A gonoszkodó férfiak vicceinek gyakori témája a nők „frontérzékenysége“, amely – szerintük – csak női taktika az együttlét elutasítására.

Nos, előző mondatunkból nyugodtan elhagyhatjuk az idézőjeleket: a frontérzékenység ugyanis – mai modern nevén: a légkörrel kapcsolatos tünetegyüttes – nagyon is létező dolog, és korántsem csak a nőket sújtja.

fronterzekenysegrol-kezdo.jpg

S egyáltalán nem ritka! Egy nemrégiben végzett felmérés szerint például Magyarországon minden negyedik ember előre megérzi az időjárás változását (a frontot), és tíz ember közt legalább egy található, aki ettől szenved is. 

De mi is a „front“? A Földünket körülvevő levegő, légkör különböző hőmérsékletű, nedvességtartalmú, elektromos töltésű stb. tulajdonságú légtömegekből áll. Ezek a légnyomáskülönbségek következtében állandó mozgásban vannak, egymást a helyükből kiszorítva vándorolnak (frontátvonulás). Leegyszerűsítve: a hideg (poláris) és meleg (trópusi) légtömeg találkozásának határfelülete a front, amely biológiai ingerként hat az emberi szervezetre. A kiváltott szervezeti (testi) reakció a fronthatás.

Ha ez a fronthatás panaszt, tünetet (migrén, ízületi fájdalmak, „reuma“) is okoz, akkor a légkörrel kapcsolatos szindrómáról, frontérzékenységről van szó. 

Fontos tehát tudatosítanunk, hogy a fronthatás nem mindenkinél okoz panaszt, ám ettől függetlenül kihatással lehet az egészségi állapotra. Ma már egyre jobban erősödik a feltevés, hogy az ún. légköri paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, elektromosság/ionizáció stb.) gyors változása – s ez jellemzi a frontot - a szívinfarktus ún. minor (kis) kockázati tényezőjének tekinthető. Ez különösen azon személyekre érvényes, akik több „major“ (nagy) kockázati tényező hordozói: magas a vérnyomásuk, túlsúlyosak, cukorbetegek, dohányoznak, keveset mozognak.

Mert mi is történik pl. a melegfront idején az emberi szervezetben? A melegfrontot kísérő légköri változások fokozzák a tudatunktól függetlenül működő vegetatív idegrendszer szimpatikus részének működését. Magyarán ez azt jelenti, hogy – tudatunktól, akaratunktól függetlenül – összeszűkülnek az erek, ezért a szívpumpának erőteljesebben kell dolgoznia, vagyis nő a pulzusszám, és emelkedik a vérnyomás. Melegfront idején megnő a levegő elektromossága, ionizációja is, ami a véralvadásban kulcsszerepet játszó vérlemezkék (trombociták) aktivitását fokozza. Ez utóbbi által tehát megnő a vérrögösödés (trombotizáció) rizikója is.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Az elmondottak alapján érthető, miért ajánlják a szívgyógyászok a fokozott kockázatú betegeiknek, hogy fronthatás idején kíméljék magukat, és fokozottan ügyeljenek a rendszeres gyógyszerszedésre. Különösen vonatkozik ez a magas vérnyomásban szenvedő betegekre: a gyógyszerkihagyás, társulva a fronthatással, könnyen gutaütést, agyvérzést okozhat.

Némely kórházban frontbetörés idején még a műtéteket is elhalasztják, hiszen a vázolt légköri változások által kiváltott reakciók fokozzák a műtét utáni szövődmények (vérrögösödés, vérrögleszakadás/embolizáció) veszélyét is. Érdemes azonban egészségesként is odafigyelni az orvosmeteorológiai előrejelzésekre, hiszen a fronthatás mindenkit érint. Nem csak a nőket!

Dr. Kiss László
Cookies