Normálisnak azt mondjuk, mikor valaki megfelel egy szerepnek, viselkedésnek, bárminek. A nem normális ember erre tartósan nem képes.

Napjainkban új normalizálás folyik, a nem normálisból lesz a normális. Összeállításunkban ezt a jelenséget járjuk körbe.

ferfi-lesz-no-kezdo-locsolas.jpg

Megismerkedhetünk a diszfória fogalmával, a nadrágos nők jelenségének kifordításával, hazugságokkal és igazságokkal, többszerelműséggel és fiús lányokkal. A szakértők szerint régen is voltak ilyen járványok. Ilyen volt például a táncőrület, amit kollektív pszichózisként írtak le: az emberek felálltak, és egyszer csak táncolni kezdtek. Sokan bele is haltak az örök táncba. A jelenség járványként terjedt, ám mivel nem kapott társadalmi támogatottságot, így elhalt.

A nemi fluiditás viszont mára nagy támogatást élvező divatőrület lett, és még véletlenül sem az anyarozs okozza, mint állítólag a középkori táncjárványt (ez a gombaféle görcsös hallucinációkat válthat ki)... Ott tartunk, hogy a leszbikus lánynak ma azt tanácsolják, hogy vigyen óvszert a randira. Hisz lehet, hogy a barátnője nem is lány, hanem férfi...

Egyre több gyerek szeretné megváltoztatni a nemét. Az óvodás és iskolás a nemi felvilágosítás végén már azt sem tudja, fiú-e vagy lány...

ÚJ NORMALITÁS?

Nyitott világban élünk, ami üldözi a fafejűséget. Mindent és mindenkit megértünk. Ami jó, jó! Ám sokszor nem tudjuk, mi a beteg és mi az egészséges. Az én apukám az alkoholistát még gyönge és semmirevaló embernek tartotta, aki elissza gyermekei uzsonnapénzét. Az én koromban az alkoholista már csak beteg embernek számít.

mark-rajzos.jpg
Mark Bryan 61 éves, amerikai, de Németországban dolgozik robotikai mérnökként, és háromgyerekes családapa. Izmos vádlija, kopasz feje van, és mindennap szoknyát húz.

Unokahúgom, aki öt éve végezte az orvosi egyetemet, még azt tanulta, hogy az a férfi, aki szőrös lábára tűsarkút húz és miniszoknyában jár, mentális zavarokban szenved. Vizsgázott is a kérdéskörből. Most pedig a közegészségügy alkalmazottjaként a belépő beszélgetéseken naponta találkozik férfiakkal, akik talpig sminkben, méteres körmük alatt fekete csíkkal, nyeglén „kikérik maguknak”. Mert ők az igazi nők!

web-bannerek-instagram.jpg

„A normális vége”, írja az Elle utolsó száma. A tágabban vett fejlődés új normákat hoz... Az új normák pedig újfajta normalitást hoznak, szivárványcsaládokat és sminkelő férfiakat. (Elle, május-jún. szám) Hat-hét éve, mikor interjúkat készítettünk neves pszichológusokkal, olyan értelemben nyilatkoztak, hogy a nemi identitás – én fiú vagyok, lány vagyok, homoszexuális vagyok – kamaszkorban alakul ki. Addig nemigen kell a nemiséggel zargatni a gyerekeket, és nem tesz jót, ha ilyen-olyan irányú erotikus késztetésekkel találkoznak, mert ez csak elbizonytalanítja őket. Az ilyesmi még nemigen foglalkoztatja a gyerekeket, azért is állított az emberiség korhatárokat: 15 évtől van jogod szexelni, 18 éves korodtól házasodhatsz és a többi.

Olvass tovább: Új normalitás?

Nagyvendégi Éva
Kapcsolódó írásunk 
Cookies