Kosár Kinga igazi orvos! Kilenc éve praktizál körzeti gyermekorvosként Dunaszerdahelyen. Az anyukák bizalommal fordulnak hozzá, online felületen tanácsadást végez, nap mint nap törődik kis pácienseivel, sőt hétvégén és a koronajárvány alatt is. Szól, ha már ideje levenni a gyerekről a harisnyát, tanévkezdéskor figyelmezteti a szülőket a vitaminbevitelre – most pedig összefogásra szólít fel. Mire ügyeljünk a kisgyerekekkel kapcsolatban járvány idején?

kosar_kinga.jpeg

Kosár Kinga gyermekorvos

– Gyermekorvosként, családját féltő emberként mit gondol a vírusról?

– Mivel ilyen méretű járvánnyal még nem találkoztam, bizonytalanná tesz a helyzet. Nem bagatellizálom el a betegséget, de nem is pánikolok. Jó példával szeretnék elöl járni, ezért betartom az óvintézkedéseket. Igazság szerint a vírus fenekestül felforgatta az életemet. Járvány idején is kötelességem ellátni kis betegeimet, de mivel én is emberből vagyok, egyidejűleg aggódom a családom egészségéért, és hiányolom a családi és baráti összejöveteleket. Ha nagyon magam alatt vagyok és elkeseredem, meghallgatom Krčméry professzor interjúit. Ő az az orvos, akit szakmailag nagyra tartok.

– Milyen óvintézkedéseket vezetett be? Sikerült kikerülni a tömeges várakozást a rendelőben?

– A rendelőben csak előzetes konzultáció vagy telefonos bejelentkezés után fogadunk beteget. Még a telefonban kérdések formájában felveszem az epidemiológiai anamnézist. Szó sincs arról, hogy nem fordulhatunk orvoshoz, mert járvány van. Indokolt esetben egy felnőtt személy kísérheti a kis beteget szájmaszkban, kesztyűben. A babakocsi és a hordozó a váróteremben marad. A váróteremben egyszerre egy kis beteg tartózkodhat egy kísérővel. A rendelőbe lépve javasoljuk a kézfertőtlenítést. Mi a nővérrel szintén védőfelszerelésben vagyunk, és minden beteg után alapos fertőtlenítést végzünk. Nagyon sokat szellőztetünk, germicid lámpát használunk felületi sterilizálásra. Ha a beteg állapota megkívánja, vért, kenetet veszünk, és a röntgen is működik.

Az ajánlások azt mondják, az a kismama, aki megfertőződik a koronavírussal, folytathatja a szoptatást, mert szervezetében olyan antigének és immunfaktorok termelődnek, amelyek a tejbe kerülve megvédik a csecsemőt.

– A szülők mennyire tartják be az óvintézkedéseket?

– A szülők hozzáállása példaértékű. Nagyon fegyelmezettek, betartják az óvintézkedéseket. Mivel szünetel az óvoda, iskola, a gyerekek nem betegeskednek, vagy az anyukák ügyesen kikezelik őket otthon. Rendszeresen konzultálnak velem, rendelkezésükre állok a rendelési idő után is.

– Hogy folyik a csecsemők státuszvizsgálata, vannak oltások?

– A rendkívüli állapot első hetében csak az akut beteget láttuk el, leálltunk a státuszvizsgálatokkal, oltásokkal. A második héttől folytatjuk a kötelező oltásokat. A három, öt és tizenkét hónapos csecsemőket a reggeli órákra rendeltük be konkrét időpontban, a vizsgálatok szigorú óvintézkedések mellett zajlanak.

– A karantén milyen jellegű korlátozásokkal jár?

– Karantén idején korlátozva vagyunk a személyes kontaktusokban, és ez a civil életre is érvényes. Ez azt jelenti, hogy a rendelés telefonon zajlik, videón konzultálunk, fotódokumentációt használunk. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, nagy odafigyelést kíván, mert felelősségteljes döntést kell hozni kontaktusos vizsgálat nélkül is. A gyógyszereket elektronikus receptre írjuk fel. 

– Mire figyeljenek a szülők a gyermekük, illetve saját maguk védelmében?

– A legfontosabb az, hogy maradjunk otthon. Kerüljük a személyes érintkezést, tartsuk be a személyi higiénia alapelveit, és nyilvános helyeken viseljünk szájmaszkot. Az immunrendszer hatékony működését segíti a mozgás, a napfény, a tápláló ételek, a C- és a D-vitamin-bevitel.

– Mennyire igaz, hogy a gyerekeket nem érinti veszélyesen ez a járvány? Tud valami biztatót mondani?

– A gyerekek immunrendszere fel van vértezve a vírusok ellen, hiszen a gyermekbetegségek 80-90 százaléka vírusos eredetű. Ők is elkaphatják a vírust, de a többségnek csak enyhe légúti fertőzése lesz, vagy tünetmentes vírushordozóvá válik. Viszont a vírus igenis veszélyes a krónikus betegséggel küzdő kis betegekre, az asztmás, a cukorbeteg gyerekekre, az onkológiai betegekre, azokra, akiknek az immunrendszerük gyenge. Nem tudom, mikor lesz vége ennek a rémálomnak, azt remélem, hogy a nyáron újból együtt lehetünk a nagyszülőkkel, és végre átölelhetjük egymást. Addig pedig tartsunk ki!

Sallay Erika

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

Új Nő csapata