A depresszió a leggyakoribb lelki betegség. Létezik, amióta világ a világ, csak sokáig nem ismerték fel. Kétszer annyi nő depressziós, mint férfi. Gondok és megmagyarázhatatlan szomorúság nehezedik ránk. Úgy érezzük, az életnek semmi értelme, nem érdemes bármit is tenni. Teljesíthetetlen feladat a mosogatás, képtelenek vagyunk rávenni magunkat, hogy lezuhanyozzunk, nehezünkre esik az is, hogy megmozduljunk. Inkább bevonszoljuk magunkat a hálószobába, és lefekszünk. Nem mosakszunk, meg se fésülködünk, hiszen úgy sincs értelme...

Ilyen tünetekről számolt be Adél, aki negyvenöt éves, és két éve antidepresszánsokon él. Adélnak hol van munkája, hol nincs. Az alkoholt kerüli, észrevette, hogy ha iszik, még súlyosabb depressziós rohamai vannak. Egy dologban szerencsésebb, mint a többi depressziós: nincsenek öngyilkos hajlamai. Mindenért magát okolja, nem akarja áthárítani a felelősséget a sorsa miatt se másokra, se a jóistenre.

fekete-a-vilag-depresszio-kezdo.jpg
(© weheartit.com)

Nyomott hangulatban

A depressziós állapotnak néha van konkrét oka, máskor viszont ok nélkül és váratlanul tör rá a betegre, mintha az unná egyhangú életét. Természetesen a depressziónak is van fiziológiai oka, mint például a cukorbajnak az inzulinhiány. A depressziót egyes neurotranszmitterek (idegi ingerületet átvivő anyagok) hiánya okozza. Itt elsősorban a noradrenalinra és a szerotoninra, kisebb mennyiségben a dopaminra gondolunk. Az antidepresszánsok emelik ezek szintjét az agyban, ezáltal tompítják a depresszió tüneteit. Azt azonban még ma sem tudjuk, hogy mi csökkenti a neurotranszmitterek mennyiségét.

Az életben előforduló negatív jelenségeken kívül a genetikai hajlam és a személyiség típusa okozhat depressziót. Ezenkívül ilyen hatást váltanak ki egyes agybetegségek, gyógyszerek és kábítószerek is. Általános nézet, hogy a nők gyakrabban szenvednek a depressziótól, mint a férfiak. Ennek valószínűleg hormonális okai vannak, de közrejátszik a női mentalitás is. Pontos adatokat nehéz szerezni, mert a férfiak sokkal nehezebben szánják rámagukat, hogy depressziós tüneteikkel orvoshoz menjenek, mint a nők.

Miről ismerhetjük fel, hogy depreszsziósak vagyunk? Mikor kell orvos segítségét kérnünk? Akkor mindenképp, ha a szomorúság és rosszkedv négy-hat hétnél tovább tart, és bármit teszünk is, nem múlik el.

A depresszió nem jár egyedül

A betegség tünetei közé tartozik a látszólag ok nélküli reménytelenség-érzet, a szorongás és a bűntudat. A beteg nem tud mással foglalkozni, csak körbe-körbe jár, és nem érdekli a külvilág. A depressziót fizikai tünetek is kísérik, például álmatlanság, fáradtság, a szex iránti érdeklődés hiánya, étvágytalanság vagy épp a nagyevés, különféle fájdalmak (fejfájás, hátfájás stb.) vagy szapora, erős szívdobogás.

Ne féljünk az orvostól

Az utóbbi években sok szó esik a depresszióról – valahogy divatba jött a betegség. A történelem folyamán mindig nagyon sok volt a depresszióban szenvedő beteg, csak mostanában nyíltan beszélünk róla, és betegségnek tartjuk. Ez helyes is, hiszen a lelki betegségekkel ugyanolyan fontos foglalkozni, mint a testi panaszokkal. Manapság a depressziót már nagyon jól tudja kezelni az orvostudomány, de tudni kell, hogy ez hosszú folyamat. A depresszió ugyanis nem egyszeri tünet, és gyakran visszatér. Az antidepresszánsok szedésével a tünetek két hét után javulni kezdenek, és az esetek többségében 6–12 hét alatt teljesen eltűnnek. A gyógyszereket néhány hónapig még azután is szedni kell, amikor a beteg már gyógyultnak érzi magát.

A betegeknek alig a fele szokott pszichiáterhez kerülni. A depresszió legsúlyosabb szövődménye az öngyilkosságra való hajlam erősödése. Ezért nagyon fontos, hogy a beteg idejében orvoshoz kerüljön, s maga is megértse, hogy szomorúsága és kétségbeesése nem szeszély, hanem betegség.

elofizetes_uj_no.png

Aki már meggyógyult

Anikó meséli: 

– Eleinte nem is tudtam, hogy depressziós vagyok, azt hittem, azért vagyok lehangolt (enyhén szólva), mert csődbe jutott az általam vezetett társaság, a tulajdonos nem fizette ki a béremet, végül teljesen kifogytam a pénzből, és munkát sem sikerült találnom. Ráadásul megrándult az Achilles-inam, és nem tudtam járni. Több pályázaton részt vettem, kérdőíveket töltögettem, mígnem az egyik fejvadász kimondta: bár nagyon kreatív alkat vagyok, de a teszt szerint súlyos depresszióm van! Nem tudom, miből jött rá, de csak nézte-nézte a válaszaimat, én meg elkezdtem sírni. Sírva mentem a pszichológushoz, nem tudtam kinyögni egy ép mondatot sem, nem bírtam abbahagyni a sírást. Ez vezetett ráarra, hogy valóban depressziós vagyok. Kaptam gyógyszereket, és úgy egy hónap után javulni kezdett a helyzet, már nem sírtam mindenen.

Anikót még jó pár hónapig kínozta a szorongás.

– Olyan ez az érzés, hogy amikor reggel felébred az ember, nem tudja, hol van, nem tudja, kicsoda. El kell telnie pár percnek, amíg minden a helyére kerül a fejemben, amíg tudatosítom a helyzetemet. És akkor hirtelen összerándul a gyomrom, és rám tör a félelem. Napközben általában javul az állapotom, de az is előfordul, hogy nem. De a reggeli őrületes szorongás minden depressziós betegre jellemző.

Ha nem vagyunk járatosak a pszichológiai szakkifejezésekben, de szeretnénk a depresszió lényegét könnyed stílusban megírt mű és szemléltető példák segítségével megérteni, nekünk szól  dr. Paul Hauck Mélyponton című könyve.

Kihez forduljunk súlyosabb baj esetén? 

Először menjen el egy pszichológushoz. Információkat szerezhet az internetről is, mert ha beírja a depresszió címszót, egy sereg orvosi és ismeretterjesztő cikket talál.

Könnyebb depresszió esetén

  • Terelje el figyelmét a negatív gondolatokról. Ha észreveszi, hogy mindig ugyanarra a rossz eseményre gondol, keressen életében egy pozitív eseményt, és azt boncolgassa. A legjobb egy közeljövőben bekövetkező kellemes élmény, aminek örülni lehet. A szép emlék ugyanilyen jó gondolatelterelő.
  • Tevékenykedjen. Bármilyen mozgás megfelel, a séta, a torna vagy a szauna is, mert felpezsdíti a vérkeringést. A mozgás hatására az agyban endorfinok keletkeznek, és ez megszünteti a negatív hangulatot.
  • Beszélgessen valakivel. A barátok nem megfelelőek erre a célra, mert velük csak a problémáit fogja újratárgyalni. Jobb egy felületesen ismert személy, akivel egyéb témákról beszélgethet, nemcsak a bajairól. Az ő világlátásának tükrében a saját problémája sem fog olyan reménytelennek látszani.

fekete-a-vilag-depresszio-belso.jpg
(© Lorna Foran for StyleBy)

Hogyan segíthetsz a férjeden?

A depresszió – megfelelő terápia hiányában – gyakran visszatér, egyre elviselhetetlenebbé téve az életet. Egy-egy epizód 2 hónapig tarthat, de vannak rövidebb formák is. Amikor elmúlik magától, jön a fellélegzés, hogy vége a bajnak, majd hónapok vagy évek múlva megjelenhet. A kezelés tehát létfontosságú. A legtöbb probléma az ismerethiányból fakad.

  • Ma már az internetről, könyvekből szinte mindent meg lehet tudni. Mutassunk párunknak ilyen szakirodalmat.
  • A férfiak az objektív bizonyítékoknak hisznek. Ne a szomszédasszonyék esetét vagy a barátnőink tanácsait meséljük neki.
  • Ne legyen a téma tabu vagy titkolni való dolog, nyíltan beszéljünk róla, mint egy fejfájásról.
  • Mindig hangsúlyozzuk: ez bárkivel megeshet.
K. Cséfalvay Eszter
Cookies