Mintha bomba robbant volna. A feketeszén az új csodaszer.

Ma sok készítmény fontos összetevője, legyen az fogkrém vagy táplálékkiegészítő. Sőt, az éttermek feketeszenes koktélt kínálnak. A közösségi háló szerint ez a méregtelenítés alfája és ómegája. Igaz ez?

Az aktív szén
Az elemi szénszemcsék a szénből keletkeznek nagy hőmérséklet mellett: lyukacsossá válnak, és a szivacshoz hasonlóan magukba szívják a mérgeket. Fekete színük azonban gátolja felhasználásukat. Az ételszakértők szerint rákkeltő anyagokat tartalmaznak, hasonlóan a megégett ételekhez vagy a hamuhoz. Ezért nem ajánlják fogyasztásukat. Azt mondják: igaz, hogy magukba szívják a mérgező anyagokat, ugyanakkor fontos tápanyagoktól fosztják meg a szervezetet, mert nem tesznek különbséget a hasznos és káros anyag között! A szenet tartalmazó fogkrémeket is csak akkor tartják jónak, ha nem csiszolják a fogzománcot. 

fekete-s.jpg
A zsíros arcbőrt mattá teszi, de az aknés bőrre is jó

Csak a tisztátalan bőrnek használ!
A dermatológusok viszont dicsérik az aktív szenet, mert tökéletesen tisztítja a zsíros arcbőrt és a pórusokat, felszívja a fölösleges zsiradékot. Gátolja a bőrgyulladást, a pattanások kiváló ellenszere. A normális és száraz bőrnek azonban többet árt, mint használ, mert eltávolítja a bőrt védő baktériumokat, és ezzel leradírozza a védőgátat a környezeti ártalmakkal szemben. Az aktív szén tehát csak a problémás bőrre van jó hatással.

Mikor ajánljuk?
Aktív szénnel akkor dolgozhatunk, ha adalék gyanánt alkalmazzuk, és más összetevőkkel vegyítve hasznosítjuk. Az aktív szenet Aloe vera géllel, B3-vitaminnal keverve hámlasztó pakolások részeként használják, mert gyorsan megtisztítja az arc közepén húzódó problémás T-zónát. A koreai szépségipar aktív szenes bőrradírt is használ – és jó hatású a zsíros arcbőrt mattá varázsoló karbonos pakolás. 

szenke.jpg

Matt arcbőr hialuronsavval!
Régen tudjuk, hogy az erősen zsíros bőrt nem szabad olajokkal ápolni. Hidratálni viszont a zsíros bőrt is kell, mert enélkül érzékennyé válhat. A zsíros bőr számára áldás a hialuronsav, mert megköti a vizet. Az aktív szenet és hialuronsavat tartalmazó pakolás kisimítja a ráncokat, a bőr egészségesebb lesz, és ápoltabbnak látszik.

Bőrradír a fekete pontok ellen!
A hialuronsav és az aktív szén mélytisztítást végez a bőrben – az AHA savak és a retinol eltávolítják az elhalt hámsejteket, és regenerálják a bőrt. Az Aloe vera és a tengeri kollagén kisimítja a finom mimikai ráncokat. A fenti összetevőkből álló pakolást 20 percig hagyjuk hatni a bőrön. Könnyen, maszatolás nélkül lehet eltávolítani. 

A legtöbb szennyet a városi levegő viszi fel az arcunkra. A kipufogógázok égéstermékei és a mérgek megtapadnak a zsíros bőrön, és agresszívan rongálják.

Méregtelenítő keverék
Az aktív szenes pakolás előnye az, hogy magába szívja a vegyi anyagokat, és megköti a baktériumokat. Ezenkívül meleg vízzel könnyen le lehet mosni. A városi bőr számára ideális az aktív szén és a hagyományos méz keveréke. Fertőtlenít és gyógyít az aktív szénnel kevert teafaolaj, a fehér gyanta vagy a rizspúder. 

Aktív szén a hajra? 

A piszkos, zsíros hajat aktív szenet tartalmazó száraz samponnal vagy vulkáni porral is tisztíthatjuk. A Panthene márka aktív szenet adagol a hagyományos samponokba és kondicionálókba, s ezt revitalizálónak nevezi. A Head & Shoulders aktív szenet tartalmazó terméke nem változtatja meg a hajszínt, a hajat tisztává, simává varázsolja. A legtöbb terméke citrom- vagy mentaillatú. 

–varga–

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata