Minden évben izgalommal várom azt az időszakot, amikor kis udvarom néhány fenyőfáján megjelennek az új hajtások. Olyan üdék, olyan puhák! Mint a kis naposcsibe, ez sem, az sem hasonlít még arra, ami lesz belőle. Ilyenkor kell leszedni és üvegekbe zárni a kincset érő friss hajtásokat, hiszen jótékony hatással vannak az egészségünkre.

A tűlevél illóolajokat, gyantát, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Többek között nyákoldó, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása van, ezért jó elővenni az elkészített szirupunkat, ha köhögni kezdünk vagy fáj a torkunk. A legtöbben a cukorral készített változatot ismerik, én mézzel is variálom, bár befektetésnek jóval drágább. Csakis ismert forrásból, termelői mézzel érdemes próbálkozni – a végeredmény összeadja a fenyőrügy és a méz csodálatos erejét.

fenyorogy-szirup-kezdo.jpg
(© istock)

Az elkészítés menete

 A friss hajtásokat érdemes aránylag tiszta területről szedni, a fenyőfák minél messzebb legyenek a forgalmas autóúttól. Hideg vízzel kell átmosni a 3-7 centis zsenge rügyeket, bogarak ne maradjanak benne. Majd amennyire csak tudjuk, szárítsuk meg.

Mézes változat

Mennyiséget nehéz írni, függ az üvegek nagyságától. Én úgy 10 marék rügyet szedtem. A csatos üveget elmosom, megszárítom, majd jól megtömöm fenyőrüggyel, amennyi csak belefér. Ezután óvatosan felöntöm kb. 2 deciliter virágmézzel. A rügyeket közben megmozgatom, hogy mindenhová jusson a mézből.

Ha úgy látom, hogy az üveg már tele van, egyszerűen rácsatoltom a csatot, és az üveget felfordítom. A teli üveget sötét helyen kell tárolni, naponta átforgatva.

Néhány hét múlva szűrjük át, és torokfájás esetén vegyünk be belőle egy kanállal, naponta több alkalommal. Langyos teába is keverhetjük. Jótékony hatása miatt azoknak is ajánlatos fogyasztani, akik gyakran érzik kimerültnek, fáradtnak magukat. Gyerekeknek egyéves korig nem ajánlják.

zita.png
Novák Zita: ,,Minden évben izgalommal várom azt az időszakot, amikor kis udvarom néhány fenyőfáján megjelennek az új hajtások. Olyan üdék, olyan puhák!"

Cukros változat

Ez esetben is először az üveget készítjük el. Legyen tiszta, de nem kell szárazra törölni. Az üveg aljába 1-2 centi vastagon szórjunk kristálycukrot, majd erre rakjunk 2 marék fenyőrügyet. Megint jöhet a cukor, majd a fenyőrügy. Így felváltva megtöltjük az üveget, a tetején cukor legyen. Jól megrázzuk. Én az egyveleg tetejére egy szelet biocitromot is teszek. Az üveget bezárjuk, majd néhány nap múlva, amikor a cukor olvadni kezd, és a keverék összeesik, feltöltjük lehűtött forralt vízzel.

fenyorogy-szirup-belso.jpg
A szirupkészítés fáziasai: bal oldalon a cukros verzió, jobb oldalon a mézzel készített változat lépései láthatók.

Olvastam olyan receptet is, amelyik szerint mindjárt az elején rá kell önteni a vizet. Az üveget szobahőmérsékleten tároljuk, és naponta többször felrázzuk. Egy idő után a fenyőrügy szép zöld színe kifakul – ekkor le lehet szűrni az értékes szirupot. Torokfájás esetén ugyanúgy használhatjuk, mint a mézeset.

A hurutos köhögés, torokfájás, légúti megbetegedés első jeleinél kezdjük el a fenyőrügyből készült szirup alkalmazását. Sok esetben annyira segít, hogy pár nap múlva el is felejtjük, hogy volt valami problémánk. Immunrendszerünk is erősödik, s így felvértezve várhatjuk – főleg az ovis és iskoláskorú gyerekekkel – az őszi időszakot.

minden_reggel_ujno.sk.png

Novák Zita
Cookies