Amikor szóba kerül a csontritkulás, elsősorban a változókorban levő nőkre gondolunk. A veszély azonban gyerekkorban is fennáll. Legalábbis erre figyelmeztetnek az orvosok.

Az oszteoporózist, magyarul csontritkulást néma járványnak is nevezik. A betegség maga azt jelenti, hogy a csont szerkezetéből lassan elvonódik a mész. Ennek különösebb tünete nincs, a beteg nem is sejti, hogy mi történik a szervezetében. Aztán meglepetésszerűen egyszer csak eltörik a keze vagy a lába, és akkor fény derül az elváltozásra. A betegség elsősorban a változókorban levő nőknél vagy a változókor utáni időszakban jelentkezik.

csontritkulas-kezdo.jpg
(© www.healthcareexecutive.in)

Miért ölt tömegméreteket ez a betegség?

Azért, mert manapság az emberek hosszabb ideig élnek, ráadásul egészségtelenül. Gyerekkoruktól kezdve. A csontok fejlődése a következő: huszonöt éves korunkig testünk csonttömege növekszik és fejlődik, ez után az életkor után azonban már csak ritkul és fogy. Nagyon fontos lenne, hogy a fejlődés időszakában a lehető legnagyobb tartalékot halmozzuk fel. Hogyan növelhetjük csontjaink tömegét és sűrűségét? Mit tehetünk a gyermekkorban? És mi az, amit feltétlenül el kell kerülnünk?

Kalciumbevitel az életkor szerint

A kalciumbevitel mennyisége az életkortól függ. Egyéves korig minden gyermeknek napi 500 milligramm kalciumra van szüksége. Ezt a mennyiséget fedezi a szoptatás, amelyet hat hónapos kortól más táplálékfélék adásával kapcsolunk össze. Hatéves korig a kisgyerekeknek napi 500-800 milligramm kalciumot kell biztosítanunk.

A kisiskolások napi adagja 1 gramm, a serdülő fiataloké 1,5 gramm. A felnőtteknek (kivéve a terhes és szoptató nőket) kevesebb kalcium szükséges, elegendő a napi 800 milligramm

Egy joghurt naponta?

A megelőzést gyerekkorban kell kezdeni. Ahhoz, hogy a gyermek csonttömege növekedjen, elegendő kalciumra van szüksége, amely főleg a tejtermékekben található meg. Ezzel minden szülő  tisztában van, ennek ellenére a gyerekek napi étrendjében kevés a tejtermék. Gyermekeink táplálkozására igazán csak az iskoláskor előtt figyelünk oda. Hatéves kortól kezdve a gyerekek nem jutnak hozzá  a megfelelő mennyiségű kalciumhoz.

A felmérések szerint a legrosszabb helyzetben a középiskolások vannak, a legkevesebb tejterméket pedig a szakiskolákba járó lányok fogyasztják. Sőt, a vizsgált korosztályban a lányok szervezete csak az ajánlott kalciummennyiség felét kapja meg! Valószínűleg azért, mert a szülőktől az étkezésre kapott pénzt nem ennivalóra, hanem divatholmikra költik. Az orvosok szerint általános az a jelenség, hogy minél idősebb a gyermek, annál kevésbé törődnek a szülők azzal, hogy mit és mennyit eszik.

Milyen ételeket kellene fogyasztani?

Az iskolaköteles korú gyerekek szervezetének naponta 1 gramm kalciumra van szüksége. Ez azt jelenti, hogy a kisiskolásoknak naponta meg kellene inniuk legalább egy pohár tejet, meg kellene enniük egy joghurtot és kenyérrel egy darab kemény sajtot. A serdülőkorúaknak még nagyobb szükségük van a kalciumra. (A pontos mennyiséget cikkünk végén találják meg.) A kalciumbevitel még nem minden. Hogy fel tudjon szívódni, ahhoz D-vitaminra, azaz napsugárzásra van szükségük. Elég naponta egy negyedóra – ezt a mennyiséget általában meg is kapják gyermekeink.

elofizetes_uj_no.png

Nagyobb probléma az, hogy a gyerekek sok olyan ételt fogyasztanak, amelyek megakadályozzák a kalcium felszívódását – mondják az orvosok. – Ilyen például a foszfor. Foszfort tartalmaznak például a kólaféle italok, amelyet a gyerekek annyira szeretnek. A napi egy joghurt tehát siralmasan kevés. A rossz táplálkozási szokásokhoz más helytelen szokások is társulnak, például a számítógépes játékok és a tévénézés. A csontok fejlődéséhez mozgásra van szükség, a tejfogyasztás nem elég. A csontok legjobban sportolás közben növekednek. Nemzetközi kutatások igazolják, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek csonttömege nagyobb, mint a nem sportolóké.

Milyen élelmiszerekben található kalcium?

Egy liter tej hozzávetőleg 1 gramm kalciumot tartalmaz, 4 dkg eidamiban, 6 dkg másfajta kemény sajtban vagy 180 grammnyi sovány fehér joghurtban ugyanannyi kalcium van, mint egy pohár (250 ml) tejben.

A napi kalcium adag háromnegyedét tejtermék formájában kellene elfogyasztanunk. A fennmaradó egyharmad részt változatos táplálkozással juttathatjuk be a szervezetünkbe, ugyanis nagyon sok élelmiszer tartalmaz kalciumot, csak kisebb mennyiségben.

A menstruáció hiánya árt a csontoknak

Az oszteoporózis megelőzésében elsősorban a lányokra kell odafigyelnünk, mert életük alkonyán ők lesznek a leginkább veszélyeztetett csoport. Változókorban csökken a szervezetben az ösztrogén mennyisége. Ez a hormon nemcsak a női termékenységben játszik nagy szerepet, hanem a csonttömeg állapotának alakulásában is. De milyen hatással van a kislányok szervezetére? A csonttömeget is befolyásoló ösztrogéntermelés az első menstruációk idején indul meg. Ha egy fiatal lány még tizenöt éves korában sem menstruál, akkor mindenképp meg kell vizsgáltatni nőgyógyásszal. Az orvos gyógyszerekkel el tudja indítani a rendszeres havivérzést, mert ezek az évek a felnőttkor folyamán hiányoznának a szervezetnek.

Az orvosok a fiatal lányoknak nem ajánlják a hormonális fogamzásgátlókat sem, még akkor sem, ha a legkisebb hormonadagokat tartalmazzák. A fogamzásgátló ugyanis leállítja a peteérést, és vele együtt a hormontermelést is. Bár a csontok huszonöt-harminc éves korunkig fejlődnek, ez nem jelenti azt, hogy harmincéves korunk után ölbe tett kézzel ülhetünk. A fejlődés befejeztével azonnal fogyni kezd szervezetünk csonttömege, ami azt jelenti, hogy egy másik harc veszi kezdetét, mégpedig a csonttömeg megőrzéséért, a fogyás folyamatának lelassításáért vívott harc. A recept ugyanaz, mint gyerekkorban: kiegyensúlyozott étrend, amely sok kalciumot, D-vitamint tartalmaz – valamint sok mozgás.

K. Cséfalvay Eszter
Cookies