Minden külön értesítés helyett: az idei szezon legelső divatja a frufru. Aki ad magára, és persze akinek illik, az ma frufrut vágat. Fiatalít! Olvassuk el fodrászmesterünk, Hajas úr tanácsait (szakértőnk a képen).

ahxeijxw.jpg

Hogyan mossunk hajat?

Kimosná forró vízben gyönyörű kasmírpulóverét? Ugye, nem?! Hajunk legalább olyan érzékeny, mint a kasmír, ezért langyos vízzel ajánlott mosni és öblíteni. A túl meleg víz megnyitja a haj pórusait, kimossa a természetes olajok egy részét, és a haj száraz, fénytelen lesz.

A modellek titkos tippje: Mosás után buborékmentes ásványvízzel öblítik le a hajukat. Az ásványvíz ugyanis nem tartalmaz meszet, ami élettelenné teheti a hajat. Csillogóvá varázsolja a hajat az is, ha mosás után egy liter langyos vízzel öblítjük le, amelybe egy citrom levét facsartuk (citromlé helyett egy kevés almaecet is megteszi).Tippek a szép hajért! A fodrászok azt javasolják, hogy kétszer vigyük fel a sampont a hajunkra. Az első mosással eltávolítjuk a port és a szennyeződéseket, a második mosással kapnak szabad utat a samponban található jótékony hatóanyagok. A sampont körkörös mozdulatokkal oszlassuk szét – a masszázs fokozza a fejbőr vérellátását. Akkor van megmosva a hajunk, mikor furán érdes tapintásúvá válik – nem előbb! 

Hogyan történik az ápolás?

Hajápoló krémekből elég egy kis adag – általában egy földimogyorónyi. Csak a kiszáradásra hajlamos hajvégeken oszlassuk el, hogy a hajtőnek megmaradjon a tartása, és ne lapuljon le a frizura. A regeneráló hajpakolások intenzívebben ápolnak, ha a hajat nedves törülközőbe csavarjuk, ugyanis a szaunaeffektusnak köszönhetően a hatóanyagok mélyebbre jutnak. Fontos, hogy utána alaposan öblítsük le a pakolást, hogy maradékai ne nehezítsék el a hajat.
A vékony szálú hajat lehúzzák és megterhelik a nagyon krémes pakolások – viszont itt is kell extra ápolás. Hajmosás után habot, ne krémes kondicionálót! használjunk, hogy jobban menjen a kifésülés. Vékony szálú hajra kiválóak az olajok (argánolaj, ricinusolaj), csak ne drogériás termékeket vegyünk, mert ezek felesleges illatanyagokat és adalékokat tartalmaznak. (Inkább szakboltokban vagy natúrtermékeket vásároljunk.) Itt is érvényes, hogy a tövekre ne vigyük fel az ápoló terméket, különben a frizura nem fog megállni. Ezen kívül hajvégápoló ajánlott: védi a hajvégeket a kiszáradástól. (A Kerastes termékek a legjobbak.)

A több kevesebb: Egy ötvencentnyi nagyságú adag sampon elég. A hosszú haj végeit nem kell besamponozni, a szétoszló hab megtisztítja a hajat. Aki sok lakkot vagy zselét használ, ne fésülje át a haját mosás előtt, mert csak károsítja vele. Ugyanez érvényes a töredezett és az erősen szőkített hajra.

A szárítás mikéntje

A nedves hajat mindig szárítsuk egy kicsit, mielőtt formázni kezdenénk a kefével. Különben ártunk neki, mert a haj nedvesen sokkal érzékenyebb. Először közepes hőfokon fújassuk át a hajat, és csak ujjainkkal fésüljük át. Csak akkor vegyük elő a kefét, ha a haj már 90%-ban száraz. Inkább kevésbé meleg levegővel fújassuk a hajat. Igaz, hogy hosszabb ideig tart, de kímélőbb. Nagyon jó szolgálatot tesz a hideg fokozattal ellátott hajszárító. A formázás végén a hideg levegő megnyugtatja a fejbőrt, és megakadályozza, hogy a szárítás befejeztével a frizura összeessen. Egyszerre ne tekerjünk fel túl sok hajat a kefére. Akkor kap csillogást a haj, ha a kefe a hajon keresztül jól látható. Mielőtt hajviasszal kezdenénk formázni, fújjuk be lakkal a hajat, és hagyjuk megszáradni. Csak ezután vigyük fel a viaszt, így elejét vesszük annak, hogy a haj túl sok viaszt vegyen fel, és erőtlenül hulljon alá.

masterclass-on-trend-without-following-the-leader-vicki-archer_0.jpg

 

Vékony szálú haj esetében mondjunk azonnal nemet, ha a fodrász borotvával készül vagdosni vagy ollóval nyesegeti a hajunkat. Így csak elvékonyítja a tincseket. Az ilyen technikák károsítják a haj szerkezetét, így hamarabb fog töredezni a haj, és később nehéz lesz élettelivé varázsolni.
A kelleténél picit hosszabb vagy a ferdén vágott frufru fiatalít: ügyesen eltakarja a homlokráncokat. A túl rövid viszont csak az extravagáns típusoknak áll jól, különben gyerekesnek hat. A lágy hullámok finomabban keretezik az arcot, mint a loknik (ez utóbbiak hangsúlyozzák a ráncokat). Egy bizonyos kor után a túl rövid és a túl hosszú frizura sem előnyös. 

Ajánlott 6-8 hetente vágatni a hajvégekből. Így megakadályozzuk a hajvégek töredezését, és időt is spórolunk. Gyorsabban be tudjuk szárítani a hajunkat, és jobban áll a frizura, ha rendszeresen formára van vágva.

Jó tanácsok festéshez

Ha magunk szeretnénk befesteni a hajunkat, alaposan olvassuk át a használati útmutatót. Ha a kapott hajszín nagyon „gáz”, vessük be a következő trükköt: a festés után rögtön mossuk meg a hajat kétszer egymás után korpa elleni samponnal, majd vigyünk fel egy intenzív pakolást vagy egy kis olívaolajat a hajunkra, és hagyjuk rajta egész éjszaka! Így a szín megkopik, eltűnik, volt, nincs!
Vékony szálú hajhoz ne válasszunk túl sötét árnyalatot. A világosabb árnyalatok nem állnak messze a fejbőr színétől: ennek köszönhetően a haj dúsabbnak látszik. Feketével az ellenkezőjét érjük el. Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott szín a bőrünk tónusához is passzoljon. A nyár és tél típusúaknak nem állnak jól a sárgás árnyalatok, mint például a vörösesbarna, az ősz és tavasz típusúaknak pedig a hideg színek, mert szürkéssé teszik az arcukat. A nyár típusnak a hamvas árnyalatok (hamvasszőke, esetleg hamvasbarna) állnak jól, a tavasznak a mézszőke, aranyszőke, vörösesszőke, rézvörös, világosbarna, az ősznek a gesztenyebarna, mogyoróbarna, mahagónivörös (középbarnánál világosabb árnyalat nem ajánlott nekik), a télnek a sötétbarna, fekete, ribizlivörös (kerülniük kell a meleg, mahagónibarna árnyalatokat).

ll.jpg

Hajsütővas helyett hajvasalóval is varázsolhatunk hullámokat, loknikat. Fontos, hogy a haj száraz legyen. Használjunk hővédő hajsprét. Tűzzük fel csipesszel a hajat, majd tincsenként végezzük a göndörítést, a nyakrésztől felfelé haladva. A haj tövénél kezdjük feltekerni a tincseket. Természetes hullámok esetén ne használjunk sűrű fogú fésűt és kefét, mert tönkreteszik a loknikat. Lehetőleg mindig alulról felfelé kell „fésülni”, vagyis inkább csak kilazítani a hajat. Ha meg akarjuk őrizni a göndörséget, hajunkat tárcsás (diffúzoros) hajszárítóval szárítsuk alacsony hőfokon, a fejet előrehajtva, a fürtöket ujjainkkal igazgatva.
Legjobban egy lapos, négyszögletes hajkefével tudjuk a hajunkat simára fújatni. Fémcsipeszekkel tűzzük fel a hajunkat, majd tincsről tincsre, a hajtőtől a hajvégig haladva fújjuk ki közepesen meleg levegővel. A haj és a hajszárító között kb. 15 cm távolság legyen. Inkább szűkítő feltét nélkül dolgozzunk, ha nem vagyunk gyakorlottak. (A szűkítő feltétek ugyanis egy helyre koncentrálják a meleget.)  Ha bonyolult kontyot szeretnénk csináltatni, előtte egy nappal mossunk hajat, hogy a haj könnyebben formázható legyen. Mielőtt hozzálát a fodrász a frizurához, benedvesítheti a hajat desztillált, azaz vízkőmentes vízzel.
Akinek hegyes az álla, annak jobban illik a magasra helyezett lófarok. A kerek állúaknak inkább a nyak magasságában összefogott haj ajánlott. 
Az anti-frizz (párataszító) termékek kiválasztásánál vegyük figyelembe hajtípusunkat, hogy tényleg beváljanak: erős hajra a krémes konzisztenciájúak ajánlottak, vékony hajra pedig a folyékonyak.

Jády Mónika

Kapcsolódó írásunk: A hosszú hajról

Új Nő csapata