szűnik meg a libidója. S az sem mellékes, hogy a túlhajszolt menedzserek és vállalkozók nagy része az italhoz és antidepresszánsokhoz fordul, hogy lazítani tudjon. Az alkohol és a nyugtatók olyan hatással vannak a libidóra, mint a savas eső a virágokra.

A jövő még kilátástalanabb. Egy másik tanulmány azt mondja, hogy a férfinem válságban van – a nők miatt. A nyugati féltekén mindennapos, hogy a nők ugyanolyan jól keresnek, vagy még több pénzt kapnak, mint a férfiak, ami – képletesen szólva – kasztrálja a férfiakat. A társadalom az ideális hímet mint ápolt manökent mutatja be, aki az átütő dominancia helyett az asszertív, megértő viselkedést választja. Nem a dorongot, hanem a hidratáló krémet részesíti előnyben, és ezzel teljesen elveszíti férfias jegyeit.

A harmincéves Magda jogász, és a házassága válságba jutott. „A férjem talán abban reménykedik, hogy megértő leszek. De én nem tudok megértő lenni. Van valami rossz abban, hogy tudni akarom, vonzónak talál-e még a férjem? Valamikor jó volt vele a szex, most viszont csak baj van vele, és ha végül rászánja magát, hát az kész katasztrófa!” Elpanaszolja, hogy a férje azt állítja, csak pár hete nem voltak együtt, holott már több hónap is eltelt azóta. „Azt mondja, sokkal nagyobb gondjaink is vannak, mint a szex, és arra beszéli ki magát, hogy iszonyú nyomás alatt van – a munkahelyén is, és itthon is. Lehet, hogy ez igaz, de nekem már alaposan elment a kedvem az egésztől.”

Azonkívül Magda észrevette, hogy a férje pornóoldalakat nézeget az interneten. A pornó szintén nagy gyilkosa a vágynak. A pornó kényelmes, és mindig el lehet érni. Sok férfi felismeri, hogy az önkielégítés sokkal egyszerűbb és gyorsabb öröm, mint az, hogy előkészítse barátnőjének a megfelelő hangulatot, bíbelődjön az elő- és utójátékkal.

faradt-ferfiak-belso.jpg
(© Jula Borzucka)

A libidó megszűnéséért állítólag az életkörnyezet is felelős. A tudósok évek óta figyelmeztetnek azokra a veszélyes összetevőkre, amelyek a műanyag csomagolóanyagokban, a peszticidekben vannak, valamint a húsban levő hormonokra. Ezek az anyagok nem bomlanak el, elraktározódnak a szervezetben, és befolyásolják a tesztoszteronszintet, ami más következményekkel együtt hatással lehet a libidóra is. Amerikai tudósok most azt vizsgálják, hogy csökkent-e a libidójuk azoknak a fiúknak, akiknek édesanyja a terhesség alatt fájdalomcsillapítókat szedett.

Az érdeklődés középpontjában áll a mobiltelefon is, amelynek gyakori használata állítólag elpusztítja a spermiumokat. Úgy látszik tehát, hogy a mai kegyetlen világban a férfiak sérülékeny libidójára egész sereg veszély leselkedik.

Vagy mégsem? Más elméletek ugyanis abból indulnak ki, hogy nem is annyira a férfilibidó csökkenéséről, mint inkább a női elvárások egészségtelen megnövekedéséről van szó. A Szex és New Yorkon felnőtt nemzedék számára az orgazmus a napi rutin részévé vált, olyan, mint a fogmosás. A férj csökkenő szerelmi étvágya pedig nem más, mint az öregedéssel járó természetes állapot. Richard Petty, a londoni Wellman Klinika igazgatója nem úgy látja, mintha mostanában jelentősen csökkenne a férfiak libidója.

„Az agyalapi mirigy és a herék működése – mindkettő hatással van a tesztoszteron termelődésére – a huszonnyolcadik életév körül éri el csúcspontját. A harmincadik és negyvenedik életév között jelentősen csökken a működésük, ami kétségtelen hatással van a libidóra.”

Végül kiderülhet, hogy a férfiak szerelmi étvágyának csökkenéséről szóló összes rémhír mindössze hírlapi kacsa, felfújt és erősen medializált álprobléma – még akkor is, ha a ma mindenütt jelen levő stressz és más környezeti hatások elvégzik romboló munkájukat. Nem kell tehát pánikba esni.

Ráadásul az említett negatív tények a női libidóra is rossz hatással vannak, hiszen a nők ugyanolyan keményen dolgoznak, ugyanannyit telefonálnak, mint a férfiak, és ezzel egy időben a család és az egész társadalom elvárja tőlük, hogy szüljék meg a gyerekeket, gondoskodjanak a családról, és végezzék el a házimunkát is. Tehát az, aminek a férfiakkal kapcsolatban most tanúi vagyunk, nem más, mint a nemi kiegyenlítődés ritka (noha nem kívánt) megnyilvánulása.

Végh Koncz Csilla
Cookies