Az egyik felkapott bőrfiatalító eszközt, a Dermapent vettük górcső alá. A Dermapent nemcsak anti-aging céllal, de hiperpigmentációs vagy aknés problémák kezelésére is ajánlják a kozmetikusok.

Az eljárásról Kozmér Beátát (Tallós) kérdeztük, aki huszonegy éve tevékenykedik szakoktatóként, s maga is szakértője a dermapenes kezelésnek.

dermapen-kezdo_0.jpg

– Mi a Dermapen? 

– A DermaRoller továbbfejlesztett változata. Korábbi, henger alakú változatával szemben ez egy tollszerű applikátor. A bőrfelszínen négyzetcentiméterenként 250-540 egészen apró tűszúrást ejtünk. A finom kis sebzések hatására biológiai aktivátorok kezdenek termelődni, amelyek beindítják a bőr saját regeneráló mechanizmusát. A dermapenes kezelés során igazából kontrollált roncsolást végzünk – azaz szándékosan mikrosebeket ejtünk a bőrön, hogy beinduljon a kötőszövet kollagén-indukciója. Ez olyan, mint mikor megvágjuk az ujjunkat, és az behegesedik. Ilyenkor beindul a kollagéntermelés, és új, fiatalabb bőr keletkezik. A mikrosebekbe ultrahanggal mezokoktélt juttatunk: a hatóanyagokat annak függvényében választjuk meg, hogy milyen eredmény elérésére törekszünk. Ha a kezelést például ráncosodás, bőröregedés ellen végezzük, akkor a hialuron a leghatásosabb szer. Ha viszont pigmentfoltokkal küzd a kliens, akkor pigmentek elleni szérumot, esetleg multivitamint viszünk a bőrfelszínre.

– Nem tűnik fájdalommentesnek...

– Nem árulok zsákbamacskát: nem az. Mikrotűvel dolgozunk, ráadásul erővel hatunk a bőrre, így nem is lehet érzéstelenítés nélkül végezni. Utána a kliensnek maximum olyan érzete van, mintha megkapódott volna a bőre a napon. Néhány napig bőrpír is előfordulhat.  Huszonegy éves tapasztalattal a hátam mögött elmondhatom, hogy a legtöbben Pamela Andersonként szeretnénk távozni a kozmetikából, a fájdalmat viszont nem igazán szeretjük. A szépségért azonban meg kell szenvedni. Első lépésben alaposan megtisztítom az arcbőrt, majd felteszem az érzéstelenítőt, és a helyét lefóliázom. Miután a terület kellően elzsibbadt, a Dermapennel mikrosebeket ejtek. Ezután következik a hatóanyagbevitel ultrahanggal, majd ha beszívódott, felteszek egy nyugtató, Dermazulen-pakolást. Ez nagyon hatásos bőrirritációra, égésekre. Egyes szakirodalmak szerint a hatóanyagbevitel után ismét fertőtleníteni kellene, ám akkor a bőrből kibuggyant savót is eltávolítanánk, és így nem volna olyan hatásos.

Fontos, hogy a kezelés után az arc egészét bekenjük magas faktorszámú fényvédővel, aminek a használatát a kezelések között sem szabad abbahagyni. Később is minimum napi kétszer ajánlott felvinni a fényvédőt. A teljes procedúra úgy másfél órát vesz igénybe. Külön odafigyelést igényelnek az anyajegyes, kinövéses területek, ezeket vazelinnal lekenem.

– Milyen gyakorisággal ajánlatos a kezelést ismételni?

– Összesen hat kezelést szoktunk javasolni, három-négy hetente ajánlott elvégeztetni. Egy sima kezelés 38 euróba kerül. Akik végigcsinálják a hat alkalmat, elégedettek a végeredménnyel.

– Vannak, akiknek egyáltalán nem ajánlott a Dermapen?

– Ha valaki vérhígítót szed, terhes, szoptat, műtétje volt, lázas vagy heges/ekcémás a bőre, annak nem végezzük el a kezelést.

– A kliensei maguk döntenek arról, hogy milyen hatóanyagot szeretnének a bőrükbe juttatni?

– Ez közös megegyezés alapján történik. Ha valaki eljön a szalonomba, első lépésben mindig felállítok egy bőrdiagnózist. A vendég lefekszik, s én felületi tisztítással letisztítom az arcát. (Ha nem állandó kliens, érzékeny bőrre való terméket használok, ha viszont ismerem a bőrtípusát, és zsíros bőre van, akkor kámforos vagy teafaolajas készítményt.) Ezután ujjbegyeimmel kitapintom a bőr hidratáltságát. Miután elkészültünk a bőrdiagnózissal, általában három-négyfajta kezelést szoktam javasolni, és a kliens kiválaszthatja a neki leginkább tetszőt.

hirlevel_web_banner_1_53.jpg

– A penen 0,25-től 2 mm-ig állítható tűmélység van. Mitől függ, hogy a kozmetikus mennyire hatol mélyre?

– Az arcon a tűt maximum 1,0 mm-es mélységig alkalmazzuk, a 2 mm csak a striák eltüntetésénél jöhet szóba.

– Egész évben végezhető a kezelés?

– Nyáron és nagy melegben nem: az őszi, a téli és a kora tavaszi időszakok a legmegfelelőbbek.

– Hány éves kortól ajánlott?

– A regenerációs folyamatok a szervezetben 25-28 éves korig tartanak, utána a degenerációs fázis következik. Ez azt jelenti, hogy a bőr évről évre veszít a kollagén és elasztin tartalmából. A termelődés 50-60 éves kor tájékán pedig végleg leáll. Én úgy gondolom, hogy 25 évesen már érdemes foglalkozni az arc karbantartásával. A Dermapenhez hasonló, erőteljes eljárásokra viszont nincs szükség. Ezeket elsősorban a 40 pluszos korosztálynak ajánlanám.

Olláry Ildikó